iStock

ΤΑ 6 ΕΙΔΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ «ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, εξετάζουμε τα είδη της άσκησης που ενδείκνυνται να κάνει ένας ασθενής με αρθρίτιδα, με θεραπευτικά οφέλη για την υγεία του.

Η αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αλλά δεν θεραπεύεται οριστικά. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα. Αν και γίνονται προσπάθειες για την εύρεση νέων θεραπειών, ακόμη και ενός αποτελεσματικού εμβολίου, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας ασθενής είναι να ακολουθήσει κάποια από τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές, να κοιμάται και να τρέφεται σωστά και να ασκείται συντηρητικά αλλά συστηματικά.

Το πρόβλημα με την άσκηση στην αρθρίτιδα είναι ο πόνος. Αν έχεις νιώσει ποτέ πόνο σε κάποια άρθρωση, ξέρεις πόσο σε εμποδίζει να γυμναστείς. Από την άλλη, όμως, η σημασία της άσκησης είναι τεράστια για τους ασθενείς. Διότι μόνο με αυτήν μπορούν να διατηρήσουν το μυοσκελετικό τους σύστημα σε καλή κατάσταση, πράγμα απαραίτητο για την καλή διαχείριση της νόσου.

Τι πρέπει να ξέρεις για την άσκηση στην αρθρίτιδα

Η άσκηση στην αρθρίτιδα είναι υπόθεση δύσκολη και χρειάζεται εξαιρετικά επιδέξιες κινήσεις. Πλην όμως, δεν είναι ανέφικτη. Αν καταφέρεις να σπάσεις τον φαύλο κύκλο πόνου, δυσκαμψίας και αγυμνασιάς, θα δεις τεράστια οφέλη και στον ίδιο τον πόνο. Το κυριότερο: στην επόμενη κρίση, τα πράγματα θα είναι πιο διαχειρίσιμα.

Μην αγνοείς λοιπόν τις συμβουλές του γιατρού ή του φυσιοθεραπευτή σου για άσκηση. Απλώς βρες το είδος και –κυρίως– τον ρυθμό που ταιριάζει σε σένα.

Δύο είναι τα σημεία-κλειδιά στην άσκηση, όταν έχεις αρθρίτιδα:

  1. Γίνεσαι εσύ ο προσωπικός προπονητής σου, διότι μόνο εσύ ξέρεις τα όριά σου. Προσπάθησε να αντισταθείς σε όσους λένε ότι ξέρουν καλύτερα για σένα από σένα, προσπάθησε να αντισταθείς στις μόδες της γυμναστικής και ακολούθησε αυτό που σου λέει το σώμα σου.
  2. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις έναν personal trainer ειδικευμένο στη θεραπευτική γυμναστική και σίγουρα όχι αυτόν που προπονεί τη φίλη σου για μαραθώνιο ή εκείνον που προσθέτει βάρη σε ένα γυμναστήριο. Ο ειδικός που θα σε αναλάβει πρέπει να ξέρει από αρθρίτιδα.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτεις τα χρήματα ή δεν βρίσκεις τέτοιον ειδικό –ακόμη όμως κι αν τελικά βρεις– υπάρχουν μερικά είδη άσκησης που μπορείς να κάνεις και θα σε ωφελήσουν πολύ. Κράτα πάντα στα υπόψη ότι τόσο η αερόβια άσκηση, όσο και η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητες, οπότε προσπάθησε να κάνεις έναν συνδυασμό και των δύο.

Μην αμελείς τις διατάσεις πριν και μετά από κάθε προπόνηση. H ευλυγισία που εξασφαλίζουν είναι σημαντική για να διατηρήσεις το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σου.

Αρθρίτιδα και άσκηση
Unsplash Efe Kurnaz

1. Κολύμβηση

Η αερόβια άσκηση που έχει μηδενικούς κραδασμούς –ό,τι καλύτερο για τις αρθρώσεις σου– γυμνάζει όλο το σώμα και αποδεδειγμένα μειώνει τους πόνους, χάρη στην αύξηση ενδορφινών που προωθεί. Έχοντας η ίδια αρθρίτιδα, μπορώ να πω ότι είναι η μοναδική άσκηση που μπορώ και θέλω να κάνω όλον τον χρόνο, καθώς σπανίως μου έχει προκαλέσει επιδείνωση ή κάποιον τραυματισμό.

2. Iyengar Yoga

Μην ξανοιχτείς σε άλλα είδη πιο δυναμικής γιόγκα. Η Iyengar έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους με προβλήματα, χρησιμοποιεί βοηθήματα που δίνουν τη δυνατότητα και στο δικό σου σώμα να κάνει τις κινήσεις που διαφορετικά δεν θα μπορούσε και σου χαρίζει σταδιακά την ευλυγισία και την ενδυνάμωση που χρειάζεσαι. Χωρίς τις απότομες κινήσεις και τους κραδασμούς μιας άλλης άσκησης που πιθανώς θα σε τραυμάτιζαν.

«H έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση του σώματος εντείνει τις θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα. Εξάλλου η Iyengar απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης», αναφέρει η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Χάρις Λυρώνη.

Αρθρίτιδα και άσκηση
iStock

3. Pilates

Με personal trainer και χωρίς ταρζανιές. Για αρχή, μείνε μακριά από κρεβάτια, όργανα και δυνατές αντιστάσεις, και ακολούθησε ένα πρόγραμμα σε ματ, που θα σου προσφέρει σταδιακά την ευλυγισία και την ενδυνάμωση που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις σε κάτι πιο απαιτητικό. Τα οφέλη του Pilates είναι πολλά και δεν είναι τυχαίο που ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και για κάθε φυσική κατάσταση.

4. Γυμναστική με λάστιχα

Στην κατηγορία «μυϊκή ενδυνάμωση» είναι ό,τι καλύτερο, διότι σε σχέση με τα βάρη τα λάστιχα είναι πολύ πιο φιλικά προς τις αρθρώσεις. Τα λάστιχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, κινητοποιώντας περισσότερο τις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής, δηλαδή εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα για ενδυνάμωση.

Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι μια άσκηση που ενδείκνυται για αποκατάσταση των τραυματισμών δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμη και στο σώμα κάποιου που «μιμείται» τους τραυματισμούς.

5. Περπάτημα

Το περπάτημα ενδείκνυται ως αερόβια άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακουφιστούμε από τον πόνο και τη δυσκαμψία που συνδέονται με την αρθρίτιδα, ενώ προστατεύει τις αρθρώσεις (κυρίως τα γόνατα και τα ισχία), λιπαίνοντάς τις και ενισχύοντας τους μυς που τις υποστηρίζουν.

Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, ειδικά αν γίνεται μέσα στη φύση. Τα καλά αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς είναι απαραίτητα. Ξεκίνησε από ομαλό έδαφος και μια βατή διαδρομή που θα σου επιτρέψει να κινείσαι άνετα και γρήγορα.

6. Tai Chi

Οι αργές, συνειδητοποιημένες κινήσεις του σώματος (πολύ κοντά στις φυσικές κινήσεις) που γίνονται σε συνδυασμό με σωστή αναπνοή είναι ιδανικές για έναν άνθρωπο με αρθρίτιδα, με την προϋπόθεση να είναι σε μια φάση ύφεσης που μπορεί να σταθεί όρθιος για τουλάχιστον 30 λεπτά.

To Tai Chi είναι κατάλληλο για όλους και ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία μας. «Ο καθένας θέτει τους δικούς του στόχους και δουλεύει μέχρι εκεί που του επιτρέπει το σώμα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδιώκει να αυξήσει τις αντοχές του. Το να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας είναι άλλωστε μια από τις αρετές που μας διδάσκει το Tai Chi», αναφέρει ο εκπαιδευτής Πάτρικ Καραντινός.

Μάλιστα, έχει αποδειχτεί ότι το Tai Chi βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και οστεοπόρωσης καθώς ενδυναμώνει ολιστικά το μυϊκό σύστημα.

Σημαντικά tips

  • Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τους κραδασμούς της αεροβικής, το step και το ποδήλατο (αν η αρθρίτιδα είναι στο γόνατο), τα μεγάλα βάρη και οποιαδήποτε extreme άσκηση που θα επιβαρύνει ξαφνικά και απότομα το σώμα σου.
  • Η φυσική κίνηση του σώματος, όπως το περπάτημα, είναι ό,τι καλύτερο για τα προβλήματα του μυοσκελετικού. Γι' αυτό μην αμελείς να κινείσαι και μέσα στο σπίτι κάνοντας απλές δουλειές και αλλάζοντας συχνά πυκνά θέση.
  • Όσο πιο κοντά στη φυσική κίνηση του σώματος είναι η άσκηση που θα επιλέξεις, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα σε δυναμώσει. Υπό τη σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση, θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις μια φυσιολογική ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.