ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα spa και εξωτικούς προορισμούς για να χαλαρώσεις. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να περάσεις το Σαββατοκύριακο που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να είχες φύγει διακοπές.
Ίσως να είσαι από τους τυχερούς που βρίσκονται σε διακοπές. Ίσως μόλις να γύρισες. Ίσως πάλι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι να είναι οι διακοπές που έρχονται. Πόσες φορές όμως μέσα στον χρόνο έχεις τη δυνατότητα να αφήσεις πίσω σου τα πάντα για μία ή δυο εβδομάδες και να νιώσεις τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση που φέρνουν οι διακοπές;
Όλοι ξέρουμε διαισθητικά πόσο καλό μας κάνει μια ικανοποιητική σε διάρκεια και σε ποιότητα παύση: χαμογελάμε και γελάμε περισσότερο, νιώθουμε μεγαλύτερη ηρεμία, χαρά και αίσθηση πληρότητας. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που τεκμηριώνουν επιστημονικά το πόσο καλό κάνουν οι διακοπές στην υγεία και τη διάθεση μας.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζονται απαραίτητα δύο εβδομάδες ή ένας εξωτικός προορισμός για να νιώσεις τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση που επιθυμείς. Έστω και ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση επάνω σου, αρκεί να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές.
Το επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Psychological and Personality Science, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 441 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες:
- Στα μέλη της πρώτης ομάδας συνέστησαν να περάσουν το Σαββατοκύριακο σαν να ήταν σε διακοπές.
- Στα μέλη της δεύτερης να κάνουν ότι κάνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο τους.
Στην συνέχεια, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τα επίπεδα ευτυχίας τους σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 7 πριν και μετά το Σαββατοκύριακο, σε σχέση με την απόλαυση, το άγχος, την ανησυχία και την ικανοποίηση. Οι συμμετέχοντες που είχαν μπει σε mode διακοπών δήλωσαν ότι όχι μόνο απόλαυσαν περισσότερο το Σαββατοκύριακο, αλλά ένιωσαν πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και περισσότερο ικανοποιημένοι όταν έφτασε η Δευτέρα.
Οι μικρές αλλαγές που θα κάνουν το Σαββατοκύριακο να μοιάζει με διακοπές
Η Dr Cassie Holmes, μία από τους μελετητές της έρευνας και συγγραφέας του βιβλίου Happier Hour δίνει μερικά tips για το πως θα μπορούσες να κάνεις το Σαββατοκύριακό σου να μοιάζει με διακοπές χωρίς να παρασύρεσαι από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα της μέρας, όπως ένας περίπατος στο πάρκο, ένας καφές με φίλους, μπορούν να δώσουν στο Σαββατοκύριακο αίσθηση διακοπών. Γιατί αυτές οι μικρές αλλαγές καταφέρνουν να κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν καλά;
«Αυτό που φάνηκε να έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πόσο παρόντες στη στιγμή ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα», αναφέρει η Holmes. Και ενώ η άμεση σύνδεση μεταξύ τoυ να είσαι παρών στην στιγμή και στην ευτυχία είναι καταγεγραμμένη και πολύ καλά τεκμηριωμένη, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν κλήθηκαν να κάνουν κάποιον διαλογισμό ή να υιοθετήσουν τεχνικές που θα τους βοηθούσαν να είναι παρόντες στο τώρα. «Υπάρχει κάτι στην νοοτροπία που έχουμε όλοι οι άνθρωποι όταν μπούμε σε mood διακοπών που μας κάνει να είμαστε περισσότερο παρόντες χωρίς να το επιδιώκουμε».
Για να αξιοποιήσεις τα ευρήματα και στη δική σου ζωή, η Dr Holmes συμβουλεύει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και να αντιμετωπίζεις τις ώρες του ελεύθερου χρόνου σου σαν να είσαι σε διακοπές. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μην βάζεις ποτέ ξυπνητήρι τα Σαββατοκύριακα, να μένεις για να χουζουρεύεις στο κρεβάτι ή να ετοιμάσεις ένα πλούσιο πρωινό που θα απολαύσεις με αργούς ρυθμούς, χωρίς να αρχίσεις να τρέχεις από το πρωί σε δουλειές και υποχρεώσεις.
1. Όρισε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για τις δουλειές του σπιτιού
Κάτι που μπορεί να σου χαλάσει την ειδυλλιακή αίσθηση του Σαββατοκύριακου είναι οι δουλειές του σπιτιού. Σε έρευνα που αναφέρει στο βιβλίο της η Holmes, οι εργαζόμενες γυναίκες αναφέρουν τις δουλειές του σπιτιού σαν μία από τις πιο δυσάρεστες υποχρεώσεις στη μέρα τους (μαζί με τη δουλειά και την μετακίνηση προς τη δουλειά).
Επειδή οι δουλειές του σπιτιού σού είναι τόσο δυσάρεστες, μπορεί να τις αναβάλλεις συνεχώς για αργότερα, με αποτέλεσμα να φτάνει η Κυριακή και να τις έχεις ακόμη σε εκκρεμότητα.
Μια συμβουλή που δίνει η Holmes για να μην αφήσεις τις δουλειές του σπιτιού να σου χαλάσουν όλο το Σαββατοκύριακο είναι να ορίσεις από πριν μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα που θα τις κάνεις, ώστε να μην τις έχεις συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού σου και δεν μπορείς να χαλαρώσεις.
2. Μην σκεφτείς καθόλου την δουλειά
Αξιοποίησε όποιες τεχνικές αυτοελέγχου έχεις για να αποσυνδεθείς εντελώς από τη δουλειά και απομάκρυνε οποιαδήποτε σκέψη σχετίζεται με αυτήν. Αν η πλήρης αποσύνδεση από τη δουλειά είναι αδύνατη, απομόνωσε τη σε μια συγκεκριμένη ώρα της μέρας, όπως ακριβώς και με τις δουλειές του σπιτιού, για να μπορέσεις απρόσκοπτα να μπεις σε mood διακοπών τις υπόλοιπες ώρες.
3. Νιώσε δέος για τα πράγματα
Σε έρευνα που έγινε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι συμμετέχοντες που ανακάλεσαν μια στιγμή που τους προκάλεσε δέος ένιωσαν πολύ καλύτερα από αυτούς που ανακάλεσαν μια στιγμή ευτυχίας. Αφέσου στην επίδραση του δέους που μπορεί να σου προκαλέσει η φύση ή πράγματα που σε ξεπερνούν.
Ένα γραφικό μονοπάτι κάπου κοντά στο σπίτι σου, το ηλιοβασίλεμα, η ανατολή του ήλιου ή οι γαλάζιοι ουρανοί, ένα πάρκο γεμάτο υπέροχα λουλούδια, η μπουκαμβίλια που σκαρφαλώνει σε ένα κτίριο ή μια έκθεση τέχνης.
4. Δεσμεύσου στην απόλαυση και τη χαρά
Οι περισσότερες δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά, δέος και ψυχική αναζωογόνηση είναι προαιρετικές, γι' αυτό και είναι εύκολο να μην τις βάλεις σε προτεραιότητα. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις διαλογισμό ή να φτιάξεις εκείνη της δροσερό καλοκαιρινό γλυκό που δημοσίευσε ο αγαπημένος σου food blogger την περασμένη εβδομάδα.
Για να αποτρέψεις τον εαυτό σου να αναβάλλει αυτές τις ευκαιρίες ανάπαυλας και αναζωογόνησης, υιοθέτησε τρόπους για να δεσμεύσεις τον εαυτό σου να σε φροντίσει και να ξεκουραστεί. Αυτό μπορεί να είναι ένα μασάζ που θα προπληρώσεις χωρίς δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, το να ορίσεις ένα ραντεβού για καφέ με έναν φίλο ή να πάρεις τα υλικά για εκείνη την συνταγή που θέλεις να φτιάξεις.
5. Μην παίρνεις τις όμορφες στιγμές της ζωής σαν δεδομένες
Μπορεί συχνά να αναβάλλεις τις ευχάριστες δραστηριότητες της ζωής γιατί έχεις την αίσθηση πως θα έχεις πολλές ακόμη ευκαιρίες να τις ζήσεις. Ένα δείπνο με τους ηλικιωμένους γονείς σου, μια κυριακάτικη βόλτα με τους φίλους ή τον σκύλο σου. Αν είσαι από αυτούς που συνεχώς αναβάλλουν τη χαρά γιατί χρόνος υπάρχει, κάνε την άσκηση του «πόσος χρόνος απομένει». Υπολόγισε πόσα Σάββατα και Κυριακές ακόμη σου απομένουν, και αξιοποίησε τον χρόνο που φεύγει γρηγορότερα από όσο νομίζεις.
Μέτρα πόσες φορές έχεις κάνει κάτι που αγαπάς και πόσες περίπου φορές σου έχουν απομείνει. Θα δεις, για παράδειγμα, ότι έχεις βιώσει το 87% των περιπάτων σου, το 52% του να απολαμβάνεις ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα και το 95% των καφέδων της ζωής σου στο σπίτι των γονιών σου. Αυτή η άσκηση –αν και ακούγεται λίγο μακάβρια, όπως το Σουηδικό death cleaning– στόχο έχει να σε κάνει να εκτιμήσεις τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, προκειμένου να κάνεις το Σαββατοκύριακο και τις υπόλοιπες μέρες σου πιο όμορφες.