iStock

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Μπορεί η προπόνηση αντοχής να είναι ιδανική για όλο το σώμα, ο εγκέφαλος ωστόσο φαίνεται από έρευνες να οφείλεται από συγκεκριμένες, λίγο διαφορετικές μορφές άσκησης.

Η άσκηση οδηγεί σε αυξημένη μυϊκή δύναμη, καλύτερη καρδιακή υγεία, μείωση του σακχάρου στο αίμα και πολλά ακόμα σημαντικά για την υγεία, γι’ αυτό και δεν υπάρχει επαγγελματίας υγείας που να μην τη συνιστά ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι η άσκηση συνδέεται σημαντικά και με την υγεία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, χάρη στη συμβολή της στη νευρογένεση και τη συναπτική πλαστικότητα.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η μέτριας έντασης προπόνηση είναι ιδανική, ενώ η έντονη μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι οι ελίτ αθλητές παρουσιάζουν ελαφρώς παρατεταμένο προσδόκιμο ζωής κατά τις δεκαετίες που ακολουθούν.

Οι καλύτερες μορφές άσκησης για πιο υγιή εγκέφαλο
iStock

Πώς επιδρά η γυμναστική σε ολόκληρο το σώμα

Ακόμα πιο νέα έρευνα από το Stanford Medicine κατέληξε στους υποκείμενους μηχανισμούς μέσω των οποίων η άσκηση προάγει τη συνολική υγεία και δη την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η γυμναστική επηρεάζει διαφορετικά όργανα του ανθρώπινου σώματος σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η άσκηση έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, την απόκριση στο στρες, την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό.

Με αυτή τη γνώση, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις για άσκηση, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν και νέες θεραπείες για την ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών που μιμούνται τα οφέλη της για όσους δεν μπορούν να αθληθούν.

Οι καλύτερες μορφές άσκησης για πιο υγιή εγκέφαλο
iStock

Ποια είναι η ιδανική άσκηση για τον εγκέφαλο

Ενώ τα ευρήματα των τελευταίων ετών συμφωνούν ότι η ιδανική μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι γενικά η προπόνηση αντοχής, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας, στον διαβήτη και στην ενίσχυση της υγείας του ήπατος, η γνωστική εξασθένηση που έρχεται με τα χρόνια αντιμετωπίζεται με πιο συγκεκριμένες ασκήσεις.

Σύμφωνα με τη νευροανοσολόγο Jana Vukovic, καθηγήτρια στο University of Western Australia, «αν και γίνονται συνεχείς μελέτες για τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων άσκησης για ηλικιωμένους, αποδεικνύεται ότι το Pilates είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για όσους θέλουν να απασχολήσουν τους μυς τους».

Ο γυμναστής και brain health coach Ryan Glatt συμφωνεί μαζί της προσθέτοντας ότι «οι αερόβιες ασκήσεις όπως η καρδιαγγειακή άσκηση, η ενδυνάμωση και οι ασκήσεις ισορροπίας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου, είτε γίνονται όλες μαζί σε ένα πρόγραμμα είτε όχι».

Συμπληρώνει δε ότι «δραστηριότητες που συνδυάζουν σωματικές και γνωστικές προκλήσεις, όπως ο χορός ή το τάι τσι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για συγκεκριμένες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι: «Ενώ η άσκηση ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου, η ατομική μεταβλητότητα λόγω γενετικής και γενικής υγείας μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Απαιτείται, λοιπόν, περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν οι βέλτιστες μορφές και εντάσεις άσκησης για διαφορετικούς πληθυσμούς».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.