iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ MULTI-TASKING ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ

Το ψηφιακό multi-tasking μπορεί να επηρεάσει από την εργασία μέχρι και τον ύπνο σου. Δες πώς θα το περιορίσεις, σύμφωνα με ειδικό.  

Πόσες ώρες περνάς τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή και στο κινητό σου; Ήδη γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι η τεχνολογία έχει για τα καλά εισβάλει στην καθημερινότητά σου, είτε μιλάμε για την εργασία, είτε για την ψυχαγωγία, είτε για απλές υποχρεώσεις, όπως οι πληρωμές λογαριασμών.

Αυτό που πλέον κάνεις είναι να πηδάς από το ένα ψηφιακό παράθυρο στο άλλο και να εναλλάσσεις εργασίες. Έτσι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να συγκεντρωθείς σε ένα μόνο πράγμα για πάνω από μερικά λεπτά.

Η πρακτική αυτή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σου. «Έχουμε συνηθίσει σε ένα μοτίβο όπου τα συναισθήματα ή το ενδιαφέρον πυροδοτούνται από εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αντί να κατευθύνουμε οικειοθελώς την προσοχή μας κάπου, τα ψηφιακά μέσα την τραβάνε είτε το θέλουμε είτε όχι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δυσκολεύει την παρακολούθηση εργασιών που απαιτούν πιο αργή επεξεργασία, όπως η ανάγνωση και η ανάλυση πληροφοριών», εξηγεί σε άρθρο της η Teresa Rossignoli Palomeque, ειδική στον τομέα της ψυχοβιολογίας.

ψηφιακό multi-tasking
iStock

Πώς σε επηρεάζει το ψηφιακό multi-tasking

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργεί η διαρκής χρήση πολυμέσων και του περιεχομένου που αυτά προσφέρουν; «Μας αναγκάζει να κάνουμε ταυτόχρονα πολλές εργασίες, εναλλάσσουμε διαφορετικούς τύπους περιεχομένου και πληροφοριών χωρίς να τα επεξεργαζόμαστε αργά. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις και δημιουργεί εξάρτηση», απαντά η ειδικός.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας αυτής επηρεάζει και τον ύπνο, που τόσο έχουμε ανάγκη για τη σωματική, την ψυχική, αλλά και την πνευματική μας υγεία. «Η ποιότητα του ύπνου συνδέεται στενά με το εύρος της προσοχής μας. Για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι πρέπει να μην είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο». Και κάπου εδώ ξεκινάει η συζήτηση για τον περιορισμό της χρήσης των κινητών σε χώρους εργασίας και σχολεία.

ψηφιακό multi-tasking
iStock

Πώς να βελτιώσεις την προσοχή σου

Για να σε βοηθήσει, η Palomeque προτείνει μια σειρά από βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να ελέγξεις το ψηφιακό multi-tasking και να περιορίσεις τις συνέπειές του.

  • Μείωσε όσο γίνεται τον χρόνο χρήσης των συσκευών αυτών και όταν χρειάζεται να εστιάσεις σε άλλες εργασίες, φρόντισε να τις αφήσεις κάπου μακριά.
  • Όσον αφορά τα παιδιά, περιόρισε τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες. Όταν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές, επίλεξε περιεχόμενο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
  • Προσπάθησε να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς σε εξωτερικούς χώρους και στη φύση.
  • Η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την προσοχή, τη μνήμη, τη συναισθηματική ρύθμιση και τη διάθεσή σου.
  • Για να απολαμβάνεις τον ύπνο σου, φρόντισε πριν ξαπλώσεις να περιορίσεις την έκθεσή σου σε ερεθίσματα.
  • Δημιούργησε ρουτίνες που αποθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Αντί για σκρόλινγκ στο κινητό, προτίμησε να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο.
  • Αν εργάζεσαι από το σπίτι, διαμόρφωσε έναν ξεχωριστό χώρο για τον σκοπό αυτό. Προσπάθησε, επίσης, να κάνεις πρώτα τις δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερη προσοχή ή προσπάθεια και μετά τις πιο απλές, καθώς η προσοχή τείνει να μειώνεται όσο κουραζόμαστε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.