AP Photo Matt Freed

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΡΟΜΠΟΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης συνέβαλε στη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ που, σύμφωνα με τους κατασκευές τους, σε μερικά χρόνια θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η ιδέα ενός ρομπότ που θα μοιάζει με άνθρωπο και θα μας χρησιμεύει για ένα σωρό δουλειές που ιδανικά θα αποφεύγαμε τριβελίζει το μυαλό μας από όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Αμέτρητες ταινίες επιστημονικής φαντασίας το έχουν κάνει να φανεί εφικτό (o C-3PO είναι σχεδόν υπαρκτός στο μυαλό μας, σωστά;) ενώ και οι επιστήμονες έχουν κάνει φιλότιμες προσπάθειες να κατασκευάσουν εντυπωσιακά ανθρωποειδή.

Η αλήθεια είναι πως αυτά δείχνουν πολύ καλύτερα στημένα στις διάφορες εκθέσεις παρά στην καθημερινή «χρήση».

Όλα αυτά μέχρι πρότινος, βέβαια, αφού οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έφεραν τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της δημιουργίας ανθρωποειδών, ενώ έδωσαν και στους επιστήμονες νέα «εργαλεία».

«Η πρόθεση δεν είναι να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε από την αρχή ένα ρομπότ που να μοιάζει με άνθρωπο», λέει στο AP News ο συνιδρυτής και διευθυντής του τμήματος ρομπότ της Agility Robotics Jonathan Hurst. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε ρομπότ που να μπορούν να λειτουργήσουν σε ανθρώπινους χώρους».

Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εδώ –Τα χρειαζόμαστε, όμως;
AP Photo Matt Freed

Γιατί μπορεί να χρειαζόμαστε τα ανθρωποειδή ρομπότ;

Τα χρειαζόμαστε; Ο Hurst επιχειρεί να απαντήσει περιγράφοντας το Digits, ρομπότ της εταιρείας του, το οποίο αποκαλεί όχι ανθρωποειδές μα ανθρωπο-κεντρικό, για να τονίσει τι μπορεί να κάνει και όχι τι προσπαθεί να γίνει.

Προς το παρόν, μπορεί να σηκώνει κάδους αποθήκευσης και να τους μετακινεί. Η Amazon ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023 ότι θα ξεκινήσει να δοκιμάζει τα Digits στις αποθήκες της, οπότε η Agility άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Oregon για να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τους.

Το Digit έχει κάμερες στο κεφάλι, αισθητήρες και μάτια που κινούνται, ενώ ο κορμός του αποτελεί ουσιαστικά τη «μηχανή» του. Έχει, επίσης, δύο χέρια και δύο πόδια, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με πόδια πουλιού παρά ανθρώπου.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εδώ –Τα χρειαζόμαστε, όμως;
AP PHOTO Matt Freed

Η εταιρία Figure AI, που επίσης δημιουργεί ανθρωποειδή, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τη χρησιμότητά τους, τα οποία θα μπορούν να δώσουν μια λύση στις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.

«Δεδομένου ότι ορισμένες εργασίες είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που επιθυμούν να τις αναλάβουν, τα ρομπότ αυτά μπορούν να δώσουν μια λύση. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πουλήσουμε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια για τους σκοπούς αυτούς», λέει ο CEO Brett Adcock. Προς το παρόν, βέβαια, η Figure AI δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρωτότυπο έτοιμο προς πώληση.

Το ίδιο επιχειρεί να πετύχει και η TESLA του Elon Musk, που πριν από μερικούς μήνες λανσάρισε το Optimus. Οι κριτικές των ειδικών που παρακολούθησαν τις δυνατότητές του, ωστόσο, δεν ήταν ενθαρρυντικές.

Μπορεί, λοιπόν, όλη αυτή η προσπάθεια και τα χρήματα που επενδύονται για τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ να μοιάζουν ένα μάταιο χόμπι για πλούσιους τεχνοκράτες, ωστόσο πολλοί από αυτούς επιμένουν ότι το πραγματικό κέρδος είναι όσα μαθαίνουμε από αυτή τη διαδικασία.

«Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους που έχει να μας διδάξει πολλά, μα και το πώς το κοινό ανταποκρίνεται σε αυτά, αλλά και πόσο μπορούν να εξελιχθούν οι τεχνολογίες σχετικά με την κινητικότητα, την επιδεξιότητα, την αντίληψη και την ευφυΐα τους», λέει ο Marc Raibert, συνιδρυτής της Boston Dynamics, η οποία πλέον ανήκει στη Hyundai.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ένα ρομπότ που θα μπορεί να σηκώνει βαριά κουτιά, που θα μπορεί να δουλεύει περισσότερες ώρες και σε πολύ κλειστούς χώρους, π.χ. μέσα σε ένα φορτηγό, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αν το ρομπότ αυτό μπορεί να σκέφτεται σαν άνθρωπος αλλά και να καταλαβαίνει και να ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές των ανθρώπων, τόσο το καλύτερο.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εδώ –Τα χρειαζόμαστε, όμως;
AP PHOTO Matt Freed

Έρχονται τα ρομπότ και μας παίρνουν τις δουλειές;

Επιστρέφοντας στο Digit και τις δυνατότητές του, αυτή τη στιγμή ελέγχεται στο πώς μπορεί να βοηθήσει στην επαναλαμβανόμενη εργασία της μετακίνησης πλαστικών κάδων. Δεν είναι λίγοι, όμως, που αναπόφευκτα αναρωτιούνται αν αυτό σημαίνει πως τα ρομπότ αυτά θα πάρουν τις δουλειές πολλών ανθρώπων, κάτι που η Amazon δηλώνει πως θέλει να αποφύγει.

Ο έτερος συνιδρυτής της Agility Robotics, Damion Shelton, πιστεύει πως τα Digits θα γίνουν γρήγορα αποδεκτά από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, χάρη στη χρησιμότητά τους.

«Σε 10, 20 χρόνια θα τα βλέπουμε παντού», λέει. «Στο μέλλον τα ανθρωπο-κεντρικά αυτά ρομπότ θα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό!».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.