ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
Έχουμε ξανακούσει ότι το ρόδι προσφέρει πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό μας, όμως μια νέα έρευνα δείχνει πως είναι ωφέλιμο και ό,τι δεν τρώγεται.
Το ρόδι έχει κερδίσει τη θέση του στις τροφές που θεωρούνται «δώρα» για την υγεία μας. Τα συστατικά που περιέχει το έχουν κάνει και «εργαλείο» για ιατρικές χρήσεις.
Το ρόδι διαθέτει πολλές βιταμίνες (A,C,E), σίδηρο, κάλιο, φολλικό οξύ, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι τανίνες και οι πολυφαινόλες. Δηλαδή, στοιχεία που βοηθούν στη σύσπαση των μυών, τον σταθερό καρδιακό παλμό, τη μείωση της πίεσης, την προστασία των αρτηριών και άρα την προφύλαξη μας από καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καλύτερο μεταβολισμό, την πρόληψη της γήρανσης και την πρόληψη του καρκίνου στο δέρμα, στο μαστό και τον προστάτη.
Επίσης, το ρόδι έχει –μεταξύ άλλων– και αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς πρόκειται για τροφή που δεν έχει πολύ νάτριο, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Έχει φανεί πως προστατεύει και από εγκεφαλικές βλάβες, ενώ μπορεί να βοηθήσει την ερωτική αποτελεσματικότητα των ανδρών.
Η νέα έρευνα για το ρόδι
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν τα ευεργετικά οφέλη εκχυλίσματος που δημιούργησαν από φλούδες και σπόρους ροδιού. Tα ευρήματά τους δείχνουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική, βιώσιμη και αποτελεσματική προσέγγιση στην διαχείριση της υπέρτασης και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ήταν γνωστό πως τα μη βρώσιμα μέρη του ροδιού περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις. Η φλούδα χρησιμοποιείται ήδη για αφεψήματα και ως μπαχαρικό, ενώ οι σπόροι είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων και στερολών. Η ημερήσια πρόσληψη 1,5 με 2,4 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη από 7 έως 10% σε έως 3 εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
Η πρόσφατη εργασία παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι τα εκχυλίσματα από φλούδες και σπόρους ροδιού περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις με αντιυπερτασικές ιδιότητες. Η προσέγγιση –που δοκιμάστηκε σε αρουραίους με υπέρταση– έδειξε πως το εκχύλισμα που προέκυψε από ό,τι μένει μετά την εκχύμωση του ροδιού μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που προκύπτει από την ανεβασμένη πίεση.
Τα μη βρώσιμα μέρη που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν σπόρους και φλούδες, ενώ η εκχύλιση έγινε με μια μέθοδο που ονομάζεται «υδροδυναμική σπηλαίωση». Η υδροδυναμική σπηλαίωση θεωρείται ένα βιώσιμο μοντέλο για την εξαγωγή βιοδραστικών ενώσεων. Χρησιμοποιεί ως διαλύτη το νερό. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί τις δυνάμεις των κρουστικών κυμάτων και της σπηλαίωσης για να επιτύχει σημαντική επίδραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Τα πειράματα in vivo αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα εμφάνιζε αντι-ινωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το εκχύλισμα επέδειξε και σημαντική ικανότητα στην αναστολή της αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης, σε δόσεις χαμηλότερες από αυτή που αναφέρεται για το ελλαγικό οξύ, μια γνωστή βιοδραστική ένωση με αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Το ίδιο προϊόν έδειξε και συγκρίσιμες ικανότητες μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ροδιού παρουσίαζε υψηλή βιοπροσβασιμότητα στο έντερο, καθιστώντας το εξαιρετικά απορροφήσιμο και επομένως πιο πιθανό να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Εντωμεταξύ, τα αντι-ινωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που παρουσιάζονται από το εκχύλισμα υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, πέρα από τη διαχείριση της υπέρτασης. Σημειώνεται πως η φλεγμονή και η ίνωση είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μια σειρά καρδιαγγειακών παθήσεων.