ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
Οι συντροφικές αγκαλιές είναι τόσο σημαντικές στις γυναίκες, που μπορούν ακόμα και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους. Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα μετά από πείραμα που πραγματοποίησε σε ζευγάρια. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους άντρες;
Μερικές φορές αναρωτιόμαστε τι θα γινόμασταν χωρίς αυτές, ενώ άλλες απορούμε πώς καταφέραμε και αντέξαμε τόσους μήνες στέρησης λόγω πανδημίας. Οι αγκαλιές και τα ανθρώπινα αγγίγματα είναι τόσο βασικά όσο κάθε ανθρώπινη ανάγκη. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν μας κάνουν απλώς να νιώθουμε καλά, αλλά έχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία μας.
Νέα δεδομένα σχετικά με τη σημασία της αγκαλιάς διαπίστωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό πανεπιστήμιο Ruhr University Bochum και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One. Η μελέτη αποκάλυψε ότι μια σύντομη αγκαλιά με ερωτικό σύντροφο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους στον οργανισμό, αλλά μόνο στις γυναίκες. Μάλιστα, η έρευνα τονίζει ότι δεν παρατηρήθηκε ίδια επίδραση στους άντρες.
«Ως γυναίκα, το να αγκαλιάζετε τον ερωτικό σας σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σας στο στρες», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Gesa Berretz στην ανακοίνωση τύπου.
Έρευνα: μια σύντομη συντροφική αγκαλιά μπορεί να μειώσει το στρες
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι μια συντροφική αγκαλιά πριν από ένα αγχωτικό γεγονός –όπως μια εξέταση, μια συνέντευξη για δουλειά ή μια παρουσίαση– θα βοηθήσει τις γυναίκες να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα άγχους. Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που αγκάλιαζαν το άλλο τους μισό πριν υποβληθούν σε μια αγχωτική εμπειρία είχαν χαμηλότερη βιολογική αντίδραση στο στρες, όπως φαίνεται από τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση σε 76 άτομα που βρίσκονταν σε μια ρομαντική σχέση. Υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία που προκαλούσε στρες, κατά την οποία οι ίδιοι έπρεπε να κρατήσουν το ένα τους χέρι σε ένα λουτρό με παγωμένο νερό για τρία λεπτά, διατηρώντας παράλληλα οπτική επαφή με μια κάμερα. Η διαφορά είναι ότι πριν από αυτή τη δοκιμασία, τα μισά ζευγάρια έλαβαν την οδηγία να αγκαλιαστούν ενώ τα υπόλοιπα δεν αγκαλιάστηκαν. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες στρες, μεταξύ αυτών και των επιπέδων κορτιζόλης στο σάλιο των συμμετεχόντων, πριν και μετά το πείραμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που αγκάλιαζαν τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη ανταπόκριση κορτιζόλης, δηλαδή χαμηλότερα επίπεδα στρες, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκάλιαζαν τον σύντροφό τους. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επίδραση στους άντρες, καθώς σε αυτούς δεν παρουσιάστηκε πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης που προκαλούνταν από το στρες.
Να σημειώσουμε πάντως ότι άλλες μετρήσεις του στρες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, δεν έδειξαν να σχετίζονται με την αγκαλιά με τον σύντροφο.
Ερμηνεύοντας τα συμπεράσματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά υποδηλώνουν πως μια σύντομη αγκαλιά με έναν ερωτικό σύντροφο θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις στην καθημερινή ζωή τους. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο αυτή η θετική επίδραση και το όφελος μιας αγκαλιάς αφορά μόνο τους ερωτικούς συντρόφους ή γενικεύεται και σε αγκαλιές μεταξύ πλατωνικών φίλων.