ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΒΑΝΤΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ
Έχει υπέροχο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση. Η λεβάντα είναι ένα από τα φυτά που αγαπάμε στην Ελλάδα και ως βότανο φαίνεται να έχει πολλά να προσφέρει.
Έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε να στολίζει μπαλκόνια και βεράντες, γιατί είναι όμορφη και δεν έχει πολλές απαιτήσεις. Επίσης, την έχουμε συνδυάσει με τις ντουλάπες και τα ρούχα, γιατί είναι φυσικός εχθρός του σκόρου, λόγω του αιθέριου ελαίου καμφοράς που περιλαμβάνεται στα άνθη του φυτού. Τη βρίσκουμε επίσης σε αρωματικά κεριά και αποσμητικά, καθώς το άρωμά της είναι ιδιαιτέρως χαλαρωτικό.
Όμως, πέρα από το να ομορφαίνει τον χώρο μας, το αρωματικό αυτό βότανο φαίνεται να έχει πολλά να προσφέρει και στον τομέα της υγείας.
Ποια μορφή λεβάντας να επιλέξεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα σε διάφορες μορφές (αιθέριο έλαιο, εκχύλισμα, αποξηραμένα άνθη ή τσάι). Τι είναι προτιμότερο κάθε φορά εξαρτάται από τον σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Όπως εξηγεί η Yufang Lin από την Cleveland Clinic, που ειδικεύεται στην Ολιστική ιατρική, «αν χρησιμοποιείτε λεβάντα για να βελτιώσετε τη διάθεση, η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν τη χρησιμοποιείτε για μυϊκό πόνο, εφαρμόστε έλαιο μασάζ με λεβάντα στην περιοχή της δυσφορίας». Όμως, αυτό που θα σου δώσει πολλαπλά οφέλη είναι το τσάι, γιατί «η πράξη της προετοιμασίας είναι από μόνη της μια μορφή αυτοφροντίδας» και συνδυάζει την αρωματοθεραπεία με τα φυτικά οφέλη του φυτού.
5 πιθανά οφέλη της λεβάντας
1. Μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα
Κατ’ αρχάς, μπορεί να σε χαλαρώσει με το άρωμά της και να σε πάρει ένας γλυκός ύπνος. Επιπλέον, έρευνα αναφέρει ότι η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας ευνοεί την αύξηση των επιπέδων μελατονίνης στο αίμα τόσο σε ηλικιωμένους άνδρες όσο και σε γυναίκες.
2. Φαίνεται να μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή
Περιέχει φλαβονοειδή και κουμαρίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η λεβάντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Neurology διαπίστωσε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας για 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου από την ημικρανία.
3. Συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους
Οι εισπνοές λεβάντας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, έχουν συσχετιστεί με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρει η ειδικός.
4. Μπορεί να ανακουφίσει από τον εμμηνορροϊκό πόνο
Σύμφωνα με στοιχεία, η εισπνοή αρώματος λεβάντας κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της περιόδου ή η εφαρμογή της ως έλαιο μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο της περιόδου.
5. Έχει αντιβακτηριακή δράση
Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φυσικό απολυμαντικό λόγω των αντιμικροβιακών και αντιικών ιδιοτήτων της.
Πώς να χρησιμοποιήσεις το αιθέριο έλαιο
Επειδή είναι ισχυρό, καλό είναι να το χρησιμοποιείς με φειδώ. Πρόσθεσε λίγες σταγόνες στο μπάνιο ή σε ένα μπουκαλάκι με αποσταγμένο νερό για να φτιάξεις αρωματικό σπρέι. Για να το εφαρμόσεις στο δέρμα σου (όχι γύρω από τα μάτια) αραίωσε 6-12 σταγόνες σε 30 ml έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδάλου, ελαιόλαδο, Jojoba, καρύδας).
Πώς να χρησιμοποιήσεις το φυτό
Για αρχή, μπορείς να φυτέψεις λεβάντα σε μια γλάστρα και να την έχεις στο σπίτι σου. Έτσι, θα εισπνέεις καθημερινά το ευχάριστο άρωμά της. Μπορείς επίσης να προμηθευτείς λεβάντα από καταστήματα με βότανα και να τη χρησιμοποιήσεις σε σαπούνια, potpourri και τσάγια (ζεσταίνεις 250 ml και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτεις ½ κ.σ. βότανο. Το απομακρύνεις από τη φωτιά και περιμένεις τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σουρώνεις και απολαμβάνεις). Όσον αφορά στο τσάι, μην το παρακάνεις με την ποσότητα λεβάντας που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί θα χαλάσει η γεύση του.
Πώς να καθαρίσεις με αιθέριο έλαιο λεβάντας
«Για να φτιάξεις σπιτικό διάλυμα καθαρισμού, προσθέτεις μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε αποσταγμένο νερό, λίγο ξύδι και μερικές σταγόνες σαπούνι Καστίλης. Το ξύδι και το σαπούνι βοηθούν στην απομάκρυνση του λίπους, ενώ το σαπούνι και η λεβάντα έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες», εξηγεί η ειδικός. Στην περίπτωση αυτή, γλιτώνεις και από τις δυσάρεστες μυρωδιές που έχουν τα βαριά καθαριστικά.
Δώσε λίγη προσοχή
Σε γενικές γραμμές, η χρήση της λεβάντας είναι ασφαλής. Ωστόσο, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε θεραπεία ή δοκιμή, φρόντισε να συμβουλευτείς γιατρό ή έναν επαγγελματία βοτανολόγο, αφού για παράδειγμα η λήψη αιθέριου ελαίου από το στόμα είναι επικίνδυνη και δεν συστήνεται.