ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΝ ΤΡΩΣ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΕΛΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Το μέλι είναι μια εξαιρετικά ευεργετική τροφή αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Διάβασε όσα έχουν διαπιστώσει σχετικές έρευνες και σε ποιες περιπτώσεις το μέλι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας.
Το μέλι συνδυάζει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: είναι γλυκό και ευχάριστο στη γεύση και έχει οφέλη για την υγεία. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα γλυκά ή στον καφέ.
Όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, θεωρείται μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, υδατάνθρακες, ζάχαρη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει περίπου 180 τύπους διαφορετικών ενώσεων και αντιοξειδωτικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, τα οποία το καθιστούν καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, όταν καταναλώνεται βέβαια με μέτρο.
Το μέλι ως γιατροσόφι
Το «δυνατό του σημείο» είναι οι αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητές του. Μάλιστα, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και βοηθάει στην ανακούφιση του βήχα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα οποία χορηγήθηκε είτε μια δόση από μέλι φαγόπυρου, είτε ένα κατασταλτικό φάρμακο για τον βήχα, είτε καμία θεραπεία για την ανακούφιση του νυχτερινού βήχα, οι γονείς τους αξιολόγησαν το μέλι ως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 εξέτασε τις επιδράσεις του μελιού σε παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών με νυχτερινό βήχα. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν 10 mg από μέλι είτε ευκαλύπτου, είτε εσπεριδοειδών, είτε Labiatae, είτε εικονικό φάρμακο πριν από τον ύπνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση του βήχα μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν μέλι.
Τι κάνουν στον οργανισμό 2 κ.σ. μέλι την ημέρα
Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει επιπλέον οφέλη της συγκεκριμένης τροφής, εκτός από την ανακούφιση από τον βήχα. Για παράδειγμα, μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 2 κουταλιών της σούπας μέλι την ημέρα παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας την LDL (ή «κακή») χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας την HDL (ή «καλή») χοληστερόλη. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Tauseef Khan, ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη, επειδή το μέλι αποτελείται κατά περίπου 80% από ζάχαρη. [...] Αλλά πρόκειται επίσης για μια πολύπλοκη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που είναι πολύ πιθανό να έχουν οφέλη για την υγεία».
Σε τι ποσότητες μπορούμε να το καταναλώνουμε;
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας ως προς την ποσότητα μελιού που καταναλώνουμε και τονίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα πρόσθετα σάκχαρα, γι' αυτό και να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από εννέα κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) ημερησίως και στις γυναίκες και τα παιδιά περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) ημερησίως.