iStock

ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ;

Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν εφαρμόζονται μόνο στα επίσημα τραπέζια. Καλό είναι να ξέρουμε πώς να κινηθούνε και στους χώρους άσκησης, για να μπορούμε όλοι να κάνουμε την προπόνησή μας με άνεση.

Το τελευταίο διάστημα ακολουθώ στα κοινωνικά δίκτυα διάφορους επαγγελματίες φυσικής αγωγής και έχω παρατηρήσει το εξής: αρκετοί από αυτούς σχολιάζουν ασκούμενους που την ώρα της προπόνησης τραβούν φωτογραφίες ή βίντεο μέσα στο γυμναστήριο. Το περιεχόμενο αυτό άλλοτε εστιάζει στις δικές τους επιδόσεις και άλλοτε στις επιδόσεις των γύρω τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σχόλια των επαγγελματιών δεν είναι θετικά, με τους γυμναστές να υποστηρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά δυσχεραίνει το έργο τους και εμποδίζει τους υπόλοιπους ασκούμενους, που επισκέπτονται τους χώρους αυτούς για να φροντίσουν το σώμα τους και όχι για να γίνουν αντικείμενο χλευασμού από επίδοξους influencer.

Για να μπορούμε, λοιπόν, όλοι να κάνουμε την άσκησή μας χωρίς προβλήματα, καλό είναι να έχουμε υπόψη μερικά πράγματα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε την ώρα της προπόνησης σε ένα γυμναστήριο.

Αν δεν ξέρεις, ρώτα

Το έκανα κι εγώ όταν πρωτοάρχισα να πηγαίνω στο γυμναστήριο: Στεκόμουν αμήχανη μπροστά στον εξοπλισμό, γιατί δεν ήξερα πώς να τον χρησιμοποιήσω. Ντρεπόμουν, ωστόσο, να ζητήσω βοήθεια από τους γυμναστές που βρίσκονταν εκεί ή και από τους άλλους ασκούμενους. Μέγα λάθος! Πληρώνουμε που πληρώνουμε, πηγαίνουμε που πηγαίνουμε, ας κάνουμε λοιπόν αυτό για το οποίο βρισκόμαστε εκεί. Ας φροντίσουμε το σώμα μας και ας αφήσουμε τις ντροπές κατά μέρος. Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιεί όλον αυτόν τον εξοπλισμό.

γυμναστήριο
iStock

Μην κρατάς τα μηχανήματα

Είναι βασική αρχή στο γυμναστήριο: κάνουμε τα σετ μας και προχωράμε στην επόμενη άσκηση. Δεν χαζεύουμε, λοιπόν, στο Instagram και δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, κάνοντας κατάληψη σε μηχανήματα και πάγκους. Ο εξοπλισμός είναι για κοινή χρήση και πέρα από το ότι χαλάμε τη ροή του δικού μας προγράμματος, χαλάμε και τη ροή του προγράμματος κάποιου άλλου ασκούμενου που μας περιμένει.

Μην διορθώνεις τους άλλους

Οι περισσότεροι αρχάριοι πιστεύουν ότι όλοι τους παρακολουθούν, ότι στο παραμικρό λάθος θα προκαλέσουν κύματα γέλιου και επικριτικά βλέμματα. Κι αν δούμε ότι κάποιος κάνει κάτι λάθος και μπορεί να τραυματιστεί ή ότι δεν εκτελεί σωστά την άσκηση ώστε να είναι αποτελεσματική; Τότε είναι προτιμότερο να ενημερώσουμε διακριτικά ένα μέλος του προσωπικού κι εκείνο θα μπορέσει να τον καθοδηγήσει.

γυμναστήριο
iStock

Έχε επίγνωση του περιβάλλοντος

Στο μπαρ πάμε για να μιλήσουμε και στο θέατρο πάμε για να παρακολουθήσουμε ήσυχα μια παράσταση. Στο γυμναστήριο, λοιπόν, πάμε για να ασκηθούμε. Είναι ένα περιβάλλον μικτής χρήσης, που σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε, έχοντας ωστόσο υπόψη ότι οι γύρω μας αναγκαστικά μας ακούν και ότι δεν γίνεται με τις φωνές μας να τους ενοχλούμε. Αν θέλουμε να μιλήσουμε, απλά κρατάμε τον τόνο της φωνής μας χαμηλά.

Επίσης, αν ακούμε μουσική, προσπαθούμε να μην την έχουμε στη διαπασών. Πρώτον, βλάπτουμε τη δική μας ακοή και δεύτερον μπορεί κάποιος να μας ζητήσει κάτι (π.χ. να μοιραστούμε τον πάγκο) και καλό είναι να τον ακούσουμε και να του απαντήσουμε.

Το γυμναστήριο δεν είναι το σπίτι σου

Αυτό σημαίνει ότι δεν παρατάμε μπουκάλια, πετσέτες, μπλουζάκια κ.ά. δεξιά κι αριστερά. Το γυμναστήριο δεν είναι το σπίτι μας, όσοι βρίσκονται εκεί πληρώνουν συνδρομή και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με μας. Επίσης, η πετσέτα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ώστε να την ακουμπάμε στα μηχανήματα για να διατηρούνται καθαρά για τον επόμενο χρήστη.

γυμναστήριο
iStock

Μην βγάζεις selfies και βίντεο

Όπως ανέφερα και στην αρχή, τα γυμναστήρια δεν είναι μέρη αυτοπροβολής και background για selfies. Αν θέλουμε να δείξουμε πόσο ακριβά είναι τα ρούχα μας ή πόσο γυμνασμένα είναι τα χέρια μας, μπορούμε να το κάνουμε στην άνεση του δικού μας χώρου, χωρίς να κάνουμε άλλους ασκούμενους να αισθανθούν άσχημα με τον εαυτό τους. Επίσης, όταν βιντεοσκοπούμε τον εαυτό μας είναι λίγο δύσκολο να μην βιντεοσκοπήσουμε και κάποιον άλλο, εισβάλλοντας έτσι στην ιδιωτικότητά του.

Μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο άρρωστος

Αυτονόητο, αλλά δεν τηρείται πάντα. Όταν είμαστε άρρωστοι, καθόμαστε σπίτι μας. Αν χάσουμε μια προπόνηση, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου ούτε θα μας χαρακτηρίσουν αδύναμους. Διαφορετικά, όχι μόνο καθυστερούμε την ανάρρωσή μας, αλλά μεταφέρουμε τα μικρόβιά μας στον εξοπλισμό και θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των άλλων ασκούμενων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.