iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Γυμνάζεσαι και τρως ισορροπημένα, όμως το λίπος στην κοιλιά επιμένει; Υπάρχει κάτι που μπορεί να φταίει και ίσως δεν έχεις σκεφτεί.

Αν νιώθεις ότι έχεις κάνει τα πάντα για να χάσεις το λίπος στην κοιλιά, αν γυμνάζεσαι και ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή όμως η κοιλίτσα επιμένει, ίσως υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται, τον οποίον δεν είχες μέχρι σήμερα σκεφτεί: το στρες.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιστήμονες εδώ και παραπάνω από μία 20ετία, όταν για παράδειγμα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale αποκάλυψε ότι μη-υπέρβαρες γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις του στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, ενώ την ίδια ώρα έχουν αυξημένη την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Το συγκεκριμένο κοιλιακό λίπος είναι από τα πιο επικίνδυνα καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με χειρότερη συνολική υγεία, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη. «Ανακαλύψαμε, επίσης, ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο κοιλιακό λίπος έχουν πιο αρνητική διάθεση και υψηλότερα επίπεδα στρες στην καθημερινότητά τους», έχει πει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Elissa S. Epel, Ph.D.

Τι μπορεί να φταίει αν δεν χάνεις με τίποτα το λίπος στην κοιλιά
iStock

Πώς συνδέεται το στρες με το λίπος στη κοιλιά σε ορισμένους ανθρώπους;

Η Epel είχε εξηγήσει καταρχάς ότι «όλοι οι άνθρωποι εκτίθενται στο στρες, όμως όταν συμβαίνει αυτό ορισμένοι μπορεί να παράγουν περισσότερη κορτιζόλη από άλλους. Μπορεί, μάλιστα, να εκλύουν κορτιζόλη κάθε φορά που αντιμετωπίζουν τον ίδιο στρεσογόνο παράγοντα. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι η συνεχής αντίδραση στους ίδιους στρεσογόνους παράγοντες με την έκκριση κορτιζόλης σχετίζεται με μεγαλύτερο σπλαχνικό λίπος».

Με λίγα λόγια, αν υπάρχει σταθερά στην καθημερινότητά σου ένας παράγοντας που σου προκαλεί στρες, εξίσου σταθερά θα συνεχίσει να εκκρίνεται καθημερινά η ορμόνη αυτή.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η κορτιζόλη επηρεάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα, προκαλώντας την αποθήκευση λίπους κεντρικά γύρω από τα όργανα. Έχει εδώ και χρόνια βρεθεί ότι η έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να αυξήσει το σπλαχνικό λίπος (το λίπος που περιβάλλει τα όργανα) στα ζώα. Αποδεικνύεται, όμως, τα τελευταία χρόνια ότι και άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με υπερβολική έκθεση στην κορτιζόλη, όπως η σοβαρή υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και η νόσος του Cushing, έχουν επίσης υπερβολικές ποσότητες σπλαχνικού λίπους.

Αναφορικά με τις γυναίκες, βέβαια, αύξηση του λίπους στην κοιλιά μπορεί να εμφανιστεί και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών.

Τι μπορεί να φταίει αν δεν χάνεις με τίποτα το λίπος στην κοιλιά
iStock

Πώς χάνεται το λίπος στην κοιλιά σε αυτή την περίπτωση

Eίναι σημαντικό να γίνει η παραδοχή ότι το λίπος στην κοιλιά δεν φεύγει από τη μία μέρα στην άλλη, παρά απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που ίσως πάρουν χρόνο μέχρι να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα.

Η καθημερινή σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας μάλιστα τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν το στρες, σίγουρα θα συμβάλλουν μακροπρόθεσμα προς αυτή την κατεύθυνση. Για να απομακρυνθεί ταχύτερα το λίπος από την κοιλιά χρειάζεται κανείς να μειώσει συνολικά τις θερμίδες που λαμβάνει, αλλά και να αποφύγει συγκεκριμένες τροφές με:

  • προσθήκες γλυκαντικών και φρουκτόζης,
  • υδρογονωμένα φυτικά έλαια (τρανς λιπαρά),
  • πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες που προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία.

Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να προσπαθήσει κανείς να μειώσει και να διαχειριστεί το ψυχολογικό στρες που βιώνει:

  • Να βρει χρόνο για τον εαυτό του, ειδικά έπειτα από μία δύσκολη μέρα.
  • Να κάνει διαλογισμό, που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι μπορεί να μειώσει το ψυχολογικό στρες.
  • Να κοινωνικοποιηθεί, συναντώντας φίλους ή συμμετέχοντας σε ένα ομαδικό άθλημα που μπορεί να αποσπάσει τη σκέψη του από προβλήματα της καθημερινότητας.

Η μείωση των καταχρήσεων, δηλαδή της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος, καθώς και ο καλός βραδινός ύπνος οπωσδήποτε βοηθούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει κανείς πιο αποτελεσματικά τις στρεσογόνες περιόδους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.