iStock

ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΜΙΛΑΣ ΛΕΣ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ; ΚΑΙ ΑΛΛΑ 5 ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Όταν παραμιλάς στον ύπνο σου λες μόνο αλήθειες; Ξέρεις πόσα έντομα καταπίνεις όταν κοιμάσαι; Μπορείς να πεθάνεις από έλλειψη ύπνου; Μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο.

Ο ύπνος είναι ένας μικρός θάνατος, έχει γράψει ο Κοσμάς ο Αιτωλός, έλα όμως που είναι και απαραίτητος για τη ζωή. Και όχι μόνο απαραίτητος μα και απόλυτα συναρπαστικός, αφού κατά τη διάρκεια αυτού μας συμβαίνουν απίστευτα πράγματα που μόνο όσοι τον έχουν μελετήσει επιστημονικά μπορούν να περιγράψουν και να εξηγήσουν.

Πολλοί μύθοι έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς για τον ύπνο, την αλήθεια των οποίων έχουμε κατά καιρούς αποκαταστήσει και εδώ, στο OW. Έχουμε πει, για παράδειγμα:

Οι θεωρίες, ωστόσο, για όσα μας συμβαίνουν ενώ εμείς κοιμόμαστε, δεν έχουν τέλος. Το ίδιο και το μυστήριο που κάνει τον ύπνο μας ένα από τα πιο συναρπαστικά θέματα για να ασχολούμαστε.

5 μεγάλοι μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο

Όταν παραμιλάς λες μόνο αλήθειες; Και άλλα 5 μεγάλα μυστήρια για τον ύπνο
iStock

Μην ξυπνάς ποτέ έναν υπνοβάτη

«Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνο, είναι προτιμότερο να μην ξυπνάς έναν υπνοβάτη γιατί μπορεί να τρομάξει και να βρεθεί σε σύγχυση, εξαιτίας της έκρηξης αδρεναλίνης που θα συμβεί στον οργανισμό του», λέει ο sleep coach, James Wilson. «Αντίθετα, μίλησέ του ήρεμα και προσπάθησε σιγά-σιγά να τον μεταφέρεις ξανά στο κρεβάτι».

«Προσωπικά έχω δουλέψει με ποδοσφαιριστές που υπνοβατούσαν παίζοντας μπάλα ή με ανθρώπους που μέσα στον ύπνο τους έφτιαχναν τοστ. Αν κανείς βρίσκεται σε βαθύ ύπνο τη στιγμή εκείνη μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και περίπλοκες ενέργειες, όπως π.χ. να οδηγήσει ένα αμάξι, γιατί ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου που ελέγχουν την όραση, την κίνηση, τα συναισθήματα μοιάζουν να έχουν ξυπνήσει, ενώ άλλα που σχετίζονται με τη μνήμη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη λογική σκέψη παραμένουν σε βαθύ ύπνο. Στον REM ύπνο, ωστόσο, όταν κανείς υπνοβατεί είναι σε μία κατάσταση ημι-παράλυτη, με αποτέλεσμα ακόμα και να κινδυνεύσει, π.χ. να πέσει πάνω σε έναν τοίχο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Συμβουλεύει, λοιπόν, αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο συχνά, να προσπαθήσεις να μειώσεις το στρες στη ζωή σου και να αποφεύγεις την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Όταν παραμιλάς στον ύπνο σου λες πάντα την αλήθεια;

Υπάρχει μία εσφαλμένη πεποίθηση σύμφωνα με την οποία αυτός που παραμιλά στον ύπνο του αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες αλήθειες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει όπως λέει η ειδικός ύπνου Dr Lindsay Browning, η οποία εξηγεί: «Το να παραμιλά κανείς στον ύπνο του είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στην εφηβική ηλικία και προκαλείται από στρες ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Επίσης, το αλκοόλ ή ο καφές πριν τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Σχεδόν οι μισοί ήχοι που βγάζουμε όταν κοιμόμαστε είναι μουρμουρητά ή άναρθρες κραυγές, ενώ όταν κανείς προφέρει καθαρά λέξεις η συχνότερη αυτών είναι: όχι. Και βέβαια, όπως στα όνειρα δεν βλέπουμε πάντα αληθινές καταστάσεις, έτσι και όταν παραμιλά κανείς δεν λέει πάντα την αλήθεια».

Όταν παραμιλάς λες μόνο αλήθειες; Και άλλα 5 μεγάλα μυστήρια για τον ύπνο
iStock

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε σκοτώσει

Σύμφωνα με τον Wilson έχει αποδειχθεί ότι ενώ ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει έως και 19 ημέρες χωρίς φαγητό, αντέχει μόλις 9 χωρίς καθόλου ύπνο. «Η έλλειψη ύπνου προκαλεί τη συσσώρευση των πρωτεϊνών που ονομάζονται πριόνες στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον θάλαμο (το τμήμα που αναμεταδίδει τα αισθητηριακά και κινητικά σήματα). Αυτές στη συνέχεια προκαλούν βλάβη στο νευρικό σύστημα και το άτομο τελικά πεθαίνει. Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο καθώς ο ύπνος, όπως π.χ. το φαγητό, είναι μία ενστικτώδης λειτουργία, οπότε ακόμα κι αν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά το σώμα μας θα βρει τρόπο να μας βάλει αυτόματα σε «λειτουργία ύπνου» προτού ο εγκέφαλός μας καταρρεύσει.

Καταπίνουμε έντομα όταν κοιμόμαστε;

Είχε κυκλοφορήσει ένας αστικός μύθος πριν από μερικά χρόνια στη Μ. Βρετανία (όπου λέγεται πως στα παλιά σπίτια ζουν πολλές αράχνες), σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι καταπίνουν πολλές αράχνες (έως και 8 ετησίως!) στον ύπνο τους. Κάτι τέτοιο, ευτυχώς, δεν ισχύει: Όπως λέει ο Geoff Oxford, της Βρετανικής Αραχνολογικής Εταιρείας, οι αράχνες δεν έλκονται από τα ανοιχτά στόματα. Για να «στήσουν» τους ιστούς τους χρειάζονται σκληρές επιφάνειες, όπως τοίχους ή κάσες από πόρτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταπιείς ποτέ, κανένα έντομο, αλλά είναι πιο πιθανό να σου συμβεί αν π.χ. τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο και μιλάς.

Κανείς δεν κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς διακοπές

«Κάθε βράδυ όλοι μας ξυπνάμε από 3 έως 6 φορές. Αλλά χρειάζεται να παραμείνουμε ξύπνιοι για περισσότερα από πέντε λεπτά για να το θυμόμαστε το επόμενο πρωί», λέει ο Wilson. «Οι άνθρωποι είμαστε εξελικτικά αρπακτικά που σημαίνει πως δεν είναι στη φύση μας να κοιμόμαστε αδιάκοπα, ενώ η ακοή μας είναι η τελευταία αίσθηση που απενεργοποιείται όταν κοιμόμαστε και η πρώτη που ενεργοποιείται όταν ξυπνάμε. Το να έχουμε κάποια κινητικότητα μέσα στη νύχτα δεν είναι κακό και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να διαταραχτεί αν η κίνηση των άκρων είναι επαναλαμβανόμενη και διαρκεί για ώρες, όπως συμβαίνει π.χ. με το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών». Στην περίπτωση αυτή ίσως χρειάζεται η συμβολή κάποιου ειδικού για προβλήματα ύπνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.