ΠΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ;
Ανησυχείς αν μπορείς να πιεις το νερό του ξενοδοχείου ή όχι; Δες τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι θα το πιεις με ασφάλεια.
Είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις την πρώτη φορά που μπαίνουμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Παρόλο που το νερό της βρύσης είναι κατά κανόνα ασφαλές για να κάνουμε μπάνιο ή να πλύνουμε τα πιάτα μας, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη γεύση (να είναι π.χ. γλυφό), ενώ ακόμα χειρότερα μπορεί να είναι και μολυσμένο, αν π.χ. το δίκτυο υδροδότησης μιας περιοχής είναι πολύ παλιό ή οι σωληνώσεις ενός παμπάλαιου ξενοδοχείου έχουν σκουριάσει.
Συνεπώς, το κατά πόσο το νερό βρύσης ενός ξενοδοχείου στο οποίο μένουμε πίνεται εξαρτάται κυρίως από την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, αλλά και από το ίδιο το ξενοδοχείο.
Αν πρόκειται για χώρα του εξωτερικού, έχει νόημα να γνωρίζουμε πως δεν έχουν όλες την ίδια νομοθεσία αναφορικά με τις υποδομές σχετικά με την απολύμανση του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, για παράδειγμα, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού βρύσης στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Τουρκία αλλά και την Κύπρο. Στην τελευταία, οι κάτοικοι τοποθετούν φίλτρα για να το καταστήσουν πόσιμο και επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας το αποθηκεύουν σε βυτία στις ταράτσες των κτιρίων.
«Ορισμένα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, πάντως, έχουν τις δικές τους, ιδιωτικές μονάδες παροχής νερού, ακόμα κι αν το νερό της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται δεν πίνεται», λέει ο Scott Bartell, καθηγητής περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας Irvine της Καλιφόρνια. Με τον τρόπο αυτό γλυτώνουν τους ταξιδιώτες από το κόστος της αγοράς εμφιαλωμένων μπουκαλιών νερού, που ειδικά στο εξωτερικό είναι σημαντικό υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα.
Πώς θα εξασφαλίσεις ότι θα πίνεις καθαρό νερό στο ξενοδοχείο
Αν καταναλώσεις μολυσμένο νερό βρύσης, αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σου προκαλέσει από γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι νευρολογικά προβλήματα. Πολύ πιο επιρρεπείς σε αυτά είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι και οι ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό. Ειδικά, λοιπόν, αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, πριν πιεις το νερό της βρύσης ενημερώσου από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου αν αυτό είναι ασφαλές.
Αν είναι ασφαλές, αλλά όταν το δοκιμάζεις η γεύση του σου φαίνεται κάπως περίεργη ή δυσάρεστη, υπάρχουν εναλλακτικές:
- Υπάρχουν φορητά φίλτρα νερού που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου και να τοποθετείς σε κάποια βρύση του ξενοδοχείου, ώστε να γεμίζεις από εκεί πάντα τα παγούρια σου με ασφάλεια.
- Υπάρχουν ανοξείδωτα μπουκάλια νερού με φίλτρα, τα οποία μπορείς να γεμίζεις από το ξενοδοχείο και να έχεις παντού μαζί σου.
- Αν μένεις σε δωμάτια με κουζινάκι, μπορείς να βράζεις το νερό και μετά να το ψύχεις και να το πίνεις με ασφάλεια, καθώς έτσι σκοτώνονται σίγουρα τα βακτήρια και οι ιοί.
- Μπορείς να έχεις μία κανάτα με φίλτρα που χρειάζονται άλλαγμα ανά κάποιες χρήσεις.
- Η πιο εύκολη λύση είναι τα εμφιαλωμένα νερά, σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια ενοχοποιούνται για τα μικροπλαστικά που μεταφέρουν στο νερό, ειδικά έπειτα από πολλές χρήσεις.
Κι αν το νερό είναι καθαρό μα γλυφό;
Είναι άραγε ασφαλές για κατανάλωση το γλυφό νερό που έχουν ορισμένες περιοχές της Ελλάδας; Απάντηση σε αυτό έδωσε στο OW o Κώστας Φασσέας, βιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Αθηνών, τ. Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και τ. επιστημονικός συνεργάτης του ΕΦΕΤ. Όπως λέει, «η ασφάλειά του εξαρτάται από το πού παίρνει τη "γλυφή" γεύση. Συνήθως είναι από πηγές ή γεωτρήσεις κοντά στη θάλασσα, και είναι ανακατεμένο με θαλασσινό. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε γεωτρήσεις αρκετά μακριά από τη θάλασσα.
Επικίνδυνο είναι όταν στην περιοχή της πηγής ή της γεώτρησης υπάρχουν σπίτια με μη στεγανούς βόθρους (το πιο συνηθισμένο) ή στάνες με ζώα. Αυτό το νερό, φυσικά, δεν πρέπει να καταναλωθεί. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάτρα, αλλά συνήθως δεν είναι ευχάριστο στη γεύση. Ακόμα, το γλυφό νερό δεν αφρίζει με το σαπούνι, αν και καθαρίζει».