ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ; ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ;
Ανοίγεις τη ντουλάπα και επιλέγεις το κίτρινο πουλόβερ. Δείχνει αυτό κάτι για την ψυχολογία σου; Φυσικά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε.
Τα χρώματα που μας ελκύουν και αυτά που αποφεύγουμε μπορούν να μας καθοδηγήσουν σχετικά με ορισμένες πτυχές της ευεξίας μας. Η ψυχολογία των χρωμάτων επιδιώκει να εξηγήσει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που ελκύονται από το κίτρινο, αλλά και όσων το απεχθάνονται.
Το κίτρινο χρώμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ταυτισμένο στο μυαλό μας με μια ηλιόλουστη μέρα και να συνδέεται με συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, αισιοδοξίας, φρεσκάδας, ενέργειας, ελπίδας. Οι ερευνητές έρχονται να το επιβεβαιώσουν και επιστημονικά.
Τι λένε οι επιστήμονες για το κίτρινο
Βρετανική μέλετη που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ με το όνομα The Manchester Color Wheel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κίτρινο χρώμα επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν συνέδεσαν μια ζωηρή απόχρωση του κίτρινου με ένα αίσθημα ευτυχίας και ευεξίας. Το ίδιο αυτό χρώμα δεν είχε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους εθελοντές με αγχώδεις διαταραχές, ενώ απουσίαζε σχεδόν ολοκληρωτικά από τη γκάμα χρωμάτων των εθελοντών με κατάθλιψη.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βλέπουμε κάτι κίτρινο;
«Το κίτρινο επηρεάζει το νευρικό σύστημα και αυτό το καθιστά το ισχυρότερο χρώμα από ψυχολογική σκοπιά», γραφεί σε βιβλίο της η Karen Haller, ειδική στην ψυχολογία των χρωμάτων. Διεγείρει τα νεύρα, τους αδένες και τον εγκέφαλό μας και μας κάνει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας (δεν είναι τυχαίο ότι οι προειδοποιητικές πινακίδες και πολλά σήματα κυκλοφορίας ανά τον κόσμο είναι κίτρινα!). Ενισχύει, επίσης, τη μνήμη μας και φαίνεται να ενθαρρύνει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.
Το υπερβολικό κίτρινο
Ο ήλιος είναι ζεστός, φωτεινός, δημιουργεί καλή διάθεση και όμορφα συναισθήματα, όμως αν πας πολύ κοντά του, θα καείς, έτσι δεν είναι; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το υπερβολικά έντονο κίτρινο χρώμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία ολοκλήρωσης μιας εργασίας, ακόμα και εκδήλωση άγχους.
Στον χώρο της διακόσμησης, όταν το κίτρινο χρησιμοποιηθεί από τους λάτρεις του «σε σωστό τόνο, όχι σε υπερβολική δόση και στο κατάλληλο σημείο του σπιτιού (όπως οι διάδρομοι ή άλλοι χώροι χωρίς φυσικό φως), το αποτέλεσμα αποπνέει μια αίσθηση ζεστασιάς και φιλοξενίας», λέει η κα Haller και εφιστά την προσοχή όταν πρόκειται για το υπνοδωμάτιο: «Με το πέρασμα του χρόνου ένα κίτρινο υπνοδωμάτιο μπορεί να σημαίνει ότι θα ξυπνάτε εκνευρισμένοι και θυμωμένοι, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε. Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στις συχνότητες των χρωμάτων, οπότε καλύτερα να μη χρησιμοποιήσετε ούτε κρεμ, το οποίο επίσης περιέχει κίτρινο».
Το 3ο τσάκρα είναι κίτρινο
Κίτρινο είναι και το χρώμα του τρίτου τσάκρα (τσάκρας είναι τα ενεργειακά κέντρα των οποίων η ισορροπία βοηθά –σύμφωνα με την ανατολίτικη ιατρική– να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία μας). Το λεγόμενο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος βρίσκεται στην περιοχή του αφαλού και αντιπροσωπεύει τη ζωτικότητα, τη θέληση και την αποφασιστικότητα. «Όταν βρίσκεται σε ισορροπία το συγκεκριμένο τσάκρα, βρίσκουμε την προσωπική μας δύναμη και είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε και υλοποιήσουμε στόχους και όνειρα», εξηγεί η Βασιλεία Σίμου, wellness expert.
Ζωγραφίζοντας με κίτρινο
Τι θα μπορούσε να δηλώνει η προτίμηση του κίτρινου στις ζωγραφιές ενός παιδιού; «Όταν η επιλογή ενός χρώματος γίνεται ελεύθερα από το παιδί, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν πολλές πτυχές του χαρακτήρα του, ιδίως αν προτιμάει πάντοτε το ίδιο χρώμα», εξηγεί η Eri Cotti, ψυχοπαιδαγωγός και δημοσιογράφος, στο βιβλίο της «Ζωγραφιές: Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα σχέδιά τους».
Οι λέξεις-κλειδιά που κρύβονται πίσω από τις κίτρινες μπογιές των παιδιών είναι: ενέργεια, δυναμισμός, ανοιχτοί πνευματικοί ορίζοντες, αναζήτηση νεωτερισμών, εξωστρέφεια, ελευθερία, ανάγκη για κίνηση. «Το κίτρινο αποτελεί έκφραση ζεστασιάς και ενθουσιασμού.
Το παιδί που το επιλέγει έχει ευαίσθητο και στοργικό χαρακτήρα και αναζητά τη ζεστασιά της φιλίας. Όταν μεγαλώσει, είναι πολύ πιθανό να δείξει το ταλέντο του στις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν πρέπει να περιορίζουν το πεδίο της δράσης του, καθώς, όσο κι αν αυτό φαίνεται χαοτικό και ασυνάρτητο, το παιδί είναι σε θέση να το ελέγχει απόλυτα».
Η ψυχολογία των χρωμάτων φαίνεται ότι έχει να μας μάθει πολλά για τον χαρακτήρα μας, τη διάθεσή μας, ακόμα και τον τρόπο που ένα χρώμα επηρεάζει την υγεία μας. Μέχρι τότε ας βγάλουμε εκείνο το κίτρινο πουλόβερ από τη ντουλάπα και ας χαρούμε τη ζωή!
Η Βασιλεία Σίμου είναι wellness expert, ιδρύτρια του Πολυχώρου Ευεξίας & Αυτοβελτίωσης Life Blossom.