iStock

ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Δεν χρειάζεται να ντύνεσαι σαν κρεμμύδι όταν κρυώνεις πολύ, μα να επιλέγεις υφάσματα που ζεσταίνουν το σώμα χωρίς να το βαραίνουν.

Οι Σουηδοί, που απολαμβάνουν τις συννεφιασμένες ημέρες του Ιανουαρίου στους -10 βαθμούς, υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν μόνο ακατάλληλα ρούχα». Αν βέβαια ανήκεις στην κατηγορία των «κρυουλιάρηδων», όπως εγώ, θα συμφωνήσεις ότι κάποιες μέρες του χειμώνα κανένα ρούχο δεν μοιάζει ικανό να σε ζεστάνει, χωρίς να νιώθεις σαν κρεμμύδι. Και τότε είναι πολύ πιθανό να ιδρώσεις και να νιώθεις ακόμα πιο δυσάρεστα.

Το μυστικό για να μην κρυώνεις, όπως πιστεύουν όσοι ειδικεύονται στη δημιουργία ενδυμάτων, δεν είναι να φοράς πολλά ρούχα, αλλά υφάσματα ποιοτικά και κατάλληλα για χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα με τη σωστή σειρά. Αν, μάλιστα, τα συνδυάσεις και με το σωστό πανωφόρι, τότε καμία θερμοκρασία δεν θα είναι αρκετά χαμηλή για να σε τρομάξει και το κρύο θα σου κάνει μόνο καλό.

Τι υφάσματα να επιλέγεις όταν έχει κρύο

Σύμφωνα με την Blair Kanis, πρόεδρο εταιρείας που εξειδικεύεται στην τεχνολογία και τη δημιουργία θερμορρυθμιστικών υφασμάτων, «όταν αρχίζει να συσσωρεύεται υγρασία στα ρούχα, τότε είναι που αρχίζεις να νιώθεις άβολα. Στο κρύο χρειάζεσαι ρούχα που προσφέρουν ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ή υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία»

Ορισμένα υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, αλλά και φυσικά υφάσματα, όπως το μαλλί και το κασμίρ, έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τη ζέστη. «Όταν, όμως, επιλέγουμε ένα τέτοιο ρούχο για να μας κρατά ζεστούς, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το δέρμα μας από κάτω αναπνέει.

Τα σωστά υφάσματα που πρέπει να φοράς όταν κρυώνεις πολύ
iStock

Έτσι, πρέπει να επιλέγουμε ένα εσωτερικό ρούχο που να μη μας ζεσταίνει υπερβολικά, ώστε να λειτουργεί σαν εξαερισμός για το σώμα. Από πάνω να φοράμε τον πολυεστέρα ή το μάλλινο που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει μερικώς και να ολοκληρώνουμε με ένα πανωφόρι με νάιλον που θα συγκρατεί εντελώς τη ζέστη», συμβουλεύει η ίδια. Στο layering αυτό προσθέτουμε, βέβαια, και τα απαραίτητα αξεσουάρ.

– Μετάξι

Παρόλο που το έχουμε συνδυάσει με ανοιξιάτικο καιρό, το μετάξι είναι ιδανικό και για τους χειμερινούς μήνες για τους εξής λόγους: Είναι εξαιρετικό «μονωτικό» υλικό. Βοηθά το δέρμα να αναπνέει, απομακρύνει την υγρασία και είναι υποαλλεργικό. Δεν παρέχει ζεστασιά από μόνο του, όμως μια μεταξωτή μπλούζα ή πουκάμισο μέσα από ένα μάλλινο πουλόβερ, ένα μεταξωτό καλσόν μέσα από παντελόνι ή ένα μεταξωτό κομπινεζόν μέσα από ένα φόρεμα θα δημιουργήσουν την ιδανική θερμοκρασία.

μάλλινα
iStock

– Merino wool

Το merino προέρχεται από ένα είδος οικόσιτων προβάτων με εξαιρετικά απαλό μαλλί. Έχει μια φυσική «πλέξη» στην ίνα του που παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος και έτσι μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς περισσότερο. Επίσης, είναι υλικό που αναπνέει και έτσι ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ απομακρύνει την υγρασία. Τέλος, είναι πολύ ελαφρύ, οπότε γίνεται ιδανικό για layering αφού δεν βαραίνει το σώμα. Αν αναμειχθεί με άλλα υλικά, όπως modal ή βισκόζη, γίνεται ακόμα πιο απαλό, ενώ με τον πολυεστέρα στεγνώνει πολύ εύκολα. Το merino wool είναι ιδανικό, λοιπόν, είτε για ρούχο που θα φορεθεί απευθείας στο δέρμα (π.χ. για μπλουζάκι) είτε για δεύτερο ρούχο, πάνω από το εσώρουχο.

– Πολυεστέρας

Ο πολυεστέρας είναι ύφασμα ανθεκτικό, οικονομικό, βιώσιμο αν είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ είναι και υδρόφοβο, που σημαίνει ότι απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα και στεγνώνει γρήγορα. Έτσι είναι ιδανικό είτε για εσωτερικό ρούχο όταν κανείς αθλείται τον χειμώνα, είτε για μεσαία στρώση στο layering, πάνω από ένα μπλουζάκι από merino wool.

Τα σωστά υφάσματα που πρέπει να φοράς όταν κρυώνεις πολύ
iStock

– Νάιλον

Το νάιλον είναι τέλειο για την εξωτερική στρώση στο χειμωνιάτικο layering, ειδικά όταν βρέχει ή χιονίζει, και κυρίως όταν έχει κατασκευαστεί με ανθεκτικό υδατοαπωθητικό υλικό, ώστε να είναι εντελώς αδιάβροχο. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να απωθεί την υγρασία, οπότε όταν συνδυάζεται με άλλες ίνες, όπως το merino wool, μπορεί να γίνει και ένα καλό εσωτερικό ρούχο, π.χ. πολύ ζεστές και βολικές κάλτσες.

– Άλλα μάλλινα υφάσματα

Υπάρχουν πολλοί τύποι φυσικού μαλλιού που ζεσταίνουν ιδανικά το σώμα όταν έχει πολύ κρύο, όπως το κασμίρ, το αλπακά και το shearling, και μπορούν να γίνουν ιδανικά πουλόβερ ή πανωφόρια. Τα ρούχα αυτά δημιουργούν καλή μόνωση, είναι ανθεκτικά, αντιβακτηριδιακά και στιλάτα. Το σημαντικό είναι να φοριούνται με ένα σωστό εσωτερικό ρούχο και αδιάβροχο εξωτερικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.