iStock

ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Ένας ειδικός σε θέματα που αφορούν τον μεταβολισμό αποκαλύπτει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη γυμναστική και την απώλεια βάρους.

Πολλοί πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να πετύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους είναι μέσω της γυμναστικής. Πόση αλήθεια κρύβει η πεποίθηση αυτή;

Σύμφωνα με ειδικούς, η άσκηση έχει αμελητέα επίδραση στο κομμάτι αυτό. Μάλιστα, η γνωστή Mayo Clinic αναφέρει ότι, σε γενικές γραμμές, η έρευνα δείχνει ότι η γυμναστική από μόνη της επηρεάζει ελάχιστα ή καθόλου την απώλεια βάρους.

Τι έχει να πει για όλα αυτά ο Herman Pontzer, εξελικτικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, που ασχολείται με τον μεταβολισμό μας; «Έχουμε κάνει μελέτες όπου εξετάζουμε ανθρώπους που είναι δραστήριοι, όπως δρομείς που αγωνίζονται σε όλη την Αμερική και ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Στην πραγματικότητα, και οι δύο καίνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων». Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι σπάνια χάνουν πολύ βάρος με την άσκηση, παρόλο που τους κάνει πιο υγιείς.

Μεταβολισμός και ηλικία

«Κύριος καθοριστικός παράγοντας για το πόσες θερμίδες καις καθημερινά είναι ο αριθμός των κυττάρων που έχεις. Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι καίνε περισσότερες θερμίδες. Ο τύπος των κυττάρων έχει επίσης σημασία. Τα λιποκύτταρα καταναλώνουν λίγη ενέργεια. Έτσι, όταν εξετάζουμε γυναίκες και άντρες, οι τελευταίοι καίνε περισσότερες θερμίδες από τις πρώτες, που οφείλεται στο ότι τείνουν να είναι λίγο πιο σωματώδεις και να έχουν λίγο λιγότερο λίπος. Αν συγκρίνω έναν άντρα και μια γυναίκα με ίδια κιλά και ίδιο ποσοστό λίπους, θα περιμένω την ίδια ενεργειακή δαπάνη ανά ημέρα», συμπληρώνει.

iStock
Beautiful, overweight woman push her limits during a workout, She exercises on stationary bike at the gym.

Σύμφωνα με τον Pontzer, τις περισσότερες συνολικές θερμίδες τις καίμε στα τέλη της εφηβείας. Βέβαια, κανείς δεν καίει θερμίδες όπως ένα παιδί 3 ή 4 ετών, του οποίου ο μεταβολισμός τρέχει λόγω της δουλειάς που κάνουν τα κύτταρα στο στάδιο της ανάπτυξη. Απλώς τα παιδιά είναι μικρόσωμα, γι’ αυτό και οι συνολικές θερμίδες που καίνε είναι σχετικά λίγες. Επιπλέον, με βάση μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει, από τα 20 έως τα 50 δεν παρατηρεί αλλαγές στον μεταβολικό ρυθμό, αφού λάβει υπόψη τα κιλά των συμμετεχόντων. Κάποια επιβράδυνση παρατηρείται μετά την ηλικία των 60 ετών.

Η σχέση διατροφής, γυμναστικής και απώλειας βάρους

Γιατί, λοιπόν, παίρνουμε βάρος στη μέση ηλικία; Αν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις θερμίδες που καίμε, τότε λογικά είναι στις θερμίδες που παίρνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Γιατί στο ηλικιακό αυτό διάστημα μπορεί να τρώμε περισσότερο; «Ένας λόγος είναι ότι έχουμε περισσότερο άγχος και αυτό κάνει πιο εύκολο το να αναπτύξεις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, αν δούμε πώς οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι συνήθως παίρνουμε μερικά κιλά γύρω από τις γιορτές».

iStock
Healthy foods next to work out equipment.There is also a plate with low carb healthy sources of protein, such a eggs, hard cheese, lentils and a fresh cut of meat (steak). There are also a pair of dumbbells, a grip strengthener, a kettlebell, a yoga mat as well as a water bottle on top of a towel. A diet high in protein will help muscle growth and weight loss. This image illustrates the concept of healthy eating and exercising which is the best way to stay healthy, loose weight and live a long and happy life.

Πού «κολλάει», λοιπόν, η γυμναστική μέσα στην ιστορία της απώλειας βάρους; Αν τρέξεις περισσότερη ώρα, δεν θα κάψεις περισσότερες θερμίδες; Από ό,τι λέει ο ειδικός, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. «Αν ασκηθείς σήμερα, θα κάψεις περισσότερη ενέργεια σήμερα. Αν αλλάξεις τρόπο ζωής, αρχίσεις να ασκείσαι τακτικά κι αυτό γίνει η νέα σου ρουτίνα, το σώμα σου προσαρμόζεται και καταλήγεις να μην καις συνολικά περισσότερες θερμίδες. Βασικά, αν ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια στην άσκηση, το σώμα σου βρίσκει τρόπους να ξοδεύει λιγότερη σε άλλα πράγματα. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι οι προσαρμογές που κάνει, όπως π.χ. η μείωση της φλεγμονής, είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί η άσκηση είναι τόσο καλή για εμάς».

Σε παλαιότερο δημοσίευμα στον ιστότοπο Guardian, η Susan Jebb, επικεφαλής έρευνας στον Τομέα της Διατροφής και της Υγείας στο  Medical Research Council, αναφέρει ότι «θεωρητικά, είναι πιθανό να κάψεις περισσότερες θερμίδες από όσες τρως, αλλά πρέπει να κάνεις πολύ περισσότερη άσκηση από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Για να κάψεις επιπλέον 500 θερμίδες, χρειάζεται συνήθως να κάνεις δύο επιπλέον ώρες ποδηλασίας, ενώ οι θερμίδες αυτές αντιστοιχούν σε περίπου δύο ντόνατς». Στο ίδιο άρθρο, ο καθηγητής Paul Gately, του ιδρύματος Carnegie Weight Management, λέει ότι «αν θες να χάσεις μισό κιλό λίπους, αυτό απαιτεί να τρέξεις από το Λιντς μέχρι το Νότιγχαμ. Αν θες να το χάσεις μέσω της διατροφής, πρέπει απλώς να παραλείψεις ένα γεύμα για επτά ημέρες».

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι έχουμε πολλούς λόγους να κάνουμε γυμναστική, απλά η απώλεια βάρους δεν είναι ο πιο σημαντικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.