iStock

ΠΟΙΑ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ;

Πώς μπορείς να βοηθήσεις την ορμονική σου ισορροπία; Για άλλη μία φορά, η λύση βρίσκεται στη φύση! Ανακάλυψε τα βότανα που θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε διαφορετικές φάσεις της ζωής σου.

Ακολουθώντας χρόνια τώρα σωστό meal planning με μελετημένη ισορροπία ανάμεσα στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που προσφέρω στο σώμα μου, πίνοντας πάντα αρκετή ποσότητα νερού καθημερινά και χτίζοντας ένα πρόγραμμα προπονήσεων που με κρατά δυνατή κι ευλύγιστη, δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικά μπορεί να είναι τα βότανα. Μέχρι που ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια της προ-εμμηνόπαυσης.

Ξυπνούσα και το σώμα μου ήταν ξένο. Κατακράτηση στα πόδια, κυτταρίτιδα στην περιοχή της κοιλιάς και των μπράτσων, κι ένα αίσθημα δυσφορίας με καλωσόριζαν. Κι ας ήμουν πειθαρχημένη στο πρόγραμμά μου, κι ας τα έκανα όλα όπως πάντα by the book.

Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω ποια θα ήταν τα εργαλεία που θα με βοηθούσαν να ενεργοποιήσω το σώμα μου, να το στηρίξω στη νέα φάση που έμπαινε, και βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης μας με την ίδια τη φύση. Μία πτυχή που συνήθως προσπερνάμε, ή θεωρούμε πολύ εναλλακτική και άρα όχι αρκετά αποτελεσματική.

Η λύση κρύβεται στα βότανα

Κι όμως. Η Αγιουρβέδα χιλιάδες χρόνια πριν την ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής είχε βρει την απάντηση στα βότανα. Η ιατρική έρευνα, με τη σειρά της, απομονώνει σήμερα κι αξιοποιεί στοιχεία των βοτάνων προκειμένου να παρασκευάσει φάρμακα. Και, κατά γενική ομολογία, δεν υπάρχει πιο ευγενικός τρόπος να προσεγγίσει κανείς το σώμα του, παρά μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των βοτάνων.

Ψάχνοντας λοιπόν για τα βότανα που θα με βοηθούσαν στην εμμηνόπαυση, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα από φυτά που κάνουν καλό στις ορμόνες, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Φανταστείτε το: Ένας απλός και σούπερ οικονομικός τρόπος να ρυθμίσεις το εσωτερικό χημικό σύστημα του οργανισμού σου, προκειμένου να στέλνει καθαρά μηνύματα στα όργανα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, ώστε να αποδίδεις στο maximum.

Τα αγαπημένα μου βότανα, που μπορεί κανείς να τα βρει σε διάφορες μορφές (σκόνη, λάδι, κάψουλες), πάντα με τη συμβουλή γιατρού, είναι τα παρακάτω.

11 βότανα που βοηθούν τις ορμόνες

1. Trifolium pratense για την εμμηνόπαυση

Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει φυτοοιστρογόνα, φαινόλες, φλαβονοειδή, ανόργανα άλατα, βιταμίνες (κυρίως A, C, D, E και Κ), μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (κυρίως κάλιο). Επειδή περιέχει ισοφλαβόνες, που είναι παρόμοιες με τα οιστρογόνα, είναι πολύ αποτελεσματικό στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας κατά την εμμηνόπαυση, ανακουφίζοντας από διάφορα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνει» την κακή χοληστερόλη και προάγει την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τώρα τελευταία μάλιστα γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί η σύνδεσή της με τον σακχαρώδη διαβήτη. Καλά νέα.

βότανα
iStock

2. Βαλεριάνα για τον νου

Αγχολυτική, χαλαρωτική, αυτό το ηρεμιστικό της φύσης βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών μας που σχετίζονται με τον ύπνο, τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία, τη συγκέντρωση και τη διαύγεια.

3. Νυχτολούλουδο για την περίοδο

Το έλαιό του είναι πλούσια πηγή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και περιέχει ολεϊκό οξύ καθώς και γ-λινολενικό οξύ (GLA), που ισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά και στη φάση της εμμηνόπαυσης: Μειώνει τον πόνο στο στήθος και το φούσκωμα, τις βραδινές εξάψεις, και ανακουφίζει από τα πονάκια. Δεν είναι τυχαία ένα από τα best sellers των φαρμακείων, οτιδήποτε περιέχει night primrose oil.

4. Λυγαριά για γονιμότητα

Με έναν μαγικό τρόπο, βοηθά στη λειτουργία της υπόφυσης που σχετίζεται με την παραγωγή προγεστερόνης, κι εστιάζει στη ρύθμιση της προλακτίνης στο αίμα, ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας και της ακατάστατης περιόδου. Γνωστή και ως Chasteberry, στη φάση της εμμηνόπαυσης βοηθά στη σεξουαλική διάθεση, ενώ χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την αύξηση της γονιμότητας.

βότανα
iStock

5. Τσιμιτσιφούγκα για τις εξάψεις

Αλλιώς Black Cohosh, το βότανο αυτό που κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη φάση της εμμηνόπαυσης, καθώς βοηθά στη μείωση των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης, ενώ ενισχύει δραστικά την συναισθηματική ισορροπία, μειώνοντας το αίσθημα νευρικότητας. Σκεφτείτε τη σαν φυτικό οιστρογόνο!

βότανα
iStock

6. Μάκα (Maca) για τη λίμπιντο

Η Μάκα είναι μία ρίζα πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, θείο, νάτριο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες C και E. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και μαγγάνιο, πράγμα που σημαίνει ότι χαρίζει δύναμη κι ενέργεια. Εξισορροπεί τις ορμόνες και βοηθά στην ανάκτηση της σεξουαλικής επιθυμίας, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

7. Ασβαγκάντα για ανδρική γονιμότητα

Η Ashwagandha είναι ένα προσαρμογόνο βότανο της Αγιουρβέδα που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει το στρες και βοηθά στην ισορροπία των ορμονών. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και κορτιζόλης.

βότανα
iStock

Ενισχύοντας, δε, τα μονοπάτια αυτά στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και τη χορήγηση ορμονών στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων κορτιζόλης και θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Είναι ένα πανίσχυρο βότανο που αυξάνει την τεστοστερόνη, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την κινητικότητα του σπέρματος στους άνδρες!

8. Πράσινο τσάι για το πρήξιμο

Οι αγαπημένες κατεχίνες και μικρές ποσότητες καφεΐνης που περιέχει, βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη μείωση του λίπους και την προστασία από τον διαβήτη. Παράλληλα, ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του άγχους.

9. Τριγωνέλλα για παραγωγή μητρικού γάλακτος

Κάποτε superfood στις ζωοτροφές βοοειδών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά, η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται εδώ κι αιώνες σαν φάρμακο αλλά και σαν μπαχαρικό, στην κουζίνα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην υγιή απορρόφηση της χοληστερόλης, ενώ βοηθά πολύ στους κολικούς και τη δυσπεψία. Οι θηλάζουσες θα βρουν στην τριγωνέλλα τον ισχυρότερο σύμμαχο για την εύκολη και αβίαστη παραγωγή γάλακτος.

10. Φύλλο σμέουρου για τον τοκετό

Τα σμέουρο (Rubus idaeus) είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, και υποστηρίζει την υγεία και την αντοχή της μήτρας, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες κατά τον τοκετό αλλά και αμέσως μετά, προωθώντας γρήγορη ανάκαμψη.

11. Τσουκνίδα για τον προστάτη

Η ρίζα της επηρεάζει τις ορμόνες και τις πρωτεΐνες που μεταφέρουν τεστοστερόνη και οιστρογόνα στο ανθρώπινο σώμα, βοηθώντας σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Τα βότανα αυτά υπάρχουν στο εμπόριο σε σκευάσματα αλλά και στη φυσική τους μορφή, και συνιστάται να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για τη σωστή δοσολογία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.