iStock

Ο ΤΥΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Μπορεί να μην έχεις ακούσει κανέναν να κάνει πρακτική ευλυγισίας. Εγώ το δοκίμασα και κατάλαβα καλά πόσο καλό μου κάνει – και όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο.

Στα προσωπικά μου new year’s resolutions «πρωταγωνιστεί» σταθερά τα τελευταία χρόνια ο διακαής και –ομολογώ– ματαιόδοξος πόθος να γίνω κορίτσι-λάστιχο. Όπως καταλαβαίνεις, τα χρόνια περνούν και ο στόχος δεν εκπληρώνεται. Μέχρι που μια καλοκαιρινή και πολύ ζεστή μέρα του Ιουλίου βρέθηκα στην πρώτη μου πρακτική ευλυγισίας.

Το «καλοκαιρινή», το «πολύ ζεστή» και το «Ιουλίου» έχουν σημασία, γιατί ποιος αποφασίζει να εξασκήσει την ευλυγισία του με καύσωνα, έναν μήνα πριν ενδώσει στην αυγουστιάτικη ραστώνη; Εγώ, όπως φαίνεται. Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.

Ευλυγισία από τότε που… δεν θυμάσαι τον εαυτό σου

Κάθε μωρό που έρχεται σε αυτό τον κόσμο έχει το «ατού» της ευλυγισίας. Σαν ένα έμφυτο χάρισμα που, πιθανόν, αγνοείς όσο είσαι παιδί, αλλά –πίστεψέ με– θα ήσουν ευγνώμων αν το είχες ως ενήλικας, ακόμα κι αν δεν είσαι yogi ή χορευτής.

ευλυγισία
iStock

Σαφώς, το πέρασμα του χρόνου επιδρά αξιοσημείωτα στο σώμα και η ευλυγισία δεν αποτελεί εξαίρεση: Η γήρανση προκαλεί μια φυσική μείωση του εύρους κίνησης των άκρων και των αρθρώσεων μας. Από την ηλικία των 20, η ευλυγισία μας μειώνεται κατά ~10% ανά δεκαετία, εφόσον δεν την εξασκούμε.

Μπορεί να ασκούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (ενόργανη, handball κ.ά.), αλλά τα τελευταία 12 χρόνια η καθιστική δουλειά που κάνω αναμφίβολα με επιβαρύνει. Το σώμα μου κατα-πιάνεται μεν με τη γυμναστική, αλλά «πιάνεται» και από τις πολλές ώρες ακινησίας.

Αν και πολύ καιρό νιώθω πως έχω «σκεβρώσει», ο πρωταρχικός λόγος που ήθελα να «ξεσκονίσω» την ευλυγισία μου ήταν για να νιώσω την αυτοπεποίθηση πως μπορώ να πάρω θέσεις που προκαλούν επιφωνήματα θαυμασμού. Αργότερα, όμως, αποφάσισα να λάβω σοβαρά υπόψη τα σημάδια που μου έδινε το σώμα μου και ανακάλυψα σημαντικά οφέλη με επιστημονική τεκμηρίωση, όπως:

– Βελτίωση της σωματικής απόδοσης

Μόλις ενισχύσεις την ευλυγισία σου, θα είσαι σε θέση να αποδίδεις καλύτερα σωματικά. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι μύες σου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, έχει βρεθεί πως το stretching μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το Πιλάτες.

– Πρόληψη τραυματισμών

Η αύξηση της ευελιξίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών. Έρευνα από το American Journal of Sports Medicine υπογραμμίζει ότι οι αθλητές με μεγαλύτερη ευλυγισία είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ορισμένους τύπους τραυματισμών, ιδίως σε μυϊκές διασπάσεις.

– Μείωση χρόνιου πόνου

Έχει αποδειχθεί ότι οι ασκήσεις ευλυγισίας συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου, αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων και μελλοντικών τραυματισμών για τα άτομα με χρόνιο πόνο.

Επιπλέον οφέλη περιλαμβάνουν:

Ευλυγισία vs κινητικότητα

Δύο όροι που συχνά συγχέονται μεταξύ τους:

  • Η ευλυγισία (flexibility) αναφέρεται στην ικανότητα των μαλακών ιστών (μυών) να επιμηκύνονται προσωρινά. «Προσωρινά» γιατί είναι φυσικά αδύνατο να επιμηκύνεις έναν μυ, αφού τα άκρα του συνδέονται με τα οστά σε κάθε άρθρωση.
  • Η κινητικότητα (mobility) αφορά στο πώς κινείται μία άρθρωση. Ουσιαστικά, αποτελεί μια ένδειξη του πόσο καλά και αποτελεσματικά κινούμαστε.

Ο ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσεις τη διαφορά είναι να σκεφτείς την ευλυγισία ως παθητική και την κινητικότητα ως ενεργητική.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευλυγισία, ουσιαστικά, αποτελεί ένα μέρος της κινητικότητας και ναι, τα χρειάζεσαι και τα δύο.

γιόγκα

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις εξάσκηση για να δεις αποτέλεσμα;

«Για κάποιον που δεν κάνει άλλου είδους γυμναστική, το λιγότερο είναι δυο φορές την εβδομάδα. Αν ήδη ασκείσαι, τότε μία φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό να το επιλέξεις συμπληρωματικά με όποιο άλλο είδος προπόνησης κάνεις, καθώς σε βοηθάει να βελτιώσεις την απόδοσή σου, αλλά και να προλάβεις τραυματισμούς», εξηγεί ο Μιχάλης Ντουμπάκης, yoga instructor.

Πότε θα δεις διαφορά στο σώμα σου;

«Ουσιαστική βελτίωση θα δεις μετά από τους πρώτους δύο μήνες, ακολουθώντας την πρακτική σου με συνέπεια. Ωστόσο, τα γονίδια σου παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποσό γρήγορα θα ανταποκριθεί το σώμα σου», συμπληρώνει ο yoga instructor.

Όσα ανακάλυψα στην πρώτη μου πρακτική

Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό, λοιπόν, βρέθηκα στον χώρο For Every Body, του yoga instructor Μιχάλη Ντουμπάκη. Συνοπτικά, η πρακτική μας διήρκησε 1 ώρα και περιλάμβανε δυναμική προθέρμανση, στοχευμένες ασκήσεις ευλυγισίας και χαλάρωση. Στις μέρες που ακολούθησαν, ένα ήπιο «πιάσιμο» στους προσαγωγούς μού υπενθύμιζε το καλό που είχα προσφέρει γενναιόδωρα στο σώμα μου.

Η πιο ουσιαστική συνειδητοποίηση μου ήταν η πνευματική διάσταση της πρακτικής. Το σώμα χρειάζεται να παραμείνει αρκετά δευτερόλεπτα σε θέσεις που προκαλούν δυσφορία και αντιστέκεται σθεναρά. Καθώς ο χρόνος κυλάει πραγματικά αργά –θαρρείς και η πρακτική εκτυλίσσεται σε slow motion–, αντιλαμβάνεσαι πως δεν επιστρατεύεις μόνο τις σωματικές σου ικανότητες, αλλά και την υπομονή, την επιμονή, την αυτοπειθαρχία σου.

Ο δάσκαλος έχει ενεργό ρόλο και βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σου για να σε ενθαρρύνει, να σε διορθώσει, να σε καθοδηγήσει, ακόμα και να σε παροτρύνει για «οπισθοχώρηση». Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεσαι, τόσο εσύ όσο και ο δάσκαλος, πότε χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω, ώστε να μην τραυματιστείς.

Η αναπνοή, για μένα, αποδείχθηκε το πολυτιμότερο «εργαλείο», καθώς είναι εκείνη που δίνει στο σώμα λίγο περισσότερο χώρο για να αφεθεί, να μαλακώσει και να υπάρξει σε θέσεις που δεν έχει οικειοποιηθεί ακόμα.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει μερικές πρακτικές μαζί με τον αγαπημένο μου Μιχάλη, γνωρίζω πως ίσως δεν γίνω σύντομα το κορίτσι-λάστιχο που οραματιζόμουν, αλλά μπορώ να είμαι το κορίτσι που φροντίζει, σέβεται και αγαπά το σώμα του, ενώ κυρίως το ευγνωμονεί που της επιτρέπει να απολαμβάνει τη ζωή. Με περισσότερη ή λιγότερη ευλυγισία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.