iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΣΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Αν συγκαταλέγεστε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που βάζουν πολύ συχνά μουσική στα ακουστικά τους, τότε έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές προστασίας της ακοής σας.

Τα ακουστικά συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μου αντικείμενα της καθημερινότητας. Σπάνια θα πάω κάπου χωρίς αυτά. Παρόλο που με απογοήτευσαν ως ένα βαθμό τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία περίπου 1 δισ. νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν από απώλεια ακοής, ομολογώ ότι δεν με αποθάρρυναν πλήρως.

Αντί να εγκαταλείψω μια για πάντα τα ακουστικά μου, έφερα στο μυαλό μου τις δηλώσεις του De Wet Swanepoel, καθηγητή ακοολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη: «Η πρωτογενής πρόληψη σε νεαρούς ενήλικες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή πρόωρης εμφάνισης και επιταχυνόμενης απώλειας ακοής λόγω ηλικίας». Έτσι, άρχισα κι εγώ να σκέφτομαι τρόπους για να ακούω μουσική χωρίς να βλάπτω την ακοή μου.

4 τρόποι για να ακούτε μουσική με ασφάλεια

1. Ρυθμίστε το κινητό σας

Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν τα επίπεδα έντασης όταν ακούνε μουσική. Συνήθως, υπάρχουν προειδοποιητικά μηνύματα όταν η μουσική είναι πολύ δυνατά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπενθύμιση ή το προειδοποιητικό μήνυμα που θα σας στείλει το κινητό σας είναι μια καλή αρχή για να χαμηλώσετε την ένταση ή να κάνετε ένα διάλειμμα από τα ακουστικά.

ακοή
iStock

2. Επιλέξτε καλύτερα ακουστικά

Αν ακούτε πολλές ώρες μουσική, τότε είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα καλό ζευγάρι ακουστικά. Η επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω έρευνας, Lauren Dillard, δήλωσε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποια ακουστικά είναι τα ασφαλέστερα για ακρόαση. Συνέστησε, όμως, να χρησιμοποιούμε αυτά που μειώνουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσουμε την ένταση σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού δεν θα χρειάζεται να «πνίγουμε» τον θόρυβο γύρω μας.

3. Αν είστε έξω, μείνετε μακριά από τα ηχεία

Αν πάλι δεν έχετε εσείς τον έλεγχο της έντασης, είστε π.χ. σε μια συναυλία, προσπαθήστε να μείνετε όσο μπορείτε μακριά από τα ηχεία. Επίσης, μπορείτε να προστατεύσετε την ακοή σας κάνοντας μικρά «διαλείμματα» από τον χώρο (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό).

ακοή
iStock

4. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες για να προστατέψετε την ακοή σας

Οι ωτοασπίδες σε συναυλία μπορεί να ακούγονται μια εντελώς παράδοξη λύση αλλά πράγματι λειτουργούν υπέρ μας! Την ιδέα μου την πρότεινε φίλος, ο οποίος είχε πάθει ζημιά στο αυτί του από ηχείο σε συναυλία, και έκτοτε φορούσε ωτοασπίδες σε θορυβώδεις χώρους όπου ένιωθε ότι η ένταση είναι πολύ υψηλή.

Μπορεί όταν το πρωτοακούς σαν σκέψη να ακούγεται αστείο, αλλά στην πραγματικότητα οι ωτοασπίδες μειώνουν τον θόρυβο (περίπου κατά 15 έως 30 dB ανάλογα με τον τύπο) πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τα επίπεδα της έντασης ασφαλή για την ακοή σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.