ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ
Το να επιλέξεις παπούτσια για τρέξιμο είναι σοβαρή υπόθεση, γι' αυτό καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου τις παρακάτω συμβουλές.
Αν αποφάσισες να ξεκινήσεις το τρέξιμο, η αγορά αθλητικών παπουτσιών είναι σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται έπειτα από προσεκτική έρευνα. Με τόσες διαθέσιμες επιλογές, είναι σημαντικό να βρεις αυτό που εφαρμόζει καλύτερα στο δικό σου πόδι και καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.
Δεν υπάρχει ένα παπούτσι που να ταιριάζει σε όλους τους δρομείς. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά που καλό είναι να γνωρίζεις, για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για ασφαλές και αποδοτικό τρέξιμο.
Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine (ACSM), τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο πρέπει να προστατεύουν τα πόδια σου από τους τραυματισμούς και όχι να… κάνουν τη δουλειά του ποδιού, παρέχοντας υπερβολική αντικραδασμική προστασία και υπερβολική στήριξη στην ποδική καμάρα. Ένα καλό αθλητικό παπούτσι έρχεται να συμπληρώνει ένα δυνατό πόδι.
Τι να έχεις κατά νου
1. Ξεκίνα κάνοντας λίγη έρευνα αγοράς για να βρεις τι σε ενδιαφέρει. Διάβασε τις προδιαγραφές για το υλικό του παπουτσιού, το βάρος και το heel to toe drop (αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους της ενδιάμεσης σόλας).
2. Κάθε φορά που αγοράζεις παπούτσια για τρέξιμο καλό είναι να ζητάς στο κατάστημα να σου μετρήσουν το μέγεθος των ποδιών σου. Να αποφεύγεις τα πολύ σφιχτά παπούτσια, γιατί με την πάροδο του χρόνου θα σε πονέσουν τα πόδια σου.
3. Είναι καλύτερο να μην αγοράζεις παπούτσια με βάση το περπάτημά σου. Η κίνηση του ποδιού είναι διαφορετική όταν περπατάς και όταν τρέχεις.
4. Αγόρασε παπούτσια για τρέξιμο στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια σου έχουν πρηστεί.
5. Βεβαιώσου ότι τα παπούτσια έχουν φαρδύ μπροστινό μέρος (toe box). Θα πρέπει να μπορείς να κουνάς τα δάχτυλα των ποδιών σου εύκολα. Το στενό toe box δεν επιτρέπει το κανονικό άπλωμα των οστών των ποδιών κατά το τρέξιμο κι αυτό θα εμποδίσει την ασφαλή κατανομή των δυνάμεων κατά τη φάση φόρτισης του βαδίσματος (η φάση που διαρκεί όσο το βάρος του σώματος μεταφέρεται από το κάτω άκρο που πατάει στο έδαφος και μέχρι το άλλο κάτω άκρο να εγκαταλείψει το έδαφος).
6. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα δάχτυλα και το μπροστινό μέρος του παπουτσιού, περίπου όσο να χωράει να βάλεις τον αντίχειρά σου ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και το μπροστινό μέρος του παπουτσιού.
7. Όταν δοκιμάζεις παπούτσια για το τρέξιμο, βεβαιώσου ότι η φτέρνα δεν γλιστράει.
8. Αφού τα αγοράσεις, δώσε προσοχή και στον τρόπο που θα τα φροντίζεις.
Τα «όχι» όταν ψάχνεις παπούτσια για τρέξιμο
Το ACSM προτείνει, επίσης, να αποφεύγεις παπούτσια με ισχυρή αντικραδασμική προστασία και υψηλή ενίσχυση (high, thick cushioning), γιατί μπορεί π.χ. να συνηθίσεις να προσγειώνεσαι με μεγαλύτερη ένταση. Το ίδιο συστήνει και για τα παπούτσια με υψηλή ενίσχυση στο πίσω μέρος και χαμηλή στο μπροστά.
Σταδιακή μετάβαση
Όταν περνάς από ένα παλιό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σε ένα καινούργιο, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία να φοράς τα νέα σου παπούτσια για μέρος της διαδρομής. Όσο περνούν οι μέρες, ο χρόνος αυτός θα αυξάνει, μέχρι να κάνεις όλη την διαδρομή με το νέο σου απόκτημα.