iStock

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ;

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι αγκαλιές μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη, με μία βασική προϋπόθεση.

Υπάρχει λόγος που αισθάνεσαι καλύτερα όταν βυθίζεσαι στην αγκαλιά ενός αγαπημένου σου προσώπου. Ή όταν σφίγγεις εσύ στην αγκαλιά σου κάποιον που αγαπάς. Αποζητάμε αυτού του είδους τη σωματική επαφή –ενίοτε με ζέση που προκαλεί ασφυξία– γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, δι’ αυτής της οδού μειώνεται το αίσθημα της μοναξιάς αλλά και το στρες. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος που υπάρχει για να εξαφανίσουμε την αρνητική διάθεση. Να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο και το σώμα να ενισχύσει τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοκίνη).

  • Έχει διαπιστωθεί πως μια αγκαλιά διάρκειας 10 δευτερολέπτων βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, μειώνει την κατάθλιψη και την κούραση.
  • Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μειώνει τις βλαβερές συνέπειες του στρες, ανακουφίζει από την αρτηριακή πίεση και έτσι εξασφαλίζει μια υγιή καρδιά.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αγκαλιά ή το όποιο άλλο άγγιγμα να είναι συναινετικό. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι ευεργετικό.

Γιατί είναι δώρο η αγκαλιά

Πριν ασχοληθούν με την αγκαλιά, οι ερευνητές από το Ruhr University Bochum της Γερμανίας και το Institute for Neuroscience της Ολλανδίας είχαν υπόψη τη σημασία της αφής ως παρέμβασης για την υγεία. Ήθελαν λοιπόν να διαπιστώσουν πώς μπορεί ένας άνθρωπος να χρησιμοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο την αγκαλιά, ποια αποτελέσματα μπορεί να περιμένει υπό συγκεκριμένες συνθήκες και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν. Δηλαδή, ήθελαν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για όλα αυτά. Κάτι που δεν είχε γίνει έως τώρα για την πρώτη αίσθηση που αναπτύσσουμε.

αγκαλιά
iStock

Η ανασκόπηση που έκαναν σε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 12.966 συμμετέχοντες επέτρεψε μεγαλύτερη σαφήνεια. Αποδείχθηκε πως το άγγιγμα βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων πόνου, κατάθλιψης και άγχους, με το ευεργετικό αποτέλεσμα να παρατηρείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Στη δημοσίευση της εργασίας αναφέρεται επίσης ότι «αν και το είδος της αφής (από αγκαλιές μέχρι μασάζ) δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία, το άγγιγμα στο κεφάλι ή το πρόσωπο δείχνει να λειτουργεί καλύτερα».

«ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ».

Διευκρινίστηκε ότι δεν έχει σημασία αν το άγγιγμα προέρχεται από ένα ζώο, ένα ρομπότ, μια κουβέρτα που τυλίγουμε γύρω μας ή έναν άνθρωπο. Όλα βοηθούν στη σωματική υγεία. Αυτά ωστόσο που είναι ευεργετικά και στο σώμα αλλά και τη ψυχή μας είναι τα αγγίγματα από ανθρώπους και ζώα.

Η έρευνα διαπίστωσε και ότι τα νεογέννητα ωφελούνται από το άγγιγμα, με τη θετική επιρροή να είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν το άγγιγμα προέρχεται από έναν γονέα.

αγκαλιά
iStock

Ο νευροεπιστήμονας Christian Keysers, από το Institute for Neuroscience της Ολλανδίας, δήλωσε ότι «η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι το άγγιγμα μπορεί πράγματι να βελτιστοποιηθεί, αλλά οι πιο σημαντικοί παράγοντες δεν είναι απαραίτητα αυτοί που υποπτευόμαστε».

Πρόσθεσε πως μεγάλες μετα-αναλύσεις, όπως η συγκεκριμένη, βοηθούν στον εντοπισμό μεγαλύτερων μοτίβων μεταξύ των πληθυσμών, εν τούτοις οι απαντήσεις στο άγγιγμα εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.