ΠΩΣ ΤΟ DRAMADOODLING ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΝΑ «ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ»
Μερικές φορές οι απαντήσεις που κυνηγά το μυαλό σου εμφανίζονται μόνες τους μπροστά σου, αρκεί να τους δώσεις λίγο χώρο, σε ένα λευκό χαρτί.
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη μικρά και μεγαλύτερα ερωτήματα, στα οποία καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις που δεν έρχονται πάντα εύκολα. Για κάποια από αυτά βασανίζουμε το μυαλό μας για μέρες και άκρη μπορεί να μην βγάζουμε. Σκεφτόμαστε τα ίδια και τα ίδια ή δεν σκεφτόμαστε απολύτως τίποτα, νιώθοντας ότι η έμπνευση και η δημιουργικότητα μας έχουν εγκαταλείψει.
Αν είσαι από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να κρατούν σημειώσεις και να βάζουν σε λίστες τα σημαντικά προκειμένου να φέρουν εις πέρας μια απαιτητική εργασία ή να οδηγηθούν σε ένα συμπέρασμα, όπως εγώ, είναι σίγουρο ότι η ιδέα της Kate Brennanω για dramadoodling θα σε ενθουσιάσει!
Η Brennan, η οποία είναι δασκάλα ορθοφωνίας και θεάτρου, βρήκε αυτόν τον άκρως διασκεδαστικό και καλλιτεχνικό τρόπο για αποτελεσματικό brainstorming ή απλά για «ξεμπλοκάρισμα» όταν το μυαλό μας «κολλάει» αναζητώντας λύσεις.
Δοκίμασε το dramadoodling και βοήθα το μυαλό σου να «ξεκολλήσει»
Έχεις ένα μεγάλο ερώτημα ή ένα ζήτημα που σε απασχολεί; Με το dramadoodling μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν χρειάζεται άλλο να ψάχνεις για απαντήσεις. Μπορεί να τις έχεις ήδη μέσα σου. Αρκεί να βάλεις κάτω ένα λευκό χαρτί, μερικούς μαρκαδόρους, τις ειλικρινείς σου σκέψεις και όλο σου το δημιουργικό ταλέντο. Δώσε τους λίγο χώρο και, αντί να τις κυνηγάς, οι απαντήσεις μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μόνες τους, η μία μετά την άλλη.
Βήμα #1
Χρησιμοποίησε ένα λευκό φύλλο χαρτί ή τη λευκή σελίδα ενός τετραδίου που θα απλώσεις σε μια επιφάνεια εργασίας, και γύρνα το κάθετα ή οριζόντια, όπως σε βολεύει.
Βήμα #2
Ξεκίνα σχεδιάζοντας μια σειρά από σχήματα, τετράγωνα, ορθογώνια ή κύκλους, με σκοπό να υπάρξει μια δομή. «Στο θέατρο λέμε: Βρες την ελευθερία μέσα στη φόρμα. Υπάρχει δηλαδή ένα σενάριο, ένα μονοπάτι, αλλά είναι στη ματιά του σκηνοθέτη ή στις επιλογές των ηθοποιών το πώς θα χρωματίσουν εντός πλαισίου», λέει η Brennan. Μπορεί, επίσης, τα σχήματα να μοιάζουν με μικρές κορνίζες. Σκέψου ότι είναι οι δικές σου κορνίζες, για να τις στολίσεις όπως εσύ θέλεις, απλά φρόντισε να τις κάνεις αρκετά μεγάλες ώστε να χωρά μια ολόκληρη σκέψη στην κάθε μία.
Βήμα #3
Χρωμάτισε τις κορνίζες σου, ιδανικά με μαρκαδόρο.
Βήμα #4
Στην πρώτη ή σε μία κεντρική κορνίζα –αλλά όχι στη μεγαλύτερη– γράψε τη σημαντική σου ερώτηση. Αυτή μπορεί να είναι πράγματι μια ερώτηση, αλλά μπορεί να είναι και μια φράση, μια δήλωση, ένα απόφθεγμα ή μία μόνο λέξη. Ξεκίνα από εκεί.
Βήμα #5
Στις γύρω κορνίζες γράψε λέξεις ή αποσπασματικές σκέψεις, ή σχεδίασε εικόνες ή οτιδήποτε άλλο έρχεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι την κεντρική σου ερώτηση. Ίσως διαπιστώσεις ότι οι τυχαίες αυτές σκέψεις συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως θες να τις συνδέσεις με κάποιον τρόπο, π.χ. με βελάκια, για να δείξεις την κατεύθυνση της σκέψης σου καθώς εξελίσσεται. Άσε, όμως, τη μεγαλύτερη κορνίζα κενή.
Πρόσεξε: Μερικές φορές μπορεί να κάνεις δευτερεύουσες σκέψεις πίσω από μία ευρύτερη σκέψη. Αυτές μπορείς να τις γράψεις στα περιθώρια, έξω από τις κορνίζες, γιατί βρίσκονται και στο περιθώριο το μυαλό σου. Όμως μην τις απαρνηθείς. Παίζουν έναν ρόλο στον συλλογισμό σου, απλά ίσως όχι τον κεντρικό.
Βήμα #6
Χρωμάτισε το φόντο (προαιρετικά και για λόγους αισθητικής περισσότερο). Προτίμησε μια ξυλομπογιά.
Βήμα #7
Παρατήρησε προσεκτικά τη συνολική εικόνα που έχεις μπροστά σου, με τα αποσπάσματα σκέψεων, τα χρώματα, τα σχήματα και τις αλληλουχίες. Αυτό είναι το μυαλό σου στο χαρτί. Εκτίμησε το πόσο όμορφο είναι, πόσο γοητευτικό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να το σκεφτείς ή λειτούργησε ενστικτωδώς: Συμπλήρωσε την τελευταία κενή κορνίζα με το κείμενο που θα ενσωματώνει ολόκληρο τον χάρτη του μυαλού σου. Το τελευταίο αυτό κουτί μπορεί να σου παρέχει τις πληροφορίες ή τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για την αρχική σου ερώτηση. Στην πραγματικότητα, έχεις βάλει τα βράχια πάνω στα οποία θα πατήσεις για να πας στην απέναντι πλευρά. Τώρα, το μόνο που σου μένει είναι να… κάνεις το πρώτο βήμα.
Πάρε περισσότερες ιδέες από τα dramadoodles της Kate Brennan.