Χριστίνα Αβδίκου

ΣΙΑΤΣΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ; ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Στο Ιατρείο Πόνου του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», το σιάτσου εφαρμόζεται ως συμπληρωματική αγωγή υγείας και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς είναι ευεργετικά. 

Τι μπορεί να προσφέρει μια συμπληρωματική αγωγή υγείας, όπως το σιάτσου, σε έναν άνθρωπο που υποφέρει από πόνους, και μάλιστα χρόνιους; Ανακούφιση και βελτίωση των συμπτωμάτων. Αυτή την απάντηση δίνουν και οι επιστήμονες της κλασικής ιατρικής που έχουν συμπεριλάβει την πρακτική του σιάτσου στα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν. 

Σιάτσου και ολιστική προσέγγιση στα νοσοκομεία

Η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που συνδυάζει εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας ή ανακούφισης, είναι μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η παρουσία του σιάτσου στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι ισχυρή σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία –μέσω των Εθνικών Ομοσπονδιών– εφαρμόζεται επικουρικά σε γυναικολογικές και γηριατρικές κλινικές, σε κλινικές αποκατάστασης και σε παιδιά με καρκίνο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε κάποιες δομές παρέχεται σε ασθενείς ή στο προσωπικό του συστήματος υγείας. Στις ΗΠΑ, το σιάτσου παρέχεται σε ασθενείς που υπόκεινται σε χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, πριν και μετά τις επεμβάσεις. Στον Καναδά, σε ιδιωτικά ιδρύματα για ασθενείς με άνοια και παιδιά με καρκίνο. 

Σιάτσου σε νοσοκομείο
Χριστίνα Αβδίκου

Tο σιάτσου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η δράση της παροχής σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017. Είναι μια πρωτοβουλία του Θέμη Ρηνά, πιστοποιημένου μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου (ΕΛ.Ε.ΣΙ.), που είναι ο επίσημος φορέας του σιάτσου στην Ελλάδα και υποστηρίζει αυτή τη δράση.

Είναι γεγονός πως υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός όσον αφορά τις συμπληρωματικές θεραπείες, καθώς δεν έχουν επίσημα την αναγνώριση των κρατικών φορέων. Γι’ αυτό, ένας από τους στόχους της ΕΛ.Ε.ΣΙ. είναι να αναγνωριστεί η πρακτική του σιάτσου ως επάγγελμα. Ένας άλλος στόχος είναι το άνοιγμα της παροχής του σιάτσου σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Η αποδοχή και έγκριση συνεργασίας εξαρτάται από τη θετική ανταπόκριση των γιατρών.

Μια τέτοια θετική ανταπόκριση είχε το σιάτσου και από τα Ιατρεία Πόνου του Αρεταίειου και του ΚΑΤ, όπου η δράση λειτούργησε εθελοντικά στο παρελθόν, αλλά και από το Ιατρείο Ύπνου του Αιγινήτειου. Το σιάτσου προσφέρεται επίσης ως παροχή στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Τι συμβαίνει στο Ιπποκράτειο;

Στο Ιπποκράτειο, μια ομάδα ειδικών προσφέρει σιάτσου στους ασθενείς όλες τις μέρες λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου. Καθένας έχει αναλάβει μία ημέρα την εβδομάδα.

Οι συνεδρίες γίνονται στον ίδιο χώρο που βρίσκονται οι γιατροί (Ειρήνη Κουρούκλη, Φανή Κρεμαστινού, Βασιλική Τσιρτσιρίδου) και η νοσηλεύτρια (Κατερίνα Κοζομπόλη).

Υπάρχουν τρία εξεταστικά κρεβάτια: στο ένα δέχεται σιάτσου κάποιος ασθενής και στα δύο άλλα γίνεται εξέταση ή θεραπεία άλλου ασθενή από έναν ή περισσότερους γιατρούς. 

Μία συνεδρία σιάτσου διαρκεί από 10 μέχρι 60 λεπτά, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο. Η συνθήκη δεν θυμίζει καθόλου την κατάσταση ησυχίας και ιδιωτικότητας ενός ιδιωτικού στούντιο σιάτσου. Έτσι, όμως, οι γιατροί έχουν άμεση επαφή με τον τρόπο που δουλεύουν οι ειδικοί του σιάτσου, αλλά κι εκείνοι με τη σειρά τους αποκομίζουν πληροφορίες από την κλασική ιατρική εξέταση και θεραπεία.

Στόχος τους είναι να προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη στους ασθενείς μέσα στο χρονικό διάστημα που τους δίνεται. Έτσι, κάθε φορά η συνεδρία του σιάτσου προσαρμόζεται στα δεδομένα. 

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΙΑΤΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ.

Ποια είναι τα οφέλη;

Τα περιστατικά και η σοβαρότητά τους ποικίλλουν: από τον Ιανουάριου του 2017 μέχρι το Μάρτιο του 2020, που η λειτουργία διεκόπη προσωρινά λόγω πανδημίας, έχει προσφερθεί σιάτσου σε ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα (440 περιστατικά), ινομυαλγία (90), νευροπαθητικό πόνο (49), ρευματοειδή αρθρίτιδα (12), σκλήρυνση κατά πλάκας (3), κεφαλαλγίες (23), καρκίνο (17), μετεγχειρητικό πόνο (18) και πάρκινσον (1). 

1. Για τους ασθενείς

Στις 977 συνολικά συνεδρίες που έχουν γίνει, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η βελτίωση και η ανακούφιση των ασθενών είναι σημαντικές. Είναι δύσκολο, όμως, να αξιολογηθεί η ακριβής επίδραση του σιάτσου, επειδή οι ασθενείς δέχονται παράλληλα και ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Ακριβής αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω μια μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας, πράγμα που αναζητείται συστηματικά, αλλά ενέχει δυσκολίες. Εκείνο που μπορεί να πει με βεβαιότητα ο κ. Ρηνάς είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι δέχτηκαν σιάτσου είχαν αμέσως μετά τη συνεδρία αυξημένη αίσθηση ευεξίας, η οποία ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους. 

Μέσω του αγγίγματος (πιέσεις με τα δάχτυλα), που είναι το «όπλο» που χρησιμοποιείται στο σιάτσου, δημιουργείται στους ασθενείς ένα αίσθημα φροντίδας και «αγκαλιάσματος» του προβλήματός τους. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με την επιστημονική φροντίδα των κλασικών ιατρών. Αυτή η αλληλεπίδραση προσεγγίσεων και τεχνικών καλλιεργεί από μόνη της ευνοϊκό περιβάλλον για να αισθανθούν βελτίωση στον πόνο που νιώθουν.

2. Για τις πρακτικές υγείας

Μέσα σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το σιάτσου άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης και οικονομικού υπόβαθρου, που πιθανόν να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή την αγωγή υγείας.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να γνωρίσουν οι γιατροί το σιάτσου μέσα από την εφαρμογή του στην πράξη. Με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργείται μια σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γιατρούς και τους ειδικούς του σιάτσου, και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την προώθηση της ολιστικής προσέγγισης στα συστήματα υγείας. 

  • Στο Ιατρείο Πόνου του Ιπποκράτειου συμμετέχουν επίσης οι Δήμητρα Ξύδη, Αλεξάνδρα Λιώνη, Αναστασία Πολυτσοπούλου, Ευαγγελία Κούλογλου και Elena De Col. Έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν οι Ιπποκράτης Δελβερούδης, Καρολίνα Στεφανοπούλου, Επαμεινώνδας Θεοφίλου και Ηλέκτρα Γενούζου, όλοι πιστοποιημένα μέλη της ΕΛ.Ε.ΣΙ
  • Η ΕΛ.Ε.ΣΙ. ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την ανάπτυξη, αναγνώριση και διασφάλιση ποιότητας στην άσκηση του Σιάτσου. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του Σιάτσου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Μεθόδων. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.