ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ «DECLUTTER» ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ
Η έννοια της αποσυμφόρησης, ή αλλιώς «declutter», δεν αφορά μόνο τα υλικά αγαθά και το σπίτι, αλλά πρωτίστως το μυαλό και τις σκέψεις. Προτείνουμε ορισμένες μεθόδους για να βάλετε το μυαλό σας σε τάξη.
Όπως όλες οι πτυχές της ζωής μας, έτσι και ο εγκέφαλός μας, αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο, χρειάζεται οργάνωση για να λειτουργεί σωστά. Ένα ακατάστατο μυαλό μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα, να προκαλέσει σύγχυση ή ακόμα και απόσπαση προσοχής. Επίσης, μπορεί να μας κάνει να εστιάζουμε σε αρνητικά συναισθήματα και να δημιουργεί περιττό άγχος.
Πολλές φορές νιώθουμε ότι κάπου έχουμε «κολλήσει», αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τι είναι αυτό που μας κρατάει στάσιμους. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε declutter στο κεφάλι μας;
Απλές μέθοδοι για να αποσυμφορήσετε το μυαλό σας
Επικεντρωθείτε στην αναπνοή
Μελέτες δείχνουν ότι η εστίαση στην αναπνοή μπορεί να έχει μια εξαιρετικά ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η τεχνική λειτουργεί ως αγχολυτικό. Η συγκέντρωση στην αναπνοή μας επιτρέπει να απομακρύνουμε αρνητικές σκέψεις, οι οποίες συχνά μας κρατούν ακινητοποιημένους ή αδρανείς.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η βαθιά αναπνοή χρειάζεται εξάσκηση, και ίσως δεν δείτε άμεσα τα αποτελέσματα που περιμένετε.
Δοκιμάστε τον διαλογισμό
Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διανοητικής σύγχυσης και της αποδιοργάνωσης. Απαιτεί από εμάς να εστιάζουμε στην παρούσα στιγμή και μας προσφέρει εργαλεία και τεχνικές για να μειώσουμε το άγχος και να αυξήσουμε την ηρεμία μας.
Υπάρχουν δεκάδες έρευνες που αναγνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του διαλογισμού στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά θα μάθετε κατά πόσο αυτή η μέθοδος σας ταιριάζει, μόνο εάν τη δοκιμάσετε.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ MULTITASKING ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 40%.
Μήπως να μειώσετε το multitasking;
Η πραγματοποίηση δύο ή περισσότερων εργασιών σχεδόν ταυτόχρονα ή με πολύ γρήγορη εναλλαγή, το γνωστό ως multitasking, συχνά οδηγεί σε υπερφόρτωση του εγκεφάλου μας. Αν και η εποχή μας επιβάλλει πολλές φορές το multitasking, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μειώνει την παραγωγικότητα έως και κατά 40% και αυξάνει το άγχος.
Αν μάλιστα είστε μαμάδες, κάντε μια παύση και διαβάστε όσα έχουν να σας πουν δύο ειδικοί για το multitasking.
Αποβάλλετε τις «κακές» συνήθειες και εστιάστε σε πιο δημιουργικές
Μπορεί να νιώθετε ότι ορισμένες συνήθειες σας χαλαρώνουν στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, αλλά πολλές φορές αυτό δεν ισχύει. Ή μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό σας.
Είναι σημαντικό να εντοπίσετε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες και να τις αντικαταστήσετε με άλλες, πιο εποικοδομητικές. Για παράδειγμα, πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση ή ξεκινήστε να γράφετε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις και το πρόγραμμά σας.
Θέστε προτεραιότητες
Πολλές φορές, οι αποφάσεις στη ζωή μας είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μια πολύ πρακτική συμβουλή είναι η ακόλουθη: Ξεκινήστε να γράφετε σε ένα χαρτί όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Έπειτα, εξετάστε ποιες έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Σκεφτείτε τις φιλοδοξίες και τους στόχους σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια νέα λίστα με τις σκέψεις σας ανά σειρά σπουδαιότητας. Και στο τέλος, σκεφτείτε εάν οι ενέργειες που κάνετε και οι αποφάσεις που λαμβάνετε σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους που επιδιώκετε.
Αυτή η πρακτική μπορεί να σας φέρει σε αρμονία με τον ίδιο σας τον εαυτό.
Κάντε declutter στο σπίτι σας
Ένα σπίτι που έχει μόνο τα απαραίτητα αποπνέει ηρεμία. Μελέτες δείχνουν ότι αν το περιβάλλον σας, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι, είναι ακατάστατο, αυτό μπορεί να απορροφήσει την προσοχή και την ενέργειά σας.
Επίσης, αν ζείτε ή εργάζεστε σε ακατάστατα περιβάλλοντα, είναι πιο πιθανό να είστε λιγότερο αποδοτικοί και περισσότερο αποδιοργανωμένοι.