ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ
Όσοι γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, ρίχνουν γενναιόδωρα κύμινο στα φαγητά τους και δεν γκρινιάζουν όταν το πετυχαίνουν άφθονο στα σουτζουκάκια.
Στα εργαστήρια πολλών ερευνητικών κέντρων ανά τον κόσμο, ποντίκια και οι αρουραίοι, τα πιο κοινά πειραματόζωα, δοκιμάζουν τα πάντα. Ακόμη και κύμινο. Σε παλαιότερη ινδική μελέτη, οι μικροί αυτοί «ήρωες» κατανάλωσαν ποσότητες κύμινου για χάρη του Rakesh Johri, Ινδού επιστήμονα και ερευνητή του τμήματος Φαρμακοκινητικής, Φαρμακοδυναμικής και Τοξικολογίας στο Ινστιτούτο Ολιστικής Ιατρικής της Ινδίας, στο Jammu-Tawi.
Ο Johri μελέτησε τις ιδιότητες του κύμινου, το οποίο στην πατρίδα του είναι εξαιρετικά δημοφιλές καθώς συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης, αν και αφορούσαν τα οφέλη του καρυκεύματος στα πειραματόζωα, δικαιώνουν τις δοξασίες των λαών που παραδοσιακά χρησιμοποιούν το κύμινο στις συνταγές τους με το επιχείρημα ότι είναι γιατρικό.
Λίγο κύμινο ακόμη
Όταν λέμε «κύμινο», εννοούμε τον αποξηραμένο σπόρο του φυτού Κούμινον το κύμινον (Cuminum cyminum) που συγγενεύει –μαντέψτε– με τον μαϊντανό. Όπως ο μαϊντανός στην ελληνική κουζίνα μπαίνει παντού, έτσι και το κύμινο χωράει στις περισσότερες συνταγές Ινδών και Πακιστανών.
Το Cuminum cyminum χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό, ως χωνευτικό, καθώς επίσης και για την αύξηση του σιδήρου στο αίμα στην αναιμία. Ακόμη, το κύμινο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Και όχι μόνο: Μέχρι να πεις κύμινο θα ξέρεις και από τη μελέτη του Johri ότι:
- Το κύμινο είναι αντιοξειδωτικό, εξαιτίας των φαινολικών ενώσεων τις οποίες περιέχει. Οι φαινολικές ενώσεις έχουν επίσης και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
- Η προαναφερθείσα μελέτη υποστηρίζει ότι έχει διουρητική δράση (στα ποντίκια τουλάχιστον).
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Σχετίζεται με τον έλεγχο του διαβήτη.
- Ως φυτο-οιστρογόνο βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
- Μειώνει τα επίπεδα ολικής αλλά και της LDL «κακής» χοληστερόλης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μειώνει τους δείκτες φλεγμονής το κύμινου φαίνεται να προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
- Ιρανική μελέτη του 2015 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κύμινο βοήθησε στη διαχείριση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ενήλικες που πήραν μέρος.
Θέλεις να χορτάσεις κύμινο;
Χόρτασε πρώτα με τη μεγάλη του ιστορία: Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους και από τους Έλληνες και από τους Ρωμαίους. Για χιλιάδες χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό των masalas, ενώ αποτελεί τη βάση πολλών άλλων μειγμάτων μπαχαρικών.
Το ταξίδι του στη γαστρονομία είναι εντυπωσιακό καθώς μαγειρεύεται σε όλες τις ηπείρους αποτελώντας βασικό άρτυμα σε κουζίνες της Νότιας Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (οι Βραζιλιάνοι το λατρεύουν).
Όσο για τον τόπο μας; σουτζουκάκια χωρίς αυτό δεν νοούνται, ούτε και ρεβιθοκεφτέδες – ή φαλάφελ σε πιο εξωτικούς καταλόγους ρεστοράν.
Με ένα γκαράμ μασάλα αποτοξινώνομαι
To γκαράμ μασάλα (garam masala) είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό μείγμα μπαχαρικών, που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ινδίας, αλλά και του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές για αποτοξίνωση και εξισορρόπηση του οργανισμού. Κι εδώ το κύμινο κάνει το θαύμα του.