ΠΟΤΕ ΟΙ ΣΚΑΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ
Ακούγεται οξύμωρο, αλλά το ανέβασμα της σκάλας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που νιώθεις στο γόνατο σου. Προσοχή όμως: μόνο υπό προϋποθέσεις.
Το πολύπλοκο δίκτυο των οστών, των συνδέσμων, των τενόντων και των μυών στην άρθρωση του γονάτου είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, από αθλητικούς τραυματισμούς μέχρι αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.
Όταν εμφανίζεται η αρθρίτιδα ή μια ρήξη συνδέσμων, το ανέβασμα σκαλοπατιών, το περπάτημα ακόμη και η ορθοστασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες δραστηριότητες. Η ενδυνάμωση του γονάτου είναι ένας τρόπος για να προλάβεις τα προβλήματα σε αυτό το δύσκολο σημείο ή για να αντιμετωπίσεις μια πάθηση του γονάτου που έχεις ήδη. Μια άσκηση που είναι απλή στην εκτέλεση είναι το ανέβασμα της σκάλας.
Τα πλεονεκτήματα του να ανεβαίνεις σκάλα
Η ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο μειώνει την καταπόνηση της άρθρωσης. Οι μύες αυτοί περιλαμβάνουν τον τετρακέφαλο στο μπροστινό μέρος του μηρού και τους οπίσθιους μηριαίους μυς στο πίσω μέρος του μηρού. Και οι δύο αυτές μεγάλες μυϊκές ομάδες γυμνάζονται όταν ανεβαίνεις σκάλες. Το ίδιο σου το βάρος είναι αρκετό για να κάνει το ανέβασμα στις σκάλες μια δύσκολη και απαιτητική άσκηση.
Το ανέβασμα της σκάλας ωφελεί επίσης έμμεσα τα γόνατα, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Ανεβαίνοντας τη σκάλα για μόλις πέντε λεπτά, μπορείς να κάψεις περίπου 45 θερμίδες. Αν το κάνεις αυτό πέντε φορές την εβδομάδα, αυτό σημαίνει 225 θερμίδες. Αν το κάνεις 50 εβδομάδες το χρόνο, μπορείς να κάψεις 11.250 θερμίδες. Ένα κιλό είναι περίπου 3.500 θερμίδες, οπότε με λίγο ανέβασμα σκαλοπατιών τις περισσότερες μέρες του χρόνου μπορείς να χάσεις περισσότερα από τρία κιλά.
Μερικά νούμερα ακόμη
Αν είσαι 10 κιλά πάνω από το φυσιολογικό σου βάρος, προσθέτεις 30 με 60 κιλά πρόσθετης πίεσης στα γόνατά σου με κάθε βήμα. Συνεπώς, το ανέβασμα σκάλας μπορεί να σε βοηθήσει να αποφορτίσεις τις αρθρώσεις από την πίεση, καίγοντας θερμίδες και χάνοντας κιλά.
Ζήτα την απαραίτητη καθοδήγηση
Για πολλούς ανθρώπους, το ανέβασμα της σκάλας είναι μια από τις ασφαλέστερες και ευκολότερες ασκήσεις. Αλλά αν θέλεις να το εντάξεις στο πρόγραμμα αποκατάστασης του γονάτου, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ή γυμναστή. Ρώτησε πόσα σκαλοπάτια πρέπει να ανεβαίνεις στις προπονήσεις σου, γιατί αν το παρακάνεις μπορεί ο πόνος στο γόνατό σου να χειροτερεύσει.
Μίλησε με το γιατρό σου ή έναν γυμναστή για να γνωρίζεις τα σημάδια που δείχνουν ότι καταπονείς την άρθρωση, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να προσέχεις καθώς ξεκινάς τις ασκήσεις σου. Ένας μικρός πόνος που προκύπτει από μια καλή προπόνηση των μυών μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά ο έντονος πόνος μπορεί να σηματοδοτεί άλλα προβλήματα, και θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για να σταματήσεις την άσκηση.
Αν έχεις κάποια καρδιακή ή αναπνευστική πάθηση, το ανέβασμα σκάλας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αν έχεις δύσπνοια ή ταχυκαρδία όταν ανεβαίνεις τις σκάλες, μίλα άμεσα με το γιατρό σου. Πρόκειται για συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Εάν π.χ. έχεις στεφανιαία νόσο και το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών αποτελεί μέρος του προγράμματος άσκησής σου, δώσε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου σε κάθε προπόνηση.
Να είσαι προσεκτικός στο ανέβασμα της σκάλας
Ορισμένες παθήσεις του γονάτου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανέβασμα σκάλας αλλά αντίθετα να το αποφεύγεις εντελώς. Μια τέτοια είναι το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, μια επώδυνη πάθηση που προκύπτει όταν ο χόνδρος κάτω από την επιγονατίδα έχει υποστεί βλάβη. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι ο αυξανόμενος πόνος με το ανέβασμα σκάλας. Το προσβεβλημένο γόνατο μπορεί να πονάει όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες. Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου αντιμετωπίζεται συνήθως με ξεκούραση και πάγο, και επιτρέπεται το ανέβασμα μόνο σε λίγα σκαλοπάτια.
Ευχαριστούμε τον ορθοπαιδικό χειρουργό Χάρη Χριστόπουλο για την συνεργασία.