© Wong Maye-E / AP Photo

ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΑΟΛΙΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Ένας άνθρωπος που αναζητάει τα μυστικά των πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο, εξηγεί γιατί οι μοναχοί Σαολίν μάθαιναν Kung Fu και τι διδάσκει αυτό στον καθένα μας.

Ο Jesse Enkamp είναι γνωστός στα social media ως @KARATEbyJesse. Συστήνεται ως «Karate Nerd» και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μαχητική τέχνη που δίδασκαν οι γονείς του στη Στοκχόλμη, αλλά με ένα twist. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και προσπαθεί να αποκαλύψει τι υπάρχει πίσω από όλα τα είδη πολεμικών τεχνών. Παρουσιάζει τα ευρήματά του στο KARATE by Jesse, που άρχισε ως blog και τώρα είναι σε όλες τις πλατφόρμες.

Στο κανάλι του στο YouTube παρουσίασε όσα είχε να του πει ο Shi Heng Yi, μάστερ Σαολίν τον οποίο επισκέφθηκε στο Saolin Temple Europe.

Κατ’ αρχάς πώς γίνεται οι μοναχοί Σαολίν να εκπαιδεύονται στον βουδισμό –που έχει στο επίκεντρο την ειρήνη, τη συμπόνοια και την αρμονία– ενώ παράλληλα μαθαίνουν Kung Fu.

μοναχοί Σαολίν
© Gareth Blackett/Alamy/Visualhellas.gr

«Μια από τις αποστολές των Σαολίν ήταν να συγκεντρώνουν και να μεταφράζουν στα κινεζικά όλη τη διαθέσιμη –σε κάθε εποχή– βουδιστική γνώση», επισημαίνει ο Jesse Enkamp. Όπως η δυτική εκκλησία χρειαζόταν τους ιππότες για να προστατεύουν την περιουσία της, έτσι ο ναός των Σαολίν χρειαζόταν πολεμιστές που να προστατεύουν τη γνώση. Αυτοί, προσθέτει ο ίδιος, «δεν κάθονταν απλά να κάνουν διαλογισμό. Χρησιμοποιούσαν το σώμα τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο και ήξεραν ακριβώς τι είναι πόνος και ταλαιπωρία».

Μολονότι στο πέρασμα των αιώνων άλλαξε ο σκοπός για τον οποίον χρησιμοποιείται το Kung Fu, εξακολουθεί να παραμένει ένα πάρα πολύ χρήσιμο «εργαλείο».

«Όταν έρχεται να μάθει ένα παιδί, τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνω μαζί του; Να το διδάξω απευθείας πως να χτυπάει με γροθιές; Ή πώς να κλωτσάει; Ποιος είναι ο βασικός στόχος μου;» αναρωτιέται ο Jesse Enkamp, για να δώσει την απάντηση: «Είναι το να έχει επίγνωση του σώματός του. Αυτό σημαίνει να ξέρεις ότι ο δείκτης λυγίζει προς τα εμπρός και το μικρό δάχτυλο στο πόδι κάνει κάτι άλλο, την ίδια στιγμή. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να κάνω και τις δυο κινήσεις και παράλληλα, να μιλάω μαζί σου και να βλέπω στη γωνία του ματιού μου άλλους ανθρώπους. Όσο καλύτερη είναι η επίγνωση, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεσαι πού είσαι στην πραγματικότητα, τόσο πιο βαθιά μπορείς να αρχίσεις να αναπροσαρμόζεις κάτι που έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι».

μοναχοί Σαολίν
© Velar Grant/Alamy/Visualhellas.gr

Ο μόνος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα, λέει, είναι να ξέρεις πού εντοπίζεται: «Γι’ αυτό οι πολεμικές τέχνες είναι στην ουσία επίγνωση του σώματος και σύνδεση με το μυαλό. Το σώμα σου κάνει ό,τι του λέει να κάνει το μυαλό. Υπάρχει απευθείας σύνδεση. Το αριστερά είναι αριστερά. Το μπροστά είναι μπροστά. Και για όλα αυτά η κίνηση είναι το κλειδί, ειδικά στη σημερινή κοινωνία που όλοι ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τη δραστηριότητα του μυαλού. Δεν είναι όμως, αυτός ο λόγος για τον οποίον έχουμε χέρια και πόδια και όλα τα άλλα μέλη».

Στις προπονήσεις Kung Fu που κάνουν oι Σαολίν μοναχοί υπάρχει ειδική εκπαίδευση που έχει ως στόχο να μη νιώθουν πόνο. Ή, όπως λένε οι ίδιοι, «να τον αποδεχθούν». Σε πρώτη φάση, χρησιμοποιούν σάκους που περιέχουν διάφορα υλικά, όπως για παράδειγμα ρύζι ή κρέας, τους οποίες χτυπούν επανειλημμένως.

«Το βασικό είναι να μη ξεχνάτε να αναπνέετε», καθώς χτυπάτε τους σάκους με το κάτω, πλάγιο μέρος, της παλάμης. «Είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κλείδας, σε περίπτωση χτυπήματος», λέει ο μάστερ. Μετά από εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) επαναλήψεις, κατακτάμε τη γνώση. Ενδεχομένως να τραυματιστούμε στην πορεία, έως ότου κατανοήσουμε και εκτελέσουμε την ακριβή τεχνική.

«Δεν υπάρχει σκληραγώγηση χωρίς πόνο. Αν την πρώτη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι τον πόνο προσπαθείς να φύγεις από αυτόν, δεν θα καταφέρεις ποτέ να σκληρύνεις. Κοίτα βαθιά στον καθρέφτη για να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Πιστεύω πως είναι πολλοί αυτοί που δεν μπορούν να το κάνουν. Τότε όλα μπαίνουν στη θέση τους. Το πρόσωπο, τα μάτια δείχνουν τα πάντα. Τίποτα δεν λησμονείται. Αν λες ψέματα στον εαυτό σου, δεν θα προοδεύσεις, όποια πολεμική τέχνη κι αν επιλέξεις. Αυτό που έχει πάντα σημασία, είναι να χτίσεις έναν υγιή και σωστό χαρακτήρα».

Από τους μοναχούς Σαολίν στο… Star Wars

Ο Jesse Enkamp επικαλέστηκε επίσης το «Star Wars», όπου «όλοι έχουν δύναμη. Και οι Jedi και ο Darth Vader. Τη χρησιμοποιούν όμως με διαφορετικό τρόπο, γιατί έχουν διαφορετικές ηθικές αξίες. Aν θες πραγματικά να μάθεις κάτι, κάποιες φορές είναι απαραίτητο να αφιερωθείς εξολοκλήρου σε αυτό».

«Δεσμεύεσαι, γνωρίζοντας πως αυτός ο δρόμος θα έχει σκαμπανεβάσματα, πράγματα που σου αρέσουν, άλλα που δεν σου αρέσουν», συνεχίζει. «Επειδή ξέρεις ότι θα έρθουν και αυτές οι στιγμές, δεσμεύεσαι. […] Ας πούμε πως επιλέγω να περπατήσω ευθεία. Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί; Να κάνω το γύρο της Γης μια φορά. Να δω όλον τον κόσμο τουλάχιστον μια φορά. Αν περπατήσω 10 χιλιόμετρα ευθεία, μετά αλλάξω κατεύθυνση προς τα βόρεια για άλλα 10 χιλιόμετρα πριν στρίψω προς τα νότια για άλλα 10 χιλιόμετρα, τι καταφέρνω; Να κάνω ένα τετράγωνο. Δεν πας μπροστά, γιατί αλλάζεις συνέχεια την κατεύθυνση. Για αυτό δεν υπάρχει στην ουσία ο “καλύτερος δρόμος”. Υπάρχει μόνο ο δρόμος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.