Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΝΕΙΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ» ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΣΟΥ

Αντί να σπας πράγματα και να ξεσπάς σε αθώους, ψυχολόγος προτείνει 3 πραγματικά δημιουργικούς τρόπους να εκτονώνεις τα νεύρα σου.

Από το 2022 και μετά, μια παρέα μαμάδων στη Μασαχουσέτη έχει καθιερώσει την εξής εβδομαδιαία δραστηριότητα εκτόνωσης και ευεξίας: Συγκεντρώνονται σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και, μόλις δοθεί το σύνθημα, αρχίζουν να ουρλιάζουν με όλη τη δύναμη των πνευμόνων τους, μέχρι να μην αντέχουν άλλο. Ίσως σου ακούγεται λυπηρό το να έχει ένας άνθρωπος αυτή την ανάγκη. Όμως, αποτελεί έναν σαφώς καλύτερο τρόπο να εκτονώνει τα νεύρα, την κούραση, την απόγνωση και την εξάντληση που η ζωή με μικρά παιδιά (ειδικά μετά τις καραντίνες, οπότε συστάθηκε η εν λόγω ομάδα) μπορεί να φέρει. Είναι σίγουρα προτιμότερο από το να ξεσπάς στα ίδια τα παιδιά.

Εμπνεύστρια και ιδρυτής του γκρουπ The School of MOM είναι η ψυχοθεραπεύτρια Lauren Thompson, δασκάλα yoga και μαμά μικρών παιδιών, η οποία πολύ συχνά άκουγε μαμάδες να της λένε πως υπάρχουν μέρες που νιώθουν να πιέζονται τόσο, που απλά θέλουν να βγουν έξω και να ουρλιάξουν με όλη τους τη δύναμη. Ειδικά μέσα στην πανδημία, ήταν εκείνες που σύμφωνα με μελέτες επιβαρύνθηκαν περισσότερο, φροντίζοντας για τα παιδιά και το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα μπορεί και να εργάζονταν από εκεί.

«Είναι τόσος ο θυμός, η οργή, το άγχος, η αγανάκτηση, η μοναξιά, ακόμα και οι τύψεις που έχουμε νιώσει τα τελευταία χρόνια, ώστε αν δεν μπορέσουμε κάπως να τα βγάλουμε από μέσα μας, θα κάνουμε κακό είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους», έλεγε τότε σε συνεντεύξεις της η Thompson, και δεν είχε καθόλου άδικο.

H ΛΟΓΙΚΗ «ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟ» ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΥΓΙΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ Η ΒΙΑ Ή ΟΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.

«Ειδικά για τις γυναίκες, που έχουν εκπαιδευτεί μεγαλώνοντας να καταπιέζουν ή να καταπνίγουν τα έντονα και δύσκολα συναισθήματά τους, είναι απαραίτητο να βρίσκουν ευκαιρίες καθαρτικής απελευθέρωσης», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Floss Knight, ιδρύτρια του οργανισμού UK Therapy Guide.

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας, τα ίδια τα συναισθήματα αλλά και τα μετασυναισθήματα που μας προκαλούν (π.χ. ενοχές για τον θυμό ή την εξάντληση που μπορεί να νιώθουμε), μπορεί να έχουν επίδραση στην καθημερινότητά μας, στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία μας. Η λογική «ξεπέρασέ το» ή «κατάπιε το» έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο κάνει τα δυσάρεστα συναισθήματα πιο έντονα σε βάθος χρόνου, αλλά μας οδηγεί και σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισής τους, όπως η βία ή οι εξαρτήσεις.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος, να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή να επιφέρουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα. Γι’ αυτό η εκτόνωσή τους με τρόπο καθαρτικό είναι τόσο σημαντική.

Το κλάμα, για παράδειγμα, είναι μια τέτοια καθαρτική μορφή εκτόνωσης των συναισθημάτων – ένας καλός τρόπος να επεξεργαζόμαστε και να αποχωριζόμαστε ό,τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Σίγουρα, ακόμα και ένα «καλό κλάμα» δεν θα λύσει όλα σου τα προβλήματα, όμως μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο διαχειρίσιμα εκείνη τη στιγμή. Αρκεί να έχεις όρεξη να κλάψεις – γιατί πολλές φορές όσο και να το θες το κλάμα δεν είναι εφικτό.

Η ψυχοθεραπεία είναι φυσικά το ασφαλές καταφύγιο έκφρασης όσων νιώθουμε και ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα, όμως και σε αυτήν δεν μπορείς να καταφύγεις κάθε στιγμή που σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

Τι μπορείς να κάνεις τότε; Πώς μπορείς να εκτονώσεις τα νεύρα, τον θυμό, την οργή σου με τρόπο καθαρτικό και ίσως… δημιουργικό; Η Knight προτείνει να δοκιμάσεις τα εξής:

1. Γράψε ό,τι σου τη δίνει στα νεύρα

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τη θεραπευτική δύναμη της συγγραφής, του journaling, στη ρύθμιση της ψυχικής μας ισορροπίας. Όσοι κρατούν ημερολόγιο επιμένουν ότι έχουν βρει τον τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να τα επεξεργάζονται, να τους δίνουν χρόνο να εξελιχθούν και να βιώνουν τελικά μια κάθαρση.

Πώς να εκτονώνεις «δημιουργικά» τα νεύρα σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όπως λέει η Knight, «με το γράψιμο εξασκείσαι στο να ξεφορτώνεσαι όσα σε βαραίνουν και να βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να κρατήσεις αυτό που έγραψες. Μερικές φορές το να κάψεις το χαρτί ή να το καταχωνιάσεις κάπου βοηθά περισσότερο».

2. Κινήσου ή χόρεψε

Ένας λόγος που το κλάμα αποτελεί μία τόσο καθαρτική εκτόνωση είναι επειδή μέσω αυτού αφήνεσαι, παραδίδεσαι στο σώμα σου και του επιτρέπεις να αναλάβει εκείνο δράση. Αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσει η σωματική άσκηση, όποια κι αν είναι αυτή. «Η yoga και το κολύμπι έχει  αποδειχθεί ότι βοηθούν περισσότερο στην εκτόνωση των καταπιεσμένων συναισθημάτων. Η yoga επειδή σε αναγκάζει να αναπνέεις συνειδητά, εκπνέοντας τοξίνες και απελευθερώνοντας την πίεση, ενώ την ίδια ώρα συγχρονίζεις σώμα και πνεύμα. Το κολύμπι επειδή χαλαρώνει τρομερά τους μυς μέσα σε ένα περιβάλλον άνωσης, όπου επίσης αναγκάζεσαι να αναπνεύσεις βαθιά», λέει η Knight.

Η ίδια προτείνει και τον χορό ως ιδανική εναλλακτική κίνησης και σωματικής άσκησης, ειδικά όταν χορεύεις με φίλους: «Η φυσική ευφορία που δημιουργεί το να χορεύεις με φίλους σου είναι τρομερά αποτελεσματική στην εκτόνωση – σου δημιουργεί μια αίσθηση πραγματικής απελευθέρωσης».

3. Φώναξε ή τραγούδησε

Θυμάσαι τις μαμάδες που ανέφερα στην αρχή; Η Knight συμφωνεί απόλυτα με την καθαρτική επίδραση του ουρλιαχτού. Η ειδικός λέει ότι επειδή είναι λίγες οι φορές που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει φασαρία, το να βρίσκουμε ευκαιρίες να φωνάξουμε χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν με τις φωνές μας αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Είναι ένας από τους λόγους που η ίδια έχει επιλέξει να επισκέπτεται συχνά το γήπεδο: «Μπορείς να φωνάξεις με την ψυχή σου, και μάλιστα σε συμφωνία με άλλους ανθρώπους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ομάδα σου».

Εναλλακτικά, λέει η Knight, μπορείς και να τραγουδήσεις: Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις καραόκε με φίλους; Έχεις βάλει τέρμα τη μουσική στο αμάξι, ενώ έχεις κολλήσει στην κίνηση; Ίσως ανακαλύψεις ότι τραγουδώντας δυνατά μειώνεις σημαντικά την ένταση που έχεις μέσα σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.