Unsplash Kushagra Kevat

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

6 μυστικά για να διατηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ανατρέξτε στις ιστοσελίδες γνωστών εταιρειών που κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο. Σχεδόν όλες αναφέρουν ότι καλό είναι να τα αλλάζετε κάθε 300-500 μίλια (480 με 800 χλμ).

Η αλήθεια είναι ότι τα καλά running shoes (και δεν εννοούμε τα φανταχτερά) αποτελούν επένδυση. Μια επένδυση που κάνετε προκειμένου να μην τραυματιστείτε και η προπόνησή σας να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη.

Ωστόσο, ο καλός αθλητικός εξοπλισμός κοστίζει κάτι παραπάνω και χρειάζεται να ξοδέψετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, ιδιαίτερα αν το τρέξιμο είναι μέρος της καθημερινότητάς σας.

παπούτσι αθλητικό
Unsplash Martin Katler

Υπάρχουν, βέβαια, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όχι για να διατηρήσετε τα παπούτσια σας σε άριστη κατάσταση εφ’ όρου ζωής, αλλά για να περιορίσετε τη φθορά τους. Έτσι, θα τους δώσετε την ευκαιρία να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το διάστημα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν.

6 μυστικά για να φροντίσετε τα αθλητικά παπούτσια

1. Να τα χρησιμοποιείτε για τον σκοπό που έχουν φτιαχτεί

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν κατασκευαστεί για αυτό που λέει το όνομά τους: για τρέξιμο. Μπορεί να ταιριάζουν με το καθημερινό σας ντύσιμο, αλλά έχετε υπόψη ότι κάθε φορά που τα φοράτε, εκείνα γράφουν χιλιόμετρα.

Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να εντάξετε το τρέξιμο στην γυμναστική σας ρουτίνα, μην τα χρησιμοποιείτε για άλλες δουλειές, όπως π.χ. μια χαλαρή βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της Πλάκας ή μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στο οποίο τρέχετε πιο συχνά είναι το έδαφος για το οποίο έχουν σχεδιαστεί.

2. Να μην πλένετε τα αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, αλλά στην περίπτωση των αθλητικών παπουτσιών θέλει προσοχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι στροφές του πλυντηρίου επηρεάζουν αρνητικά την ελαστικότητα και τη συνοχή των υλικών, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Για να τα περιποιηθείτε, αρκεί το καθάρισμα στο χέρι με ένα βρεγμένο πανί, μωρομάντηλα ή μια απαλή βούρτσα, νερό και σαπούνι.

Αν σώνει και ντε θέλετε να τα βάλετε στο πλυντήριο, φροντίστε τουλάχιστον να πλυθούν στο πιο ελαφρύ πρόγραμμα με κρύο νερό.

Πώς να φροντίζετε σωστά τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο
iStock

3. Να αποφεύγετε το στεγνωτήριο

Αν η ζέστη είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αθλητικών παπουτσιών, η υγρασία είναι ο νούμερο δύο. Στην περίπτωση αυτή ξεχάστε το στεγνωτήριο, το καλοριφέρ, το τζάκι, το πιστολάκι για τα μαλλιά.

Η λύση είναι μία και αρκετά απλή. Βγάζετε τον πάτο, γεμίζετε τα παπούτσια με απορροφητικό χαρτί, εφημερίδες ή το χαρτί που υπάρχει στη συσκευασία αγοράς (φροντίστε να τα αλλάζετε ανά διαστήματα), και τα αφήνετε σε μέρος όπου φυσάει αέρας.

Πώς να φροντίζετε σωστά τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο
iStock

4. Να λύνετε τα κορδόνια, πριν βγάλετε τα αθλητικά παπούτσια

Μερικές φορές, μετά από μια προπόνηση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε χρόνο για να λύσετε τα κορδόνια των αθλητικών σας παπουτσιών. Μπαίνετε, λοιπόν, στο σπίτι και τα βγάζετε πατώντας την φτέρνα τους (αυτό έκανα παλιότερα κι εγώ). Η κακή αυτή συνήθεια επηρεάζει τη δομή και το σχήμα τους, φθείρει τη φτέρνα και το πίσω μέρος της σόλας και έτσι δεν προσφέρουν στο πόδι σας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Πώς να φροντίζετε σωστά τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο
iStock

5. Να εναλλάσσετε ζευγάρια

Δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια είναι καλύτερα από ένα. Αυτό μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κάθε ζευγαριού, δίνοντάς του χρόνο να… ανακάμψει (ναι, και τα παπούτσια χρειάζονται διάλειμμα και μέρες αποκατάστασης). Πόσο χρόνο; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. το υλικό κατασκευής του, το βάρος σας, το έδαφος που επιλέγετε). Είναι σημαντικό πάντως η ενδιάμεση σόλα από αφρό να αποσυμπιεστεί, ώστε να σας υποστηρίζει καλύτερα στην επόμενη προπόνησή σας.

6. Να προστατεύετε τα αθλητικά παπούτσια από τα στοιχεία της φύσης

Καλό είναι να μην αφήνετε τα παπούτσια σας έξω στη βεράντα ή το μπαλκόνι να τα ψήνει ο ήλιος, αλλά ούτε σε σημείο που μπορεί να εκτίθενται στη βροχή ή το κρύο. Επίσης, μην μπερδεύετε το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου με την παπουτσοθήκη. Οι χαμηλές και οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν την ποιότητα των υλικών κατασκευής τους. Με άλλο λόγια, αντιμετωπίστε τον αθλητικό εξοπλισμό σας ως… συμπαίκτη και όχι ως ένα απλό αντικείμενο, και δείξτε του τον ανάλογο σεβασμό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.