ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΜΩΡΟ
Το πιο απλό και εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις άμεσα την ψυχική σου υγεία, είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου σαν να ήσουν μωρό.
Αν ακούγαμε πραγματικά το σώμα μας κάθε φορά που βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, γεμάτη σωματική κούραση, στρες, πολλές έννοιες και αγωνίες, θα αποφεύγαμε το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα άσκοπα ξενύχτια, το ατελείωτο doomscrolling και όλα αυτά που μέρα με τη μέρα μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα, αντί να μας ανακουφίζουν, και θα μας φροντίζαμε σαν ένα μωρό.
Αυτό θα πει αυτοφροντίδα για την ψυχοθεραπεύτρια και δημόσια ομιλήτρια Dr Carolyne Keenan, η οποία μας καλεί να κλείσουμε τα αυτιά μας στις διαφημιστικές σειρήνες που προτείνουν κάθε τόσο ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής, μια νέα κρέμα με υαλουρονικό κ.ο.κ., και να δώσουμε προτεραιότητα στις βασικές, βιολογικές μας ανάγκες, που –περιέργως– είναι και αυτές που πρώτες παραμελούμε.
Τι χρειάζεται ένα μωρό;
«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η αυτοφροντίδα σου είναι να καλυφθούν πρώτα απ’ όλα οι βασικές ανάγκες σου, οι οποίες δεν διαφέρουν από αυτές ενός μωρού ή ενός μικρού παιδιού, και συνοψίζονται στις εξής πέντε: διατροφή, ενυδάτωση, ύπνος, καθαρός αέρας και κίνηση», λέει η Dr Keenan.
«Η αυτοφροντίδα έχει εμπορευματοποιηθεί τρομερά την τελευταία δεκαετία, με εφαρμογές, χάπια, πράσινες σκόνες, σεμινάρια, προγράμματα και εκατοντάδες ανθρώπους στα social media να μιλούν γι’ αυτήν. Αν κανείς δεν καταφέρνει να καλύπτει τις παραπάνω βασικές ανάγκες, όμως, τίποτα από τα υπόλοιπα δεν θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά για να φροντίσουμε τον εαυτό μας
- Πολύχρωμες, ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, που συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο και ενισχύουν τη διάθεση.
- Αρκετό νερό για ενυδάτωση του σώματος και μείωση της πνευματικής θολούρας και κούρασης.
- Ύπνο για ξεκούραση και ανάπλαση.
- Καθαρό αέρα για τόνωση της υγείας και επαφή με τη φύση.
- Κίνηση για να εκτονώσεις τη φυσική ένταση και να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος.
Σε μια εξαιρετικά κουραστική και γεμάτη αρνητική πληροφόρηση καθημερινότητα, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, αυτό που χρειάζεσαι είναι να αφαιρέσεις πράγματα από το μυαλό σου, όχι να προσθέσεις π.χ. προγραμματίζοντας ένα ακόμα ραντεβού στο κομμωτήριο.
Χρειάζεσαι να βασιστείς στους άμεσους πυλώνες σου, αυτούς που περιέργως παραμελείς και πιο εύκολα όταν πνίγεσαι στις υποχρεώσεις και νιώθεις πίεση. Όταν π.χ. περνάς μια πολύ φορτωμένη περίοδο, συχνά σταματάς να προγραμματίζεις το φαγητό σου και να μαγειρεύεις υγιεινά, και τρως ό,τι βρεις μπροστά σου, συνήθως επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά, όταν καταναλώνονται συστηματικά, πέρα από την υγεία επηρεάζουν και την ψυχολογία σου. Θα τα έδινες ποτέ σε ένα μωρό;
Όταν δουλεύεις πολλές ώρες, παρασύρεσαι έπειτα από συμπεριφορές που δεν σε βοηθούν, π.χ. περνάς πολλές ώρες τα βράδια σκρολάροντας στα social media για να «κλέψεις» λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, να ξεφύγει το μυαλό σου. Αυτό, όμως, επηρεάζει τον ύπνο σου, την ξεκούραση και την παραγωγικότητά σου την επόμενη μέρα. Κατ' επέκταση, επηρεάζει τη διάθεσή σου να κινηθείς και να περάσεις χρόνο στη φύση.
«Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν φροντίσουμε τον εαυτό μας με την ίδια σοβαρότητα που θα φροντίζαμε ένα μωρό», καταλήγει η ειδικός. Η αλήθεια είναι ότι αν το σκεφτούμε λογικά, δεν έχουμε κι άλλη επιλογή: Αν σταματήσουμε να το κάνουμε, θα αρρωσταίνουμε πιο συχνά. Ενώ ικανοποιώντας αυτές τις ανάγκες μας, ο θετικός αντίκτυπος θα είναι άμεσος σε λίγες μόλις ημέρες.