Unsplash Dane Wetton

ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ)

Μπορεί να ακούμε διάφορα πράγματα σχετικά με τη γιόγκα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και αληθή. Καταρρίπτουμε τους τέσσερις πιο συνήθεις ισχυρισμούς γύρω από μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η γιόγκα έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομά της. Όσοι δεν έχουν κάνει έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πρακτική, ορισμένες φορές δυσνόητη και μάλλον όχι για όλους.

Άλλοι θεωρούν ότι για να κάνεις γιόγκα πρέπει να είσαι ήρεμος άνθρωπος, ή ότι είναι μια ξενόφερτη μόδα που δεν γυμνάζει το σώμα μας. Πολλά θα ακούσουμε, όμως λίγα είναι αυτά που θα πρέπει να πιστέψουμε. Ειδικά αν οι άνθρωποι από τους οποίους λαμβάνουμε την πληροφορία δεν είναι γνώστες του αντικειμένου.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα αλλά σας κρατάει πίσω κάποιος από τους ισχυρισμούς που θα διαβάσετε στη συνέχεια, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε το πρώτο βήμα. Γιατί καταρρίπτουμε τους τέσσερις πιο συχνούς μύθους που έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τη γιόγκα.

Μύθος #1: Πρέπει να έχεις ευλυγισία

Πολλοί άνθρωποι έχουν σχηματίσει την άποψη ότι για να κάνεις γιόγκα πρέπει να έχεις ευλυγισία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως μας έχει εξηγήσει ο Αντώνης Φραγκάκης, δάσκαλος Iyengar γιόγκα, η άποψη ότι για να κάνεις γιόγκα πρέπει να είσαι ευλύγιστος είναι μια παρεξήγηση. Η γιόγκα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε εκείνους με διαφορετικές δυσκολίες, όπως είναι οι σωματικές δυσκολίες. Η ευλυγισία, μας εξήγησε, πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα αλλά δεν χρειάζεται να προϋπάρχει.

γιόγκα
Unsplash Oksana Taran

Παρόμοια, η Samantha Clayton, πιστοποιημένη προπονήτρια εκπαιδευτών γιόγκα από τη Διεθνή Ένωση Αθλητικής Επιστήμης (ISSA) και πρώην ολυμπιονίκης δρομέας, εξηγεί στον διαδικτυακό ιστότοπο Everyday Health ότι δεν κάνουμε γιόγκα επειδή είμαστε ευλύγιστοι, αλλά για να αυξήσουμε την ευλυγισία μας. Μια άσκηση μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει στα μέτρα και το σώμα μας.

Μύθος #2: Η γιόγκα είναι μόνο για τις γυναίκες

Μπορεί η συμμετοχή των γυναικών στη γιόγκα να είναι μεγαλύτερη (αυτό έδειξε μελέτη του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά τα οφέλη της αφορούν όλους όσοι ενδιαφερθούν για αυτή. Όπως αναφέρει στο Everyday Health η Clayton, η γιόγκα μας βοηθά όλους να βελτιώσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων, το εύρος της κίνησης και τη συνολική σταθερότητα του πυρήνα του σώματος. Αυτά τα οφέλη αφορούν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Επιπλέον, προάγει την καλή στάση του σώματος και βοηθάει τους μυς και τους τένοντες που με άλλο είδος γυμναστικής μπορεί να μη λάμβαναν την απαραίτητη προσοχή.

γιόγκα
Unsplash Yogi Madhav

Μύθος #3: Δεν μπορώ να κάνω γιόγκα επειδή έχω πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο να κάνετε γιόγκα. Όπως έχει δηλώσει η Samantha Parker, εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια γιόγκα πιστοποιημένη από την από τη Διεθνή Ένωση Γιόγκα, «η γιόγκα μπορεί να τροποποιηθεί για σχεδόν κάθε ιατρική κατάσταση».

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με γλαύκωμα, ασθένεια που βλάπτει τα οπτικά νεύρα στα μάτια, θα πρέπει να αποφεύγουν να ρίχνουν το κεφάλι κάτω από το ύψος της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες ασκήσεις θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κινήσεις που ίσως θα πρέπει να αποφεύγετε και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτή της γιόγκα. Εκείνος θα πρέπει να είναι σε θέση να τροποποιήσει τις στάσεις ώστε να τις κάνετε με ασφάλεια.

γιόγκα
Unsplash Wee Lee

Μύθος #4: Δεν προσφέρει τίποτα εκτός από stretching

Μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διατάσεις και stretching κατά την εξάσκησή της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα άλλο να μας προσφέρει. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Για παράδειγμα, πολλές από τις κινήσεις στη γιόγκα μάς κάνουν να κρατάμε το βάρος του σώματός μας ως αντίσταση, και αυτό μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, αναφέρει η Clayton.

Επιπλέον, μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό εναλλακτικής ιατρικής Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine έδειξε ότι ένα πρόγραμμα γιόγκα 12 εβδομάδων βελτίωσε όχι μόνο την ευλυγισία αλλά και την καρδιαγγειακή αντοχή και τη μυϊκή δύναμη και αντοχή σε μια ομάδα υγιών ενηλίκων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.