iStock

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ;

Εάν αναρωτιέσαι κάθε πότε θα πρέπει να αντικαθιστάς το μαξιλάρι που κοιμάσαι, οι ειδικοί είναι πρόθυμοι να σου λύσουν την απορία.

Κατά πάσα πιθανότητα, έχεις πια συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος στη συνολική ευεξία σου και φροντίζεις για τον λόγο αυτό κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν. Αερίζεις και καθαρίζεις συχνά τον χώρο που κοιμάσαι και επιμελείσαι με προσοχή τα κλινοσκεπάσματα και το στρώμα σου. Μήπως όμως δεν ξέρεις τι να κάνεις με το μαξιλάρι σου, καθώς παρατηρείς ότι με τον καιρό  το σχήμα του αλλάζει, το εσωτερικό του αποκτά σβώλους, το χρώμα του διαφοροποιείται και γενικώς έχει αρχίσει να «μαραζώνει»;

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι τα μαξιλάρια έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε εσύ –όσο κι αν έχεις αναπτύξει συναισθηματική σχέση με το προσκέφαλό σου– ίσως θα πρέπει να το αντικαταστήσεις. Ας δούμε πότε χρειάζεται αυτό.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις μαξιλάρι;

Ο Derek Hales, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας NapLab, επισημαίνει ότι η διάρκεια ζωής ενός μαξιλαριού, δηλαδή ο χρόνος που εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό του, έχει να κάνει με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο και από το πόσο καλά του συμπεριφέρεσαι.

Μήπως το μαξιλάρι σου έχει ημερομηνία λήξης;
iStock

Εφόσον χρησιμοποιείς ειδικά προστατευτικά που μπαίνουν πριν από τη μαξιλαροθήκη και καθαρίζεις τοπικά τυχόν λεκέδες που δημιουργούνται, τα μαξιλάρια από πολυεστέρα και από πούπουλα θα «αντέξουν» έως και τρία χρόνια. Τα μαξιλάρια από λάτεξ είναι πολύ ανθεκτικά, καθώς φτάνουν και την πενταετία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν για παράδειγμα το αγαπημένο σου κατοικίδιο μοιράζεται το μαξιλάρι μαζί σου, εάν έχεις βραδινές εφιδρώσεις ή εάν δεν τα καθαρίζεις σωστά, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις νωρίτερα το μαξιλάρι σου.

Η Dr. Chelsie Rohrscheib, νευροεπιστήμονας που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου, προσθέτει ότι τα ανατομικά μαξιλάρια αφρού μνήμης (memory foam – υλικό που προσαρμόζεται στο περίγραμμα του κεφαλιού και του αυχένα σου) μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σου ένα παλιό μαξιλάρι;

Σύμφωνα με την Dr. Rohrscheib, σε περίπτωση που καθυστερείς να αλλάξεις μαξιλάρι ενδέχεται να παρατηρήσεις στο σώμα σου τις εξής δυσάρεστες καταστάσεις:

– Πόνους και αλλαγή στη στάση του σώματος

Ένα επίπεδο ή σβολιασμένο μαξιλάρι, που δεν υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη του λαιμού, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πόνο στους ώμους, στην πλάτη και στον αυχένα, και να επηρεάσει τη γενικότερη στάση του σώματος.

μαξιλάρι
iStock

– Δυσκολίες στην αναπνοή

Τα ακάρεα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που κουβαλάει το παλιό σου μαξιλάρι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στο αναπνευστικό ή να επιβαρύνουν το χρόνιο άσθμα.

– Κακή ποιότητα ύπνου

Ένα άβολο μαξιλάρι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σου περισσότερο ίσως από όσο μπορείς να φανταστείς. Καθώς στριφογυρίζεις όλο το βράδυ για να βολευτείς, διαταράσσεις τον βαθύ ύπνο σου και ξυπνάς κουρασμένος. Επίσης, ένα επίπεδο μαξιλάρι είναι ικανό να φράξει μερικώς τους αεραγωγούς σου, με αποτέλεσμα να ροχαλίζεις πιο συχνά.

– Ερεθισμός του δέρματος

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το μαξιλάρι που ακουμπάς το πρόσωπό σου με τον καιρό συσσωρεύει βακτήρια και έλαια από το δέρμα σου. Όσο και να το καθαρίζεις, από ένα σημείο και μετά ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στην επιφάνεια της επιδερμίδας σου.

Πώς να διαλέξεις καινούργιο μαξιλάρι

Ο Dan Caffrey, που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου και γράφει στο Sleepopolis, προτείνει να κάνεις ένα απλό τεστ: Δίπλωσε το μαξιλάρι σου στα δύο και, αν αφήνοντάς το παραμένει στην ίδια θέση, σημαίνει ότι έχει χάσει την ικανότητά του να στηρίζει το κεφάλι σου σωστά.

Καθώς ψάχνεις για καινούργιο, ίσως σου φανούν χρήσιμες οι προτάσεις του ειδικού, που προτρέπει να λάβεις υπόψη σου ποια στάση προτιμάς την ώρα του ύπνου:

  • Εάν κοιμάσαι στο πλάι, είναι καλό να επιλέξεις ένα μαλακό, αφράτο μαξιλάρι που «βουλιάζει», για να κρατάει το κεφάλι και τον λαιμό σου στο ίδιο επίπεδο.
  • Εάν κοιμάσαι ανάσκελα, διάλεξε ένα μεσαίο μαξιλάρι, που στηρίζει τον αυχένα και δεν σηκώνει το κεφάλι σου πολύ ψηλά.
  • Εάν προτιμάς να κοιμάσαι μπρούμυτα, σου ταιριάζει το λεπτό και σκληρό μαξιλάρι – ή και καθόλου μαξιλάρι, για να αποφύγεις την πίεση στον αυχένα.

Σχετικά με το υλικό, έχε κατά νου ότι:

  • Τα πουπουλένια μαξιλάρια που έχουν φτερά από την κοιλιά του πτηνού (down pillows), είναι πολύ μαλακά αλλά δεν στηρίζουν τόσο καλά.
  • Όσα έχουν πούπουλα από το υπόλοιπο σώμα του πτηνού ή ένα ποσοστό και από τα δύο είδη (feather pillows) είναι πιο οικονομικά, ελαφρώς σκληρά και αφήνουν πούπουλα.
  • Ο αφρός μνήμης σαν υλικό προσαρμόζεται εύκολα στο σχήμα του κεφαλιού σου, αλλά θα σε ζεστάνει περισσότερο.
  • Το latex, που είναι πιο δροσερό, συχνά κοστίζει πιο ακριβά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.