ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Ο ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης Λάμπρος Παπούλιας μας προτρέπει τη νέα χρονιά να φροντίσουμε περισσότερο τη μέση μας και εξηγεί πώς θα το πετύχουμε.
Αυτήν τη χρονιά ας προφυλάξουμε τη μέση μας. Είναι το μέρος του σώματός μας που υποφέρει συχνότερα και περισσότερο. Ο πόνος στη μέση μπορεί να μας δυσκολέψει και να μας κρατήσει μακριά από τις καθημερινές μας ασχολίες.
Είναι βέβαιο ότι φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή κλπ. που ταλαιπωρούμαστε από προβλήματα στη μέση. Και παρόλο που έχουμε την τάση να αγχωνόμαστε όταν νιώσουμε κάποιον τέτοιον πόνο, κατά κανόνα οι πόνοι αυτοί δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.
Για να τους προλάβουμε, είναι σημαντικό:
- να κρατάμε τη μέση μας γυμνασμένη (με συχνή άσκηση),
- να είμαστε προσεκτικοί λυγίζοντας τα πόδια όταν σηκώνουμε βάρη ή κάνουμε δουλειές στο σπίτι,
- να κρατάμε το βάρος μας χαμηλό,
- να είναι η καρέκλα του γραφείου μας σε ορθή γωνία (τουλάχιστον) όταν δουλεύουμε.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των πόνων στη μέση (οσφυαλγία) οφείλεται κυρίως σε μικρές κακώσεις που προκαλούνται στους συνδέσμους ή στους μυς της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μετά από μία απότομη κίνηση, αν σηκώσαμε βάρος, αν κάνουμε μια απότομη άσκηση κλπ.
Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται επίσης σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος μπορεί να αντανακλάται και στο πόδι). Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες οσφυαλγίας, που είναι πολύ πιο σπάνιες, όπως κατάγματα, λοιμώξεις, όγκοι, φλεγμονές κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία για την οσφυαλγία είναι κυρίως συντηρητική (η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πολύ σπάνια, μικρότερη του 1% σε όλες τις περιπτώσεις οσφυαλγίας). Περιλαμβάνει ξεκούραση για λίγες μέρες (όχι όμως παρατεταμένη), φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και βελονισμό.
Ο Λάμπρος Παπούλιας είναι ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης