iStock

ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Μία κουβέρτα που έχει το 1/10 του βάρους σου είναι μία βαριά κουβέρτα. Τα ξένα sites πίνουν νερό στο όνομα της gravity ή weighted blanket, όπως ονομάζεται. Ειδικά στην Αμερική, η κουβέρτα βαρύτητας κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια. Τελικά, αξίζει το hype και την πανάκριβη τιμή της;

Είναι από τα πράγματα που δεν θα αγόραζα ποτέ. Για την ακρίβεια, μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον δέκα άλλα πράγματα που θα αγόραζα με τα 230 ευρώ που κόστισε στο οικογενειακό μας budget η κουβέρτα βαρύτητας. Η τιμή μου φάνηκε –και ακόμη μου φαίνεται– εξωφρενική!

Ως κλασικός γκατζετάκιας, ο σύντροφός μου προσπαθούσε καιρό να με πείσει να την αγοράσουμε, καθώς με διαβεβαίωνε πως θα βελτίωνε την ποιότητα του ύπνου μας, άρα και τη γενική φυσική μας κατάσταση (μανιώδεις και οι δύο με την άθληση). Κάπως έτσι, διά της πλαγίας οδού, μου είχε αγοράσει και το ρολόι που μετράει τον ύπνο, τις επιδόσεις, τις θερμίδες και τα βήματά μου.

Τελικά, αφού αγόρασε την κουβέρτα βαρύτητας κρυφά για να μου κάνει «έκπληξη» (τουτέστιν να μην έχω το περιθώριο να πω «όχι»), ένα ωραίο πρωί εμφανίστηκε με ένα κουτί βάρους 14 κιλών! Όλος χαρά μου εξηγούσε ότι επέλεξε το βάρος της να είναι λίγο παραπάνω από το 10% του συνολικού μας βάρους (που είναι 126 κιλά), ποσοστό που συνίσταται για σωστή και ασφαλή χρήση. Δεν πείραζε που ήταν λίγο βαρύτερη, εμείς θα την καταφέρναμε μια χαρά.

Διαβάζοντας το manual (δεν έχω χειρότερο από το να πρέπει να διαβάσω οδηγίες χρήσης, ειδικά για μία κουβέρτα!) έμαθα ότι η gravity blanket θέλει τον χρόνο της μέχρι να τη συνηθίσεις, ενώ συστήνεται να ξεκινάς να τη βάζεις για μία εβδομάδα μόνο πάνω από τα πόδια σου, και να την ανεβάζεις σταδιακά. Εμείς φυσικά σκεπαστήκαμε από το πρώτο βράδυ μέχρι τον λαιμό.

κουβέρτα βαρύτητας
Unsplash

Γιατί η κουβέρτα βαρύτητας μου θύμισε φάσκιωμα

Διαβάζοντας για τις ιδιότητες που έχει μια κουβέρτα βαρύτητας, μαθαίνω πως «ασκώντας ήπια πίεση σε όλο σου το σώμα, μπορεί να σε ηρεμήσει, καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα», και πως «η πίεση που ασκεί θέτει το αυτόνομο νευρικό σύστημα σε κατάσταση “ξεκούρασης”, με αποτέλεσμα να περιορίζονται ορισμένα από τα συμπτώματα του άγχους, όπως π.χ. η ταχυπαλμία».

Οτιδήποτε διάβαζα έφερνε διαρκώς στο νου μου το εφέ που είχε το φάσκιωμα στους δύο μου γιους, όταν ήταν μωρά. Πράγματι τα ηρεμούσε, τους χάριζε πιο βαθύ και ήρεμο ύπνο, τα ανακούφιζε από τα πονάκια. Κάπως σαν φασκιωμένο μωρό ένιωσα κι εκείνο το πρώτο βράδυ. Το κάτω μέρος της κουβέρτας κρεμόταν από το πλάι του κρεβατιού μας, πιέζοντας αρκετά τα πέλματά μας, οπότε από τις πατούσες μέχρι τον λαιμό η αίσθηση ήταν αυτή της πίεσης κι ενός απίστευτου βάρους.

Το πρώτο βράδι ήταν εφιάλτης. Μέσα στον ύπνο μου ξυπνούσα με άγχος, με έπιανε μία λαχτάρα για υπερκινητικότητα (την οποία, φυσικά, δεν μπορούσα να ικανοποιήσω), με συνέπεια να εκνευρίζομαι. Τα επόμενα βράδια άρχισα να την κλωτσάω, ώστε να αισθάνομαι τουλάχιστον τα πόδια μου ελεύθερα. Ο σύντροφός μου, από την άλλη, κοιμήθηκε υπέροχα από την πρώτη κιόλας νύχτα.

Σταδιακά τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται. Η πίεση της κουβέρτας μου έγινε συνήθεια, σα να «έγραψε» στο σώμα μου η πληροφορία και να μπορούσα επιτέλους να αφεθώ. Η συνήθης υπερκινητικότητά μου άρχισε να υποχωρεί, αφού η πίεση που ασκούσε στο σώμα μου είχε μεταμορφωθεί σε ένα σταθερό χέρι που μου έλεγε «ησύχασε, μην κουνιέσαι». Παράλληλα, ενώ είναι βαριά, είναι τόσο μαλακή, που την αισθάνεσαι πραγματικά σαν αγκαλιά.

κουβέρτα βαρύτητας
iStock

Σταδιακά βρήκαμε τρόπο να λύσουμε τα όποια θέματα μας δυσκόλευαν και τους δύο, όπως το βάρος στα πέλματα, που γινόταν πλέον ασφυκτικό. Απλά, πριν τον ύπνο, αρχίσαμε να ανεβάζουμε τις άκρες της κουβέρτας πάνω στο κρεβάτι, κάνοντάς το βάρος της λιγότερο επιβλητικό. Το μόνο που έχει μείνει και με δυσκολεύει κάποιες φορές είναι όταν ξυπνάω τη νύχτα και θέλω να τραβήξω λίγο πιο ψηλά την κουβέρτα για να κουκουλωθώ. Η προσπάθεια που καταβάλλω μέσα στον ύπνο μου μπορεί να με φέρει κοντά στο να ξυπνήσω εντελώς, ευτυχώς όμως που η βαρύτητα και η τέλεια ομολογουμένως θερμοκρασία που επιτυγχάνει σε συνεργασία με το σώμα με γυρίζουν γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα.

Τα θετικά και τα αρνητικά της κουβέρτας βαρύτητας

Τώρα που έχει περάσει κάποιο διάστημα και την έχω συνηθίσει, η κουβέρτα βαρύτητας μου φέρνει μία γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας για τις πολύ βαριές υφαντές κουβέρτες της γιαγιάς μου. Μετά από μία δύσκολη μέρα, η αίσθηση αυτή είναι ό,τι πρέπει.

Ας μιλήσουμε όμως με νούμερα και γεγονότα:

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

  • Η ποιότητα του ύπνου μου έχει ανέβει εντυπωσιακά. Εκεί που το ρολόι μου έγραφε βαθμολογία ύπνου μέχρι 65%, τώρα φτάνει στο 80% και πολύ συχνά στο 90%, ακόμη και με λιγότερες ώρες ύπνου.
  • Το body battery, όπως το μετράει το ρολόι μου, έχει επίσης αυξηθεί. Κάποτε ξυπνούσα με «μπαταρίες» γεμισμένες στο 70% στην καλύτερη περίπτωση, ενώ πλέον το 78% είναι από τις χαμηλότερες τιμές που καταγράφει το ρολόι μου.
  • Σημαντική διαφορά έχω δει στα stress levels, όπως επίσης και στην αποκατάσταση και την ετοιμότητα για προπόνηση. Γυμνάζομαι 6 μέρες από τις 7 την εβδομάδα και κάποτε το ρολόι με συμβούλευε, μία στο τόσο, να «βρω τρόπο να χαλαρώσω», ενώ πλέον δεν βλέπω ποτέ αυτή την ένδειξη.
  • Ως φανατική power napper, συνειδητοποίησα πως με την κουβέρτα βαρύτητας κοιμάμαι πολύ πιο γρήγορα, και άρα περισσότερο.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

  • Το πρωί, όταν έρχεται στο κρεβάτι ο δεκάχρονος γιος μου για αγκαλιές, αγχώνομαι, γιατί το βάρος της κουβέρτας είναι δυσανάλογο για το μικρό του σώμα.
  • Μέσα στη νύχτα δεν μπορώ πια να πάρω αγκαλιά τον σύντροφό μου, αφού το βάρος της κουβέρτας χτίζει ανάμεσά μας ένα τείχος αδιαπέραστο από χέρια και πόδια.
  • Όταν θελήσω να δω κάτι στο λάπτοπ μου πριν κοιμηθώ, το ακουμπάω πάνω στην κουβέρτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία παράξενη υγρασία στο κάτω μέρος του υπολογιστή, πιθανότατα από τη γέμιση της κουβέρτας (η δικιά μας έχει γυάλινα σφαιρίδια).
  • Το πρωί, για να τη στρώσεις, χρειάζονται δύο άτομα (ή άπειρα πέρα-δώθε).
  • Θέλει οπωσδήποτε παπλωματοθήκη (η οποία μπαίνει και βγαίνει πολύ δύσκολα).

Η γνώμη του γιατρού

Θέλοντας να μάθω ποια είναι η θέση της επιστήμης πάνω στο θέμα, συμβουλεύτηκα τον Αντώνη Κωδούνη, τέως διευθυντή νευρολογικής κλινικής ΓΝΑ, ο οποίος μου είπε τα εξής: «Ως νευρολόγος δεν βλέπω να υπάρχουν εφαρμογές υπέρ νευρολογικών παθήσεων, ενώ η κάποια βοήθεια σε ψυχικής σφαίρας προβλήματα σίγουρα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί επιστημονικά. Σίγουρα όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους περιορισμούς που συνοδεύουν τη χρήση της κουβέρτας και να την αποφύγουμε σε κάποιες παθήσεις. Τέλος, δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποδειχθεί πως ο μηχανισμός αυτός, της ήπιας πίεσης στο σώμα, βοηθάει μέσω παρασυμπαθητικού. Περισσότερο ψυχολογικά θα έλεγα ότι βοηθάει, σαν αγκάλιασμα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.