ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΟΤΙ ΤΟ WELLNESS ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ;
Ο διαλογισμός, ο χρόνος στη φύση, οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης, το σαραντάλεπτο περπάτημα με ενσυναίσθηση… Το wellness θέλει χρόνο και ενίοτε και χρήμα. Μήπως τελικά είναι ταξική υπόθεση;
Αν τις περασμένες δεκαετίες ο σύγχρονος και ανεπτυγμένος κόσμος κυνηγούσε το χρήμα και τη δόξα, τα τελευταία χρόνια αναζητεί το «wellness» και το «wellbeing», που ελληνιστί αποδίδονται με όρους και φράσεις όπως ευεξία, σωματική και ψυχική υγεία, τρόπος να είσαι καλά ή –σε μια παράτολμη μετάφραση– μπορεί να σημαίνει έως και ευτυχία.
Στον κόσμο αυτό μέσα είμαι κι εγώ: Από προσωπική ανάγκη αλλά και επαγγελματική «διαστροφή», ανακαλύπτω –και ενίοτε «προβάρω»– τις τάσεις στο wellness, που συνήθως έρχονται από την Ανατολή, διυλίζονται στη διψασμένη για ευεξία Δύση και μετρούν εκατομμύρια χτυπήματα στο διαδίκτυο. Παράδειγμα τρανό ο διαλογισμός.
Στην αταραξία και απραξία του wellness
Η συγκέντρωση στην αναπνοή, το νοερό μέτρημα των κυμάτων που φαντάζεσαι να σκάνε στην αγαπημένη σου παραλία, μία εικόνα γαλήνης. Τι μπορεί να αδειάσει το μυαλό σου; Αν επιθυμείς διακαώς να διαλογιστείς αλλά είσαι αρχάριος και γεμάτος απορίες, ένα πεντάλεπτο βίντεο με σύντομο καθοδηγούμενο διαλογισμό είναι ό,τι πρέπει για να βάλεις στην άκρη τα βασανιστικά προβλήματα και τις ανησυχίες σου, τα οικογενειακά, τα προσωπικά, τα οικονομικά… Τώρα θα μου πεις, αν σου τηλεφωνούν επίμονα για εκείνο το στεγαστικό, βοηθάει ο διαλογισμός;
Φίλη που διαλογίζεται τις τρεις μέρες της εβδομάδας με τον κλασικό διαλογισμό και τις άλλες τέσσερις με «διαλογιστική άσκηση» (έτσι περιγράφει το δικό της περπάτημα) είναι περίπου ανεπάγγελτη, αλλά οικονομικά εύρωστη. Δηλώνει «γραφιάς» και συνεργάζεται με μικρούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρείες όσο και όταν θέλει – στην πραγματικότητα, δεν έχει βιώσει στο πετσί της την οκτάωρη κατ’ ελάχιστο εργασία. Το εισόδημά της προέρχεται από τον κόπο των προγόνων της, που μετουσιώθηκε σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας. Οπότε δηλώνει και εισοδηματίας μέσω Airbnb. Η αταραξία της λίγο-πολύ δεδομένη.
Καλημέρα wellness
Μία άσκηση σιωπής για την πρώτη ώρα της ημέρας προτείνει o Vijay Eswara, διάσημος Μαλαισιανός επιχειρηματίας και συγγραφέας μπόλικων μπεστ σέλερ. Όπως χαρακτηριστικά λέει σε άρθρο του στο Harvard Business Review, η άσκηση σιωπής την οποία εκτελούσε ο παππούς του «είναι ένας τρόπος να πάρεις τον έλεγχο των υπόλοιπων 23 ωρών της ημέρας σου».
Διάβασα κι έγραψα γι’ αυτόν και τη σιωπή του και μπήκα στη διαδικασία να κάνω την άσκηση καθημερινά μπας και ελέγξω τις υπόλοιπες 23 ώρες (και με τον έλεγχο των 13, μια χαρά θα ήμουν). Και στόχους έγραψα, και βιβλίο διάβασα, και προσπάθησα να μυηθώ στον αυτοστοχασμό.
Αλλά μόλις τα τελείωσα όλα εν σιωπή, με έπιασε άγχος, γιατί η ώρα αυτή που θα μου έδινε τον έλεγχο για τις υπόλοιπες με έκανε να χάσω τον έλεγχο της κατάστασης στο σπίτι και να φύγω τρέχοντας για το γραφείο χωρίς να έχω μαγειρέψει τα όσπρια της Δευτέρας (ακολουθώντας άλλον έναν κανόνα wellness, που αφορά στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής).. Κοινώς, μείναμε νηστικοί και παραγγείλαμε σουβλάκια.
Νιώσε ευγνώμων, επιτέλους!
Για να μην τα πολυλογούμε: οι μισάωροι το λιγότερο περίπατοι στη φύση με το άκουσμα των πουλιών και του θροΐσματος των φύλλων είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσει ο καθένας από εμάς τη μέρα του. Αν μάλιστα μένεις κοντά σε κάποιο πάρκο ή στην εξοχή, μπορείς εύκολα να το εντάξεις στην πρωινή σου wellness ιεροτελεστία, η οποία θα αποτελείται από πρωινές ασκήσεις ευγνωμοσύνης και ενσυνειδητότητας, ειδικές αναπνοές, μερικές στάσεις γιόγκα για να ξυπνήσει το σώμα και να ετοιμάσεις και ένα τσάι κράταιγου ή κίστου για να το πάρεις στη δουλειά.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ WELLNESS ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ...
Να κάνω τώρα μία πρόσθεση για να μετρήσω αδρά τα λεπτά που χρειάζομαι για μία πρωινή ρουτίνα ευεξίας, χωρίς να αφήσω απ’ έξω τα παραπάνω 60 λεπτά της σιωπής; Το άθροισμα αποκαλυπτικό: Τρεις ώρες πάνω-κάτω χρειάζεται κανείς για wellbeing. Αν μάλιστα εντάξω και τις τρεις θετικές καθημερινές πρωινές συνήθειες που προτείνει ένας νευροεπιστήμονας –μέσα σε αυτές και η τριαντάλεπτη θέαση του ηλιακού φωτός– πάμε στις τέσσερις ώρες.
Στην πραγματικότητα. αρκετοί/αρκετές από εμάς έχουμε και ένα σπίτι με παιδιά, οπότε θέλουμε και άλλη μια ώρα τουλάχιστον για τις πρωινές δουλειές που συνάδουν με τη φροντίδα προσώπων και πραγμάτων. Τουτέστιν: Αν πρέπει να είσαι στο γραφείο/κατάστημα/νοσοκομείο/υπουργείο κλπ. λίγο πριν ή λίγο μετά τις 8, το ξυπνητήρι πρέπει να χτυπήσει στις τέσσερις το πρωί. Και εκείνη την ώρα, μην ξεχνάς: έχεις να γράψεις τους στόχους της ημέρας σε ένα χαρτί και να φτιάξεις το vision board και το action board σου. Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι αυτό το προτείνει και η Oprah στην ιστοσελίδα της.
Στο τέλος της ημέρας όλα είναι wellness
Οι συμβουλές ευεξίας δεν είναι ότι αψηφούν τα εργασιακά δικαιώματα, τα εξαντλητικά ωράρια και τις λοιπές υποχρεώσεις των συνηθισμένων ανθρώπων. Αντίθετα, συνυπολογίζοντας το βάρος που νιώθει ο σημερινός εργαζόμενος, οι γκουρού του wellness προτείνουν και απογευματινές ή βραδινές ρουτίνες αποσυμφόρησης. Λίγη γιόγκα ακόμη ή μία ατομική συνεδρία Pilates, ενίοτε ραντεβού για σιάτσου μασάζ… Ακριβό μου απόγευμα, δηλαδή. Και το βράδυ; Όχι σιδέρωμα, πλυντήριο ρούχων και πλάσιμο μπιφτεκιών για την επόμενη, αλλά ο γραπτός απολογισμός της ημέρας στο ημερολόγιο.
Καταλάβατε γιατί αναρωτιέμαι μήπως το wellness είναι για τους πλούσιους; Γιατί από τη μεσαία τάξη και κάτω οι εργαζόμενοι μόνο να διαβάσουν τις συμβουλές για wellness προλαβαίνουν και να υποσχεθούν στον εαυτό τους ότι κάτι από όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θα σφηνώσουν στην ημέρα τους. Άντε να προγραμματίσουν και κανέναν περίπατο στα βουνά της Αττικής για τις Κυριακές. Αλλά κι αυτά κάηκαν, είπαμε...