ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΣΟΥ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ
Στο πλαίσιο του zero waste, αξιοποιούμε το κόκκινο κρασί που περίσσεψε από το οικογενειακό τραπέζι ενισχύοντας με αυτό την ευεξία και την υγεία της επιδερμίδας μας.
Αν είσαι λάτρης του κρασιού, όπως εγώ, θα αναρωτηθείς καταρχάς πώς γίνεται να περισσεύει κρασί. Ακόμα κι αν ένα μεγάλο τραπέζι ολοκληρώθηκε και κάποιες φιάλες έμειναν ανοιχτές, θα βάλεις ένα καλό, αεροστεγές πώμα και θα τις απολαύσεις τα επόμενα βράδια της εβδομάδας, κλείνοντας τη μέρα σου όπως της αξίζει.
Ωστόσο, κακά τα ψέματα, δεν είναι όλα τα κρασιά εξίσου λαχταριστά. Επιπλέον, αν έχουν μείνει αρκετό καιρό ανοιχτά, η γεύση και το άρωμά τους έχει αλλοιωθεί, μπορεί ακόμα και να έχουν χαλάσει, και τότε ο υψηλός σκοπός της απόλαυσης δεν επιτυγχάνεται.
Δεν τα πετάμε όμως! Εμείς στο OW, που αγαπάμε το zero waste, αναζητάμε πάντα τρόπους για να αξιοποιούμε τα περισσεύματα, ειδικά των τροφίμων. Έτσι, και με το κρασί που περίσσεψε σου έχουμε ορισμένες έξυπνες και χρήσιμες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες μία που θα σε εκπλήξει!
Τι να κάνεις με το κόκκινο κρασί που περίσσεψε
Δεδομένου ότι το δοκίμασες και δεν έχει χαλάσει, το κόκκινο κρασί που περίσσεψε μπορείς κάλλιστα να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου:
- Να προσθέσεις λίγο στη σάλτσα των κοκκινιστών, για να ενισχύσεις τη γεύση και να την ταιριάξεις ακόμα πιο πολύ με το φρέσκο κόκκινο κρασί που θα ανοίξεις στη συνέχεια, μαζί με το γεύμα σου.
- Να το χρησιμοποιήσεις ως μαρινάδα, καθώς έχει την ιδιότητα να διατηρεί την τρυφερότητα και την υγρασία στο κρέας.
- Να το προσθέσεις στην γκανάς σοκολάτας, με την οποία θα γλασάρεις κάποιο γλυκό.
- Να το κάνεις σαγκρία, αν είναι αρκετά φρουτώδες, προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και ψιλοκομμένες φράουλες, καθώς 2-3 στικς κανέλλας.
Ρίξε το κόκκινο κρασί στη μπανιέρα
Το κόκκινο κρασί είναι ένα από τα ποτά που πίνουν συστηματικά οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες, στις περιοχές δηλαδή του πλανήτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Και πολύ καλά κάνουν, αφού οι επιστήμονες λένε και ξαναλένε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρια) μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να προλάβει σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ακόμα και μερικές μορφές καρκίνου.
Το ευεργετικό συστατικό του είναι η ρεσβερατρόλη, μία πολυφαινόλη που πέρα από διατροφικά οφέλη φαίνεται να έχει και οφέλη για την επιδερμίδα μας. Πολλές εταιρίες καλλυντικών την έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια και την προσθέτουν σε κρέμες αντιγήρανσης. Έτσι, στο επόμενο χαλαρωτικό μπάνιο σου, μπορείς να προσθέσεις μία κούπα από το κόκκινο κρασί που περίσσεψε στη μπανιέρα, μαζί με ζεστό νερό, και να μουλιάσεις εκεί για λίγη ώρα, απολαμβάνοντας τη θρέψη, αλλά και την απολέπιση που η ρεσβερατρόλη θα προσφέρει στην επιδερμίδα σου. Στη συνέχεια, μπορείς φυσικά να συνεχίσεις με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο.