Ελένη Καστρινογιάννη

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ!

Η ψυχική ευεξία φαίνεται ότι βελτιώνεται όχι μόνο όταν οι άνθρωποι κάνουν προσπάθειες να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία, αλλά και όταν απλώς πιστεύουν ότι μπορούν να την αλλάξουν.

Όλοι ξέρουμε ότι είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα. Μερικές φορές ακόμα και επίπονη, ειδικά όταν αναγκάζεσαι να κάνεις πράγματα και δραστηριότητες απλώς και μόνο για να μην αδρανοποιηθείς. Η κατάκτηση της ψυχικής ευεξίας ή, πιο απλά, το να μάθεις να νιώθεις όμορφα, είναι ένας μακρύς δρόμος και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια.

Το θετικό είναι ότι ακόμα και αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί από μόνα τους τα βήματα που κάνουμε για να βελτιωθεί το «μέσα» μας, ακόμα και η απλή πίστη ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία, μπορεί να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Emerald Insight. Οι ερευνητές ζήτησαν από 3.015 ενήλικες Δανούς να συμπληρώσουν μια έρευνα που αφορούσε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία. Τα ερωτήματα ήταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για να διατηρηθείτε ψυχικά υγιείς;
  • Έχετε κάνει κάτι τις τελευταίες δύο εβδομάδες για ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία;
  • Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας τώρα;

Τι έδειξε η έρευνα για την ψυχική ευεξία

Αξιολογώντας τις απαντήσεις, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η ψυχική ευεξία ήταν υψηλότερη μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει πράγματα για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

ψυχική ευεξία
Ελένη Καστρινογιάννη

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι ανεξάρτητα από το αν οι ερωτηθέντες είχαν λάβει ή όχι μέτρα για να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, εκείνοι που πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν κάτι για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία είχαν την τάση να έχουν υψηλότερη ψυχική ευεξία από εκείνους που δεν είχαν αυτή την πεποίθηση.

Η εξήγηση των ευρημάτων

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας, «αν και η μελέτη μας δεν εξέτασε τους λόγους για αυτή τη σχέση μεταξύ των πεποιθήσεων και της καλύτερης ψυχικής υγείας, θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια ψυχολογική έννοια γνωστή ως “ευημερούσα θέση ελέγχου” (“wellbeing locus of control”)». Με βάση αυτή την έννοια, οι άνθρωποι που έχουν ένα «εσωτερικό κέντρο ελέγχου της ευημερίας» πιστεύουν ότι οι δικές τους στάσεις και συμπεριφορές ελέγχουν την ευημερία τους. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με «εξωτερικό κέντρο ελέγχου της ευημερίας» πιστεύουν ότι η ψυχική τους ευημερία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες ή περιστάσεις που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους, όπως από άλλους ανθρώπους ή από την τύχη.

Είναι πιθανό η ύπαρξη ενός εσωτερικού κέντρου ελέγχου της ευημερίας να μπορεί να επηρεάσει υποσυνείδητα τις προοπτικές, τον τρόπο ζωής ή τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, και αυτό με τη σειρά του την ψυχική υγεία.

«Αυτή η έννοια μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την ψυχική τους υγεία είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας. Και αυτό το εύρημα από μόνο του έχει τεράστιες δυνατότητες πρόληψης, καθώς ένα υψηλό επίπεδο ψυχικής ευεξίας συνδέεται με 69-90% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας κοινής ψυχικής διαταραχής», εξηγούν οι ερευνητές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.