iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ;

Η επιλογή του σωστού τηγανιού μπορεί να μοιάζει με βουνό. Υπάρχουν τόσα είδη, υλικά, μεγέθη και χαρακτηριστικά που εύκολα μπορεί κανείς να μπερδευτεί. Ποιο είδος λοιπόν είναι το πιο υγιεινό για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος;

Μόνο μια μικρή έρευνα αγοράς σχετικά με τα μαγειρικά σκεύη θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο από τα διαφορετικά υλικά και τις παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα.

Η σωστή επιλογή τηγανιού θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις τα πιο νόστιμα και καλοψημένα πιάτα, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία σου. Γι’ αυτό εμπνευσμένοι κι εμείς από τη διατροφολόγο, Νίκη Μαρτιμιανάκη, συγκεντρώσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά από 4 είδη τηγανιού, έτσι ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις μαγειρικές σου συνήθειες.

Πριν αγοράσεις ένα τηγάνι, καλό είναι να ελέγξεις αν η επιλογή που σκέφτεσαι είναι κατάλληλη για το είδος της εστίας σου (ηλεκτρική, κεραμική, γκαζιού, επαγωγική) αλλά και την ποιότητα του σκεύους, αφού για κάθε είδος τηγανίσματος αναλογεί το σωστό τηγάνι.

1. Ανοξείδωτο τηγάνι

Τα τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι κατάλληλα για όλα τα είδη μαγειρέματος. Είναι πολύ ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, στιβαρά και εύχρηστα, παρόλο που δεν είναι τόσο ισχυρός αγωγός θερμότητας όσο το αλουμίνιο. Επειδή είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και χρώμιο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη σκουριά, τη διάβρωση και τις γρατζουνιές. Με σωστή φροντίδα, τα ανοξείδωτα τηγάνια μπορεί να έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Ανοξείδωτο τηγάνι
iStock

Ένα μικρό μειονέκτημα που θέλει προσοχή, είναι πως για να τηγανίσεις κάτι σε αυτό το τηγάνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αρκετό λάδι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει το φαγητό. Επίσης, αν το σκεύος σου είναι βαριά γρατζουνισμένο ή κατεστραμμένο, είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί άμεσα.

2. Τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα

Ο ανθρακούχος χάλυβας αποτελείται κυρίως από σίδηρο και μια μικρή ποσότητα άνθρακα, και δεν περιέχει συνθετικές χημικές ουσίες, όπως σε ορισμένες αντικολλητικές επιστρώσεις.

Ανθρακούχο χάλυβα
iStock

Τα τηγάνια από ανθρακούχο χάλυβα δεν βασίζονται σε χημικές αντικολλητικές επιστρώσεις, καθώς έχουν φυσικές αντικολλητικές ιδιότητες όταν καρυκεύονται σωστά. Γι' αυτό τον λόγο, μπορείς να χρησιμοποιείς λιγότερο λάδι ή λίπος κατά το μαγείρεμα, γεγονός που το καθιστά πιο υγιεινή επιλογή και πιο εύκολο στο καθάρισμα.

Τα τηγάνια αυτά, έχουν καλύτερους αγωγούς θερμότητας και μπορούν να θερμανθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τον ανοξείδωτο χάλυβα.

3. Αντικολλητικό τηγάνι

Το αντικολλητικό τηγάνι αποτελεί πλέον την εύκολη λύση στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτεί καθόλου λάδι για το τηγάνισμα.

Ωστόσο, ένα τέτοιο τηγάνι είναι επικαλυμμένο με τεφλόν. Οι γρατσουνισμένες και γδαρμένες επιφάνειες σε αντικολλητικά σκεύη, τα οποία είναι επικαλυμμένα με τεφλόν, φαίνεται να μπορούν να απελευθερώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) στη κυκλοφορία του αίματος.

Αν επιλέξεις ένα αντικολλητικό τηγάνι, πρέπει να είναι PFAs free ή PTFEs (Teflon) free. Το PFOAs free μόνο του δεν αρκεί.

Αντικολλητικό
iStock

Τα αντικολλητικά τηγάνια διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που εμποδίζει την προσκόλληση των τροφίμων. Γι’ αυτό, απαιτούν ήπια και προσεκτική συντήρηση για να μην γρατζουνιστεί η επίστρωση. Επίσης, δεν μπορεί να τα αφήνεις να κάψουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και μάλιστα χωρίς να έχεις προσθέσει κάποια λιπαρή ουσία, γιατί μπορεί να χαλάσει η αντικολλητική τους επιφάνεια.

Αντίστοιχα, θέλει προσοχή γιατί χαράσσεται εύκολα με τη χρήση μεταλλικών εργαλείων μαγειρικής, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιείς ξύλινα ή πλαστικά εργαλεία.

Αν το μαγειρικό σκεύος είναι άνω των 3-5 ετών ή υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης από υψηλές θερμοκρασίες ή από τη χρήση εργαλείων μαγειρικής, πρέπει να αντικατασταθεί.

4. Μαντεμένιο τηγάνι

Τα τηγάνια από μαντέμι φημίζονται για την εξαιρετική διατήρηση της θερμότητας και την ομοιόμορφη κατανομή της. Είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο, δηλαδή καθαρό μέταλλο, χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή επίστρωση. Για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουν μια φυσική αντικολλητική επιφάνεια όταν είναι κατάλληλα καρυκευμένα, η οποία προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα στις γεύσεις των φαγητών.

Μαντέμι
iStock

Είναι σχεδόν άφθαρτα και μπορούν να χρησιμοποιούνται για ολόκληρες γενιές, αν τα φροντίζουμε σωστά. Το μειονέκτημα τους είναι ότι είναι βαριά και δύσχρηστα, και απαιτούν τακτική συντήρηση για να αποφευχθεί η σκουριά και να διατηρηθεί το seasoning τους.

Ένα καλό τηγάνι είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι, καθώς είναι ένα σκεύος στο οποίο μπορείς να ετοιμάσεις πολλά φαγητά. Ανακάλυψε λοιπόν ποιο υλικό ταιριάζει σε σένα και τις συνήθειές σου, και θα ευχαριστηθείς πεντανόστιμα φαγητά με τον πιο εύκολο τρόπο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.