ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ
Δουλειά και χρόνιος πόνος είναι ένα ασυμβίβαστο δίδυμο, το οποίο όμως αναγκάζεσαι να ανέχεσαι. Με ποιους τρόπους μπορείς να δουλέψεις πιο άνετα, είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο; Υπάρχει ιδανική συνθήκη;
Ως παθούσα, θα ξεκινήσω αυτό το κείμενο με μία δήλωση απόλυτης ειλικρίνειας: Αν υποφέρεις από χρόνιο πόνο, είναι σχεδόν αδύνατο να εργαστείς με τις συνθήκες που εργάζονται οι υπόλοιποι.
Μη ματαιοπονείς. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να ενημερώσεις τον επικεφαλής του τμήματος και στη συνέχεια τη διεύθυνση της εταιρείας σου και να βρείτε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας.
Θα είναι λίγες μέρες από το σπίτι και λίγες από το γραφείο; Θα είναι λιγότερες ώρες στο γραφείο και ορισμένες στο σπίτι; Θα είναι μόνο από το σπίτι, τουλάχιστον για τις ημέρες που ο πόνος είναι πολύ δυνατός; Θα είναι λιγότερες ώρες με χαμηλότερο μισθό;
Αυτό είναι κάτι που θα συναποφασίσετε, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες της δουλειάς, αλλά και με τις υπόλοιπες συνθήκες – το πού μένεις, πόσο συχνά χρειάζεται να σε βλέπει θεραπευτής κ.ά.
Δουλειά και χρόνιος πόνος
Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο που έχεις ρυθμίσει τις οικιακές δουλειές, θα πρέπει να βρεις διάφορους τρόπους που θα κάνουν τη δουλειά πιο ξεκούραστη για το σώμα σου. Το θετικό στην περίπτωση του χρόνιου πόνου είναι ότι δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ πώς το σώμα σου νιώθει καλύτερα: έχεις ζήσει τόσο καιρό με τον πόνο, επομένως το ξέρεις καλά.
Έτσι λοιπόν θα φτιάξεις το δικό σου μοντέλο εργασίας, βασισμένο στις ανάγκες σου. Το κείμενο αυτό θα εστιάσει περισσότερο σε μια κλασική καθιστική δουλειά γραφείου, που συνδέεται άμεσα με διάφορους μυοσκελετικούς πόνους, οι οποίοι αποτελούν και την πιο συχνή περίπτωση χρόνιου πόνου. Ωστόσο, στην κάθε δουλειά υπάρχουν άλλες διέξοδοι.
Βρες τη σωστή στάση σώματος
Επίλεξε μια εργονομική καρέκλα –ίσως χρειαστεί και ένα ειδικό μαξιλάρι για να διατηρεί τη σπονδυλική στήλη σε ίσια θέση– ζήτησε ένα υποπόδιο, φέρε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών σου και φρόντισε να μη γέρνεις το σώμα σου μπροστά.
Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση από το σώμα και τα χέρια σου, ώστε να μην χρειάζεται αυτά να κρέμονται ή να επεκτείνονται υπερβολικά.
Αν δουλεύεις από το σπίτι, είναι απαραίτητο να επενδύσεις σε ένα καλό σετ γραφείου-καρέκλας, που θα σου επιτρέπει να κάθεσαι σωστά. Η καρέκλα της τραπεζαρίας κάνει μεγάλη διαφορά – πίστεψέ με.
Κάνε συστηματικά διαλείμματα
Μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό από όλα: το να σηκώνεσαι συχνά από τη θέση σου και να κάνεις λίγα βήματα. Μην αμελείς να πηγαίνεις στην τουαλέτα, να ετοιμάζεις ένα σνακ, να σηκώνεσαι για βάλεις νερό.
Οι γιατροί συστήνουν διάλειμμα τουλάχιστον κάθε 1 ώρα. Εμένα με βοηθάει εντυπωσιακά το να σηκώνομαι από την καρέκλα κάθε μισή ώρα. Ένας μάλιστα γιατρός, μου πρότεινε να σηκώνομαι προτού καν αρχίσω να νιώθω ενοχλήσεις, ίσως και στα 20 λεπτά. Αν η δουλειά στο γραφείο δεν σου επιτρέπει να σηκώνεσαι τόσο συχνά, ίσως η δουλειά από το σπίτι αποδειχτεί ευεργετική.
Τα συχνά μικρά διαλείμματα είναι ευεργετικά και για την ικανότητα συγκέντρωσής σου, όσο κι αν νομίζεις ότι θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Ρύθμισε λοιπόν το ρολόι σου ή σημείωσε σε ένα πρόχειρο χαρτί ποια θα είναι η ώρα που θα κάνεις το επόμενο διάλειμμα.
Φρόντισε για την ενυδάτωσή σου
Το να γεμίσουμε το ποτήρι μας με νερό είναι μια πολύ καλή αφορμή για να σηκωθούμε από την καρέκλα μας. Αλλά η ενυδάτωση είναι απαραίτητη ούτως ή άλλως. Η αφυδάτωση επιδεινώνει τον πόνο και τη δυσφορία. Εναλλακτικά, κράτα ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σου και πίνε όσο εργάζεσαι.
Επιδίωξε την ενσυνείδητη κίνηση
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι διατάσεις και η ήπια άσκηση και, ομολογουμένως, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει σε ένα γραφείο με πολλούς υπαλλήλους. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, πήγαινε στην τουαλέτα και δοκίμασε λίγο stretching σε αυχένα, μέση, μηρούς και χέρια.
Αν δουλεύεις από το σπίτι, ένα ματ θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Συζήτησε με τον θεραπευτή σου τις διατάσεις που επιτρέπεται να κάνεις και ακολούθησε ένα τακτικό πρόγραμμα. Θα εντυπωσιαστείς από την ανακούφιση που μπορεί να σου προσφέρει η ήπια κίνηση, εφόσον ακολουθείται συστηματικά.
Επίσης, ορισμένες ασκήσεις γιόγκα, tai chi ή pilates μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα και την ελαστικότητα του σώματος, τη δύναμη και την ισορροπία, ενώ παράλληλα προωθούν τη χαλάρωση.
Επίλεξε ισορροπημένη διατροφή
Όλοι αγαπάμε τα γλυκά που μας δίνουν ενέργεια στη στιγμή. Τι γίνεται όμως αν μας γίνουν συνήθεια; Η ζάχαρη είναι μια φλεγμονώδης τροφή που μπορεί να ενισχύσει τον πόνο. Συνεπώς αν έχεις ανάγκη από λίγη ένταση, ένα φρούτο, μια χούφτα ξηροί καρποί, ένας ελαφρύς καφές ή ένα τσάι μπορούν να σου την προσφέρουν.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα τακτικά γεύματα και οι λογικές ποσότητες φαγητού, διατηρούν το σώμα σε μια καλή ισορροπία, χωρίς να επιβαρύνουν τον μεταβολισμό του. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι επίσης μια καλή επιλογή για ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, ενώ μια διαιτολόγος μπορεί να σου δώσει ιδέες για το ποια σνακ να προτιμάς στη δουλειά.
Από το σπίτι
Τις μέρες και ώρες που εργάζεσαι από το σπίτι, είναι απαραίτητο και σίγουρα πιο εύκολο να μείνεις πιστός/ή σε όλα τα παραπάνω. Πλην όμως η εργασία από το σπίτι σού προσφέρει ένα μειονέκτημα και αρκετά πλεονεκτήματα.
Στα μείον θα ανέφερα την ψυχολογική κούραση που μπορεί να προκύψει από την απουσία κοινωνικής επαφής και από τη διάσπαση της προσοχής. Στα συν όμως εντάσσονται όλες εκείνες οι ευκολίες που έχεις:
- να ξαπλώσεις αν αισθάνεσαι πολύ πόνο ή ακόμη και να εργαστείς για λίγο από το κρεβάτι (πάντα με την κατάλληλη μηχανική στήριξη στη μέση σου)
- να σηκώνεσαι συχνότερα
- να ετοιμάζεις πιο υγιεινά γεύματα
Tips αν δουλεύεις από το σπίτι
Να έχεις σωστό φωτισμό
Το φυσικό φως είναι το ιδανικό, αν όμως ο χώρος που δουλεύεις στο σπίτι δεν είναι φωτεινός, επίλεξε ένα φωτιστικό με απαλό φως που δεν θα σε χτυπάει στα μάτια. Φρόντιζε να ξεκουράζεις τα μάτια σου από το μπλε φως της οθόνης είτε κοιτάζοντας έξω, είτε τοποθετώντας ένα φυτό εσωτερικού χώρου δίπλα στην οθόνη σου, το οποίο θα κοιτάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Να μην αμελείς τις τεχνικές ανακούφισης από τον πόνο
Κρύα ή ζεστά επιθέματα, αλοιφές ανακούφισης, συσκευές tens, μπαλάκια μασάζ, μπάλα pilates, ακόμη και συσκευές ανακούφισης για τα πέλματα κάνουν όλα δουλειά, αφού αποσυμφορούν την ένταση των μυών και ορισμένα μειώνουν τη φλεγμονή στις περιοχές που πονάνε.
Να ακολουθείς τεχνικές χαλάρωσης από το στρες
Το στρες μπορεί αποδεδειγμένα να εντείνει τους πόνους σου. Επομένως ένα πεντάλεπτο ενσυνείδητων αναπνοών, διαλογισμού ή ακόμη και μουσικής, μπορούν να αποσυμφορήσουν από το στρες και προοδευτικά να συμβάλλουν ακόμη και στην ανακούφιση του πόνου.