ΝΙΩΘΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ; ΦΑΕ ΜΙΑ ΞΙΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα μιας κρίσης άγχους ή πανικού, φάει μια ξινή καραμέλα! Θες να μάθεις γιατί θα σε βοηθήσει;
Το άγχος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό συναίσθημα. Μπορεί να τονώσει την αδρεναλίνη, να σε ενθαρρύνει να συγκρατηθείς και να σκεφτείς καλύτερα πριν πάρεις μια σημαντική απόφαση. Όταν, όμως, το άγχος μοιάζει να σε καταβάλλει, όταν σε κάνει να τρέμεις, να ιδρώνεις, να ανεβάζεις παλμούς, τότε όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά μπορεί να σε φέρει και σε πολύ δύσκολη θέση – φαντάσου να σε πιάσει μια τέτοια κρίση π.χ. λίγο πριν ένα interview για δουλειά.
Αν αντιμετωπίζεις κρίσεις άγχους ή πανικού συχνά, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι είναι μέσω της ψυχοθεραπείας. Πριν το interview, βέβαια, χρόνος για ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει, οπότε χρειάζεσαι μια άμεση λύση: Μια αισθητηριακή παράκαμψη που έστω στιγμιαία θα σε ανακουφίσει. Κάτι που θα αποτρέψει τον εγκέφαλο από το να σε οδηγήσει σε πανικό.
Τι μπορεί να είναι αυτό; Μια από τις πιο πρόσφατες προτάσεις των ειδικών είναι: Φάε μια ξινή καραμέλα!
Μας ηρεμούν οι καραμέλες;
Η ψυχοθεραπεύτρια Michelin Maalouf, σε ένα βίντεο με δεκάδες χιλιάδες likes στο TikTok, συμβουλεύει τη στιγμή που νιώθεις την κρίση πανικού να πλησιάζει, να βάζεις μια ξινή καραμέλα στο στόμα σου. Όπως λέει, αντί να επικεντρώνεται στα συμπτώματα, ο εγκέφαλός σου εκείνη τη στιγμή θα σοκαριστεί από την έντονα ξινή γεύση και θα σε αποσπάσει από το άγχος σου. Δεν έχει σημασία τι είδους ξινή καραμέλα θα διαλέξεις, αρκεί η γεύση της να είναι πραγματικά έντονη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δεν επικεντρώνεσαι μόνο στο άγχος σου μα και στην προσπάθεια να το ελέγξεις. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει επιπλέον πίεση και αγωνία, ειδικά αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο. Αν, όμως, τη στιγμή εκείνη οι γευστικοί σου κάλυκες πλημμυρίσουν με την ξινή γεύση, ο εγκέφαλος μπορεί να αποσυντονιστεί και να οδηγηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτόματα θα σταματήσεις να σκέφτεσαι το άγχος σου και θα αφεθείς στα γευστικά κύματα που καταλαμβάνουν τη γλώσσα σου.
Όπως εξήγησε η Maalouf μιλώντας στον Insider, «η επιστράτευση της αίσθησης της γεύσης τη στιγμή εκείνη μας βάζει σε μια κατάσταση ενσυνειδητότητας. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου (το κέντρο της αίσθησης) ενεργοποιείται και μας δίνει καλύτερη πρόσβαση στον μετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό (το σκεπτόμενο μέρος του εγκεφάλου). Τα δύο αυτά μέρη τότε επικοινωνούν καλύτερα, βοηθώντας τον εγκέφαλο να συνειδητοποιήσει ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα». Ακόμα καλύτερα είναι τα αποτελέσματα αν προσπαθήσεις σκόπιμα να επικεντρωθείς στη γεύση.
Ποια άλλα τρικ μπορούν να μας ηρεμήσουν στην κρίση πανικού
Το παραπάνω τρικ βασίζεται στην αίσθηση της γεύσης, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν είσαι λάτρης των ξινών μπορείς να δοκιμάσεις κάτι πολύ αλμυρό ή πικάντικο. Αρκεί να μην σου προκαλέσουν κάποια ενόχληση εν όψει π.χ. κάποιου ραντεβού, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο στομάχι.
Εναλλακτικά, η Maalouf προτείνει να βάλεις ένα παγάκι σε ένα ευαίσθητο σημείο (π.χ. στον λαιμό σου) ή να κάνεις ένα δροσερό ντους αν είσαι στο σπίτι. Επίσης, η αίσθηση της αφής μπορεί να βοηθήσει, π.χ. να πιέσεις ένα αιχμηρό μπαλάκι που χρησιμοποιείται για μασάζ, ενώ και η αίσθηση της όσφρησης παίζει ρόλο: Τα έλαια λεβάντας και λεμονιού έχουν βρεθεί να ανακουφίζουν το άγχος. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι τόσο δημοφιλής η αρωματοθεραπεία.