ΠΩΣ Η YOGA ΒΟΗΘΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
Τρεις νέες μελέτες επικυρώνουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης και δη της yoga σε άτομα που νοσούν από καρκίνο.
Τα οφέλη της yoga στην ψυχική και σωματική υγεία είναι γνωστά χρόνια τώρα, όμως πλέον επισφραγίζονται επιστημονικά και μπαίνουν στο οπλοστάσιο των ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στον Guardian, αποδεικνύουν, ότι η yoga και το περπάτημα καταπολεμούν την υπερβολική κόπωση που νιώθουν οι καρκινοπαθείς, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, την υποτροπή, ακόμα και το ενδεχόμενο θανάτου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις ήταν οι σχετικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως για τον καρκίνο. Σύμφωνα με αυτές, «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως η σωματική άσκηση βοηθά τους ασθενείς, δεν τους επιβαρύνει».
Η yoga μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει τα επίπεδα ζωής
Η πρώτη μελέτη, από το University of Rochester Medical Center, παρακολούθησε 500 ασθενείς, ηλικίας περί τα 56 χρόνια, που είχαν νοσήσει από καρκίνο σε διάστημα από 2 μήνες έως 5 έτη πριν. Στα άτομα αυτά ζητήθηκε να γραφτούν σε τμήματα yoga ή να παρακολουθήσουν μαθήματα αγωγής υγείας. Στο τέλος της μελέτης τα άτομα που έκαναν yoga φάνηκε να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών. Οι φλεγμονές βοηθούν τους όγκους να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στο σώμα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «η yoga μειώνει σημαντικά τις φλεγμονές στα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Θεωρούμε πως οι γιατροί θα έπρεπε να “συνταγογραφούν” τη yoga σε άτομα που έχουν εμφανίσει φλεγμονές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μία υψηλή επιβάρυνση χρόνιας τοξικότητας και σε αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης, επανεμφάνισης ή νέας νόσησης από καρκίνο».
Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές του Rochester μελέτησαν την επίδραση της yoga στην κόπωση και την ποιότητα ζωής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, το ένα εκ των οποίων έκανε yoga ενώ το άλλο συμμετείχε σε εκπαιδευτικά μαθήματα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η yoga βοήθησε να αντιμετωπιστεί η κόπωση και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, «η τρίτη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που παραμένουν δραστήριοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 1/5». Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από 2.600 καρκινοπαθείς στη Βραζιλία, κάποιοι εκ των οποίων προσπαθούσαν να μένουν δραστήριοι περπατώντας τουλάχιστον για 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα. «Έπειτα από 180 ημέρες, το 90% της δραστήριας ομάδας είχε επιζήσει, συγκριτικά με το 74% των ατόμων που έκαναν καθιστική ζωή», ανέφεραν οι ερευνητές, επιμένοντας ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τα δραστήρια άτομα.
4 λόγοι για να βάλετε τη yoga στη ζωή σας
Οι παραπάνω μελέτες δεν είναι οι μοναδικές που αποδεικνύουν τα οφέλη της yoga σε ασθενείς με καρκίνο. Η Δρ Kimberly Lowe, που τα τελευταία 20 χρόνια ερευνά την ασθένεια, έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πόσο μπορεί να βοηθήσει η άσκηση αυτή ακόμα και τους ασθενείς που βρίσκονται σε φάση θεραπείας. Επιμένει μάλιστα ότι δεν έχει καμία σημασία αν το άτομο δεν έχει ξανακάνει yoga στο παρελθόν, αν δεν έχει ισορροπία ή ελαστικότητα. «Από τη στιγμή που ο γιατρός έχει δώσει το πράσινο φως για άσκηση κατά την διάρκεια ή μετά τον καρκίνο, έχετε τέσσερις καλούς λόγους για να βάλετε τη yoga στην καθημερινότητά σας», λέει η ίδια και απαριθμεί:
- Η yoga κάνει καλό στα κόκαλα. Καθώς κάποιες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα κόκαλα, η yoga λειτουργεί αποτρεπτικά και δυναμώνει τον σκελετό.
- Η yoga κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λόγος είναι ότι αναγκάζει το σώμα να πάρει τέτοιες θέσεις, ώστε το λεμφικό υγρό, που λειτουργεί αποτοξινωτικά, να ρέει αρμονικά σε όλα τα σημεία του σώματος.
- Η yoga βελτιώνει την διάθεση. Όπως ισχύει με τις περισσότερες μορφές άσκησης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση με τη yoga ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη χαλάρωση.
- Η yoga κάνει καλό στους μυς. Οι στάσεις της κυμαίνονται σε βαθμό δυσκολίες. Κάποιες απαιτούν στατικότητα και κάποιες κίνηση (αυτές είναι που ενισχύουν περισσότερο το καρδιαγγειακό σύστημα). Σε συνεννόηση με τον γιατρό και τον εκπαιδευτή σας θα βρείτε σίγουρα αυτές που θα ανταποκριθούν καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.