ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ
Ο περιπατητικός διαλογισμός έχει να προσφέρει πολλά σε σώμα και ψυχή, διότι στην ουσία συνδυάζει τα οφέλη του περπατήματος και του διαλογισμού. Τσέκαρε τα οφέλη του και κάνε μια δοκιμή.
Ο περιπατητικός διαλογισμός ή διαλογισμός περπατήματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνδυάσουμε άσκηση και ενσυνείδητη αναπνοή μαζί. Η ουσία του εγχειρήματος είναι, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, να μάθουμε να περπατάμε με ευλάβεια.
Ο Βιετναμέζος Thich Nhat Hanh, Βουδιστής μοναχός και ακτιβιστής για την ειρήνη, πρέσβευε πως το περπάτημα δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να μετακινηθούμε. Πολύ περισσότερο, θα μπορούσε να γίνει μια βαθιά στοχαστική άσκηση που θα φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με την αναπνοή τους, το σώμα τους και την ίδια τη Γη.
Για το πώς θα εξασκηθούμε στο περπάτημα με επίγνωση, έχει μιλήσει στο OW η Μυρτώ Λεγάκη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown και ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center. Ποια είναι όμως τα οφέλη του;
1. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Ο περιπατητικός διαλογισμός ενδείκνυται για ανθρώπους που εργάζονται παρατεταμένα σε καθιστή θέση, επειδή απαλύνει από τα συμπτώματα της ακινισίας και της βραδύτητας και επιτρέπει την καλή κυκλοφορία σε ολόκληρο το σώμα και ειδικά στα πόδια.
Το περπάτημα με επίγνωση και εστίαση στο αίσθημα των παλμών πιστεύεται ότι τονώνει την ενέργεια του σώματος και τη ροή του αίματος.
2. Βοηθάει την πέψη
Το περπάτημα είναι από τα καλύτερα όπλα εναντίον της δυσκοιλιότητας. Επιταχύνει τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και όχι τυχαία ενδείκνυται μετά από κάθε γεύμα. Ο περιπατητικός διαλογισμός τονώνει το πνευμονογαστρικό νεύρο, με τη σωστή διαδικασία της αναπνοής και βοηθάει επιπλέον το στομάχι να επιτελέσει το έργο του.
3. Μειώνει το στρες
Τα οφέλη του περπατήματος και του διαλογισμού (ξεχωριστά) στη διαχείριση του στρες είναι λίγο πολύ γνωστά. Φανταστείτε όταν συνδυάζονται. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 απέδειξε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, όταν συνδυάζεται με την πρακτική του διαλογισμού.
4. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το περπάτημα με επίγνωση φαίνεται ότι είχε θεαματικά αποτελέσματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 αναφορικά με τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2016.
5. Απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Είναι επίσης γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ψυχίατροι συστήνουν καθημερινό - έστω και ολιγόλεπτο - περπάτημα σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Όμως μια έρευνα που έγινε το 2014 σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες έδειξε ότι ο περιπατητικός διαλογισμός (3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες) βελτίωσε σημαντικά τη διάθεσή τους και την τάση τους για μελαγχολία.
6. Ενισχύει τη δημιουργικότητα
Η εξάσκηση εστίασης της προσοχής έχει φανεί ότι μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς. Όχι τυχαία, στο ίδιο φαινόμενο αναφέρεται και ο David Lynch, λέγοντας ότι ο διαλογισμός τον βοήθησε στην παραγωγή περισσότερων ιδεών.
7. Βελτιώνει την ισορροπία
Στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά τις οποίες η ισορροπία είναι προαπαιτούμενο για την αποφυγή καταγμάτων, το περπάτημα είναι σίγουρα η πιο φυσική και χρήσιμη σωματική δραστηριότητα.
Μία μελέτη όμως που έγινε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με ιστορικό πτώσεων, έδειξε ότι ο περιπατητικός διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ισορροπίας. Οι γυναίκες ασκήθηκαν σε αργό περπάτημα με επίγνωση και την προσοχή τους εστιασμένη στις κινήσεις των ποδιών και των αστραγάλων.
Ευεξία και αυτογνωσία
Το περπάτημα στη φύση ειδικότερα, όταν κανείς εστιάζει στο εδώ και τώρα, στη φύση και τη σύνδεση μαζί της, φαίνεται ότι έχει τεράστια οφέλη για την ευεξία. Δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η λεγόμενη «δασοθεραπεία» συνταγογραφείται από τους γιατρούς για διάφορα προβλήματα.
Η ουσιαστική επαφή με τη φύση και το περπάτημα με επίγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική μας διάθεση, φέρνοντάς μας σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας, όπως αναλύει μια ψυχολόγος. Τι περιμένετε λοιπόν;