iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΟΤΑΝ «ΚΟΒΕΙΣ» ΤΟ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ

Μπορεί να έχουμε την τάση να «κόβουμε» τα φτερνίσματα, γιατί πιστεύουμε ότι μας κοιτούν οι γύρω μας με μισό μάτι, αλλά ίσως είναι προτιμότερο να αλλάξουμε συνήθεια.

Όταν σας έρχεται φτέρνισμα, τι κάνετε; Φαντάζομαι εξαρτάται από το πού βρίσκεστε. Αν, για παράδειγμα, είστε μόνοι στο σπίτι, το αφήνετε να εκφραστεί μεγαλοπρεπώς. Αν, πάλι, είστε σε μια παράσταση ή κάθεστε στο τραπέζι με παρέα, το κρατάτε.

Ειδικά στις εποχές που ζούμε, ένα φτέρνισμα μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση, να στρέψει τα βλέμματα πάνω μας, να σπείρει έναν μικρό πανικό.

Πόσο καλή, όμως, είναι για την υγεία μας η ευγενική κατά τα άλλα συνήθεια του να μην φτερνιζόμαστε μπροστά σε κόσμο, γιατί μπορεί να μεταδώσουμε στους γύρω μας κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό;

Δεν είναι και τόσο καλή, απαντούν οι ειδικοί. Πριν κάμποσα χρόνια, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal Case Reports άρθρο με τίτλο «Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck». Στο άρθρο αυτό οι επιστήμονες περιγράφουν μια σπάνια περίπτωση όπου ένας 34χρονος άνδρας στη Βρετανία πήγε στα επείγοντα, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν επειδή προσπάθησε να συγκρατήσει το φτέρνισμά του, κλείνοντας τη μύτη και το στόμα του.

«Αυτή η περίπτωση περιγράφει μια σπάνια αυτόματη διάτρηση του απιοειδούς κόλπου μετά από ένα δυνατό φτέρνισμα. […] Ο κόλπος κινδυνεύει από διάτρηση κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής αύξηση της πίεσης του φάρυγγα», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο και του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, ενώ τρεφόταν με σωληνάκι για να επουλωθεί το τραύμα.

ΑΝ ΔΕΝ ΦΤΕΡΝΙΖΟΜΑΣΤΑΝ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΙΓΜΟΡΕΙΑ Ή ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ.

Γιατί χρειαζόμαστε το φτέρνισμα

Γνωρίζετε ότι ένα φτέρνισμα μπορεί να «ταξιδέψει» με πάνω από 100 χλμ την ώρα; Η δύναμη που απελευθερώνει είναι πραγματικά απίστευτη.

«Είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν ερεθιστικοί παράγοντες [π.χ. σκόνη], αλλεργιογόνα και άλλα ξένα υπολείμματα από τα ιγμόρεια. Αν δεν φτερνιζόμασταν, το σώμα μας θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στα ιγμόρεια ή στους πνεύμονες», εξηγεί ο DeVon Preston, ειδικός στις αλλεργίες και την κλινική ανοσολογία.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτερνίζονται λόγω ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων. Εάν δεν φτερνιστείτε, η βλέννα μπορεί να συσσωρευτεί και να επιστρέψει στην ευσταχιανή σάλπιγγα [σ.σ. συνδέει το πίσω μέρος της μύτης, του ρινοφάρυγγας, με το μέσο αυτί]. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει λοίμωξη του μέσου ωτός», συμπληρώνει. Μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ακόμα και διάτρηση τυμπάνου.

Στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν ένα φτέρνισμα, υπάρχουν ασθενείς που έχουν προκαλέσει ρήξη των μαλακών ιστών του λάρυγγα, έχουν τραυματίσει τους σπονδύλους του αυχένα, ακόμα και τα νεύρα που υπάρχουν στο πρόσωπο τους. «Έχω δει ασθενείς με ρήξη τυμπάνου ή θλάση κάποιου μυός», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Michael Benninger, ωτορινολαρυγγολόγος και πρόεδρος του Head and Neck Institute στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Γιατί, λοιπόν, χρειαζόμαστε κάτι τόσο ισχυρό; Κατ’ αρχάς, γιατί βοηθά στην απομάκρυνση ερεθιστικών παραγόντων και ιών από τον οργανισμό μας. Πέρα από αυτό, το φτέρνισμα μπορεί να αποτελεί και ένα είδος κοινωνικού προειδοποιητικού στοιχείου προς τους γύρω μας ότι είμαστε άρρωστοι και καλό είναι να μείνουν μακριά. Επίσης, η βίαιη αυτή κίνηση του αέρα είναι πιθανόν να δίνει σήμα στους κροσσούς (τριχίδια) που βρίσκονται στη μύτη να αναλάβουν δράση και να απομακρύνουν βλέννα και ερεθιστικούς παράγοντες.

Μην «κόβετε» το φτέρνισμα
iStock

Θέλει τον τρόπο του

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Να αφήσουμε το σώμα μας να κάνει τη δουλειά του ή με άλλα λόγια να φτερνιστούμε. Απλώς χρειάζεται να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Και ποιος είναι αυτός; Πολύ απλά δεν φτερνιζόμαστε στις παλάμες μας, αλλα καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ένα χαρτομάντηλο ή σε περίπτωση που δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας.

«Το να σταματάτε το φτέρνισμα κλείνοντας τα ρουθούνια και το στόμα είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές», προειδοποιούν οι συγγραφείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.