ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Περίπου 1 στους 4 ενήλικες υποφέρουν από πλατυποδία, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορη όσο περνούν τα χρόνια. Πώς αντιμετωπίζεται;
Η πλατυποδία θα μπορούσε να μην απασχολεί ποτέ κανέναν, αν σε ορισμένους ανθρώπους δεν προκαλούσε έντονους πόνους, κατά το περπάτημα, στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Ο λόγος είναι απλός: Η ισορροπία ολόκληρου του σώματός μας βασίζεται στα πέλματά μας. Αν αυτά δεν παρέχουν σωστή στήριξη, χαλάει όλη μας η στάση και αυτό προκαλεί προβλήματα στους συνδέσμους.
Και παρόλο που πρόκειται για μία κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ή –το αργότερο εφηβική– ηλικία, οι ενοχλήσεις που προκαλεί, γίνονται πολύ πιο έντονες καθώς το άτομο μεγαλώνει. Με τα χρόνια, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι στις καμάρες του ενός ή και των δύο ποδιών μπορεί να τεντωθούν, να πρηστούν ή και να σχιστούν και τότε απαιτούνται θεραπευτικές λύσεις ή ενδεχομένως ακόμα και χειρουργείο.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πλατυποδία
«Τα πέλματα των περισσότερων ατόμων εμφανίζουν ανύψωση κατά την εσωτερική τους πλευρά, τη λεγόμενη ποδική καμάρα. Πλατυποδία είναι η απουσία της ποδικής καμάρας κατά την όρθια θέση. Με άλλα λόγια, στην πλατυποδία υπάρχει άμεση επαφή της εσωτερικής πλευράς του πέλματος με το έδαφος κατά την ορθοστασία», λέει στο OW η ποδολόγος κ. Ελένη Παπαδοπούλου.
Η ίδια συμπληρώνει πως η πλατυποδία στους ενήλικες μπορεί να φτάσει και το 25%. Και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια παραλλαγή της ανάπτυξης του ποδιού που δεν προκαλεί προβλήματα, ενίοτε επηρεάζει την ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, προκαλώντας κόπωση και πόνο κατά την έντονη δραστηριότητα. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται ορθοπεδική εκτίμηση.
Συμπτώματα πλατυποδίας
- Πόνος κατά μήκος της πορείας του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα που βρίσκεται στο εσωτερικό του ποδιού και του αστραγάλου (ο πόνος θα μοιάζει να προέρχεται από τον αστράγαλο). Αυτό μπορεί να σχετίζεται με πρήξιμο στο εσωτερικό του αστραγάλου.
- Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την έλλειψη καµάρας στο πέλµα υφίσταται το γόνατο, το οποίο μπορεί να εμφανίσει διάφορες παθήσεις, όπως είναι η χονδροπάθεια της επιγονατίδας. Αυτό συμβαίνει, επειδή εξαιτίας της πλατυποδίας, το έσω µέρος του ποδιού παρασύρει και τα γόνατα, τα οποία έρχονται και αυτά µε τη σειρά τους προς τα µέσα.
- Πόνος που είναι χειρότερος με τη δραστηριότητα. Οι δραστηριότητες υψηλής έντασης ή πρόσκρουσης, όπως το τρέξιμο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολες όταν έχει κανείς πλατυποδία. Μερικοί ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να περπατήσουν ή ακόμα και να στέκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την άσκηση.
- Όταν το πόδι καταρρέει, το οστό της φτέρνας μπορεί να αλλάξει θέση και να ασκήσει πίεση στο εξωτερικό οστό του αστραγάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο εξωτερικό του αστραγάλου.
- Οι διαβητικοί μπορεί να παρατηρήσουν μόνο πρήξιμο ή ένα μεγάλο εξόγκωμα στο πέλμα. Επειδή επηρεάζεται η αίσθηση τους, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να μην έχουν καθόλου πόνο. Αυτό το μεγάλο εξόγκωμα μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και μπορεί να αναπτυχθεί έλκος (πληγή που δεν επουλώνεται) εάν δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλα παπούτσια.
Πώς αντιμετωπίζεται η πλατυποδία
«Ένα άτομο που υποφέρει από πλατυποδία έχει ανάγκη από υποστήριξη και σταθερότητα», λέει η κ. Παπαδοπούλου. «Αυτή θα την αναζητήσει είτε μέσω των παπουτσιών που θα επιλέξει είτε μέσω ειδικά κατασκευασμένων ορθοπτικών πελμάτων, τα οποία θα παραγγείλει με τη βοήθεια του ποδολόγου, ο οποίος θα εξετάσει το άτομο και θα πραγματοποιήσει πελματογράφημα».
Παράλληλα, ο ποδολόγος θα κρίνει αν ο ασθενής χρειάζεται φυσικοθεραπεία, για να ανακουφιστεί από τους πόνους του. «Αν, ωστόσο, εφαρμοστούν τα παραπάνω και δεν υπάρξει βελτίωση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει με τον πόνο και την παραμόρφωση», συμπληρώνει η ειδικός. «Στόχος πρέπει να είναι να βρει το άτομο ξανά την κινητικότητά του χωρίς πόνο και να έχει πλήρη δύναμη και στα δύο πόδια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ανώδυνα».
Τα κατάλληλα παπούτσια για την πλατυποδία
Όταν υποφέρεις από πλατυποδία, τα παπούτσια που θα επιλέξεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η κ. Παπαδοπούλου εξηγεί ποια είναι αυτά:
- Τα παπούτσια που χρειάζονται τα άτομα με πλατυποδία δεν πρέπει να λυγίζουν στη μέση. «Ένα παπούτσι με άκαμπτη εξωτερική σόλα θα παρέχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στις μικρές καμάρες», εξηγεί.
- Το παπούτσι πρέπει να παρέχει καλή στήριξη στο μέσο του ποδιού και πρέπει να επιτρέπει την ευελιξία στα δάχτυλα των ποδιών. «Χωρίς υπερβολές, βέβαια. Δεν μπορούμε με ένα παπούτσι να δημιουργήσουμε τη φυσιολογική καμάρα του ποδιού, άλλα μπορούμε να συγκρατήσουμε έστω την υπάρχουσα ως έχει».
- Το παπούτσι πρέπει να είναι μαλακό στην περιοχή της φτέρνας, για να υπάρχει αποφόρτιση.
- Πρέπει, επίσης, να παρέχει στήριξη στους αστραγάλους. «Τα άτομα με πλατυποδία τείνουν να βιώνουν μια έσω κατάρρευση του ποδιού. Αυτή η κατάρρευση της καμάρας μπορεί να επεκταθεί στο πίσω μέρος του ποδιού και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στους αστραγάλους. Αν και ένα άκαμπτο παπούτσι μπορεί να δείχνει άβολο, αυτό δεν ισχύει για τα άτομα με πλατυποδία».
- Τέλος, τα παπούτσια πρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξεις μια εξωτερική κάτω σόλα που θα μειώσει την πρόσκρουση του εδάφους στις φτέρνες σου. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν ψάχνεις παπούτσια για τρέξιμο ή για περπάτημα, καταλήγει η ειδικός και συμπληρώνει: «Εναλλακτικά, θα επιλέξεις ένα καλό παπούτσι για τρέξιμο, το οποίο να έχει αφαιρούμενους πάτους που θα αντικαταστήσεις με τους ειδικούς ορθοπεδικούς πάτους. Στόχος είναι να μην πονάς, ώστε να λειτουργεί εργονομικά και ξεκούραστα το σώμα».