iStock

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΜΑΣ;

Τι μπορεί να μας δείξει ο ιδρώτας για την κατάσταση της υγείας μας και πώς μπορούν αυτές οι πληροφορίες να συμβάλλουν στην ευεξία μας; Μία νέα 3D συσκευή, που θα φορεθεί αρχικά από τους αθλούμενους, ανιχνεύει εύκολα όσα χρειάζονται. 

Το σώμα μας έχει ένα φυσικό air condition που λέγεται ιδρώτας. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα πληροφορεί τους ιδρωτοποιούς αδένες ότι είναι ώρα να παράξουν ιδρώτα. Εκείνος εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει. 

Η σύσταση του ιδρώτα

Ο ιδρώτας που παράγεται κατά την έντονη φυσική δραστηριότητα έχει διαφορετική χημική σύσταση από εκείνον που παράγεται όταν το σώμα μας βρίσκεται σε συνθήκες στρες. Ο ιδρώτας λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας ή θερμοκρασίας προέρχεται από τους εκκρινείς αδένες και περιέχει κατά κύριο λόγο νερό. 

Ο ιδρώτας του στρες παράγεται λόγω της αύξησης της αδρεναλίνης που ενεργοποιεί τους αποκρινείς αδένες στις μασχάλες. Ο ιδρώτας των αποκρινών αδένων απελευθερώνει μια γαλακτώδη ουσία που περιέχει λίπη και πρωτεΐνες, τα οποία τροφοδοτούν βακτήρια. 

Ιδρώτας και ευεξία
Unsplash Dylan Sauerwein

Ποιες πληροφορίες παίρνουμε από τον ιδρώτα;

Η χημική σύσταση του ιδρώτα μπορεί να δώσει αρκετές και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας. Μπορεί να μας πληροφορήσει για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, την επαρκή ή όχι ενυδάτωση, τυχόν σοβαρότερες παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, αλλά και να εξηγήσει την κατάσταση της ευεξίας μας. 

Το στοιχείο που μας δίνει αυτές τις πληροφορίες είναι οι μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που το σώμα μας παράγει κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Μέσω των μεταβολιτών, οι ειδικοί μετρούν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος, τα οποία αποτελούν δείκτες όχι μόνο της ευεξίας αλλά και της υγείας μας. Τα υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος θα μπορούσαν να υποδείξουν μια καρδιακή ανεπάρκεια ή και ηπατική νόσο. 

ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ.

Μια νέα συσκευή ανιχνεύει τον ιδρώτα

Τα καλά νέα είναι ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν πλέον να συλλέγονται πολύ εύκολα, χάρη σε μια πρωτοποριακή συσκευή ανίχνευσης που αναπτύχθηκε στο Simon Fraser University του Καναδά. Πρόκειται για έναν χαμηλού κόστους αισθητήρα ιδρώτα, που υπερέχει των παλαιότερων παρόμοιων συσκευών, επειδή μπορεί να φτιαχτεί μέσω 3D εκτύπωσης

Ο Woo Soo Kim, μέλος της ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε αυτόν τον αισθητήρα, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στις συγκεκριμένες συσκευές έχει κάνει άλματα. Πλέον, υπάρχουν αισθητήρες που μπορεί κανείς να φοράει εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να του δίνουν πληροφορίες ακόμη και για τις τιμές του σακχάρου του. 

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των αισθητήρων ιδρώτα μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε παράγοντες όπως το στρες, η ενυδάτωση και η διατροφή, τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ευεξία μας. 

Η νέα συσκευή, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν διατίθεται στην αγορά, θα είναι εύκολη στη χρήση. Θα συλλέγει πληροφορίες με μη επεμβατικό τρόπο, χωρίς επιπλέον να προσπίπτει σε κωλύματα προσωπικών δεδομένων.

Έχει σχεδιαστεί να διαθέτει ενσωματωμένους, μηχανικά ευέλικτους αισθητήρες που συνδέονται μέσω ασύρματης επικοινωνίας με μία ηλεκτρονική συσκευή (κινητό ή ρολόι). Οι αισθητήρες είναι φτιαγμένοι από εύκαμπτα υλικά, όπως καουτσούκ, ύφασμα ή μαλακό πλαστικό, και έτσι κολλάνε στο δέρμα. 

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ένας τέτοιος αισθητήρας δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση της υγείας. Η χρήση του αποσκοπεί σε μια ενδεικτική σκιαγράφηση των δεικτών ευεξίας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να συγκριθούν τα δεδομένα που συλλέγει με αυτά που μας δίνουν οι εξετάσεις αίματος. 

Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός. Σε πρώτη φάση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που αθλούνται, ώστε να πάρουν πληροφορίες για τον τρόπο που η άσκηση επιδρά στο σώμα τους. Είναι, θα λέγαμε, ένας καινούργιος σύμμαχος στον τομέα της άσκησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.