ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ
Αν η δυσκολία στην αναπνοή δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, ειδικός σου προτείνει στάσεις ύπνου που μπορεί να σε βοηθήσουν.
Αν έχει βουλώσει η μύτη σου έστω και μία φορά, ξέρεις πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθείς το βράδυ. Μάλιστα, η δυσκολία αυτή έχει αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς σου την επόμενη μέρα. Δεν θα αναφερθούμε στις λοιπές επιπτώσεις που έχει ο ύπνος κακής ποιότητας στην συνολική κατάσταση της υγείας σου. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι προσωρινό, όπως όταν είσαι κρυωμένος. Σε άλλες, η δυσκολία μπορεί να οφείλεται σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.
Ποια είναι η καλύτερη θέση ύπνου όταν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις; Εξαρτάται, απαντά η ειδικός στην ιατρική του ύπνου Nancy Foldvary-Schaefer. «Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείς λίγο για να βρεις ποια λειτουργεί καλύτερα για σένα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που βοηθούν πολλούς ανθρώπους».
Τι μπορεί να φταίει για τη δυσκολία στην αναπνοή
Η ειδικός αναφέρει ενδεικτικά μια σειρά από καταστάσεις που μπορεί να δυσκολέψουν τη σχέση σου με τον ύπνο και σχετίζονται με την αναπνοή. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Κάποια αναπνευστική λοίμωξη, π.χ. το κρυολόγημα.
- Τις αλλεργίες.
- Το στραβό διάφραγμα.
- Την υπνική άπνοια.
- Τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα).
- Πνευμονικές νόσους, όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα, η ΧΑΠ, η κυστική ίνωση.
Ποια είναι η καλύτερη θέση;
Όπως εξηγεί η ειδικός, για τους περισσότερους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα το να ξαπλώνουν ανάσκελα δεν βοηθά, καθώς η συγκεκριμένη θέση δεν επιτρέπει στους αεραγωγούς να ανοίγουν. Από την άλλη, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει πόνους στη μέση και τον αυχένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνίσταται ο ύπνος στο πλάι ή με το κεφάλι ανασηκωμένο.
– Γύρνα στο πλάι
Ο ύπνος στο πλάι είναι για πολλούς μια από τις πιο άνετες θέσεις, είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή είτε όχι. Βοηθά τη σπονδυλική στήλη να διατηρήσει μια ουδέτερη θέση, μειώνοντας την πίεση στη μέση και τον αυχένα. Για καλύτερη ευθυγράμμιση, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, ώστε να μειώσεις την πίεση που ασκεί το βάρος του πάνω ποδιού. Επιπλέον, πολλοί βρίσκουν ανακούφιση όταν ξαπλώνουν με το βουλωμένο ρουθούνι προς τα πάνω, δηλαδή αν έχει βουλώσει το αριστερό ρουθούνι κοιμήσου στη δεξιά πλευρά και το αντίστροφο. Ο ύπνος στο πλάι βοηθά, επίσης, όσους ροχαλίζουν ή έχουν ήπια υπνική άπνοια.
– Σήκωσε λίγο το κεφάλι σου
Το να ξαπλώνεις σε τελείως επίπεδη επιφάνεια μπορεί να επιδεινώσει τυχόν δυσκολίες στην αναπνοή, ενώ από την άλλη η ανύψωση του κεφαλιού μπορεί να βοηθήσει. «Πολλοί άνθρωποι με χρόνιες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις κοιμούνται πιο άνετα με το κεφάλι υπερυψωμένο», αναφέρει η Foldvary-Schaefer, επειδή οι παθήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Έτσι, όταν ξαπλώνεις μπρούμυτα, το υγρό μπορεί να ανέβει προς τον λαιμό, καθώς και να ασκήσει επιπλέον πίεση στους πνεύμονες. Για να κοιμηθείς με τον τρόπο αυτό:
- Βάλε μερικά μαξιλάρια ή πετσέτες κάτω από το κεφάλι και τον αυχένα.
- Χρησιμοποίησε ρυθμιζόμενο κρεβάτι.
- Τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.
Αν αντιμετωπίζεις δύσπνοια ή κάποιο πρόβλημα αναπνοής ανεξάρτητα από την ώρα της μέρας, είναι σημαντικό να μιλήσεις με γιατρό για να εντοπίσετε την αιτία και να βρείτε τρόπους διαχείρισης.