ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το άγχος που βιώνεις στην καθημερινότητά σου, ίσως το να μιλήσεις στον μελλοντικό εαυτό σου σε βοηθήσει.
Τα ταξίδια στον χρόνο πάντα μας μαγεύουν. Ίσως γι’ αυτό δεν είναι λίγες οι κινηματογραφικές παραγωγές που βασίζονται σε αυτά. Από το λατρεμένο Back To The Future μέχρι το 2001: Space Odyssey, τα πέρα δώθε στον χρόνο (είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον) κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Πολλοί από εμάς, μάλιστα, έχουμε φανταστεί πώς θα ήταν να συναντούσαμε κάποια στιγμή έναν νεότερο ή έναν μελλοντικό εαυτό μας.
Θα μου πεις τώρα, πώς όλα αυτά συνδέονται με το άγχος και την ψυχική μας υγεία; Κι όμως, συνδέονται. Για την ακρίβεια, το να φανταζόμαστε έναν μελλοντικό εαυτό μας είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε το άγχος του παρόντος. Στα αγγλικά η ψυχολογική αυτή στρατηγική ονομάζεται temporal distancing (χρονική αποστασιοποίηση).
Πώς σε βοηθά η χρονική αποστασιοποίηση
Το γεγονός ότι το ταξίδι στο μέλλον γίνεται μέσα στο κεφάλι μας «δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Το πώς σκέφτεσαι για το μέλλον μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον παρόν και τον μελλοντικό σου εαυτό», σχολιάζει σε άρθρο ο Hal Hershfield, καθηγητής Μάρκετινγκ και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Μάλιστα, μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση της παραπάνω τεχνικής βοήθησε έφηβους να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να διαχειριστούν τη δυσφορία που ανέφεραν ότι ένιωθαν. Αλλά και γυναίκες που εφάρμοσαν την τεχνική προκειμένου να αντιμετωπίσουν καθημερινά αγχωτικά γεγονότα βίωναν περισσότερα θετικά συναισθήματα και λιγότερα αρνητικά σε καθημερινή βάση.
3 τρόποι να εφαρμόσουμε την τεχνική αυτή
1. Αξιολογούμε τα συναισθήματά μας
Μπορεί τα πράγματα να μην πήγαν σήμερα όπως θα θέλαμε κι αυτό μας τάραξε. Μπορεί να κολλήσαμε στην κίνηση κι αυτό μας εκνεύρισε. Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι έχουμε μια μικρή τάση να υπερβάλλουμε με το πόσο άσχημη είναι μια κατάσταση τη στιγμή που τη ζούμε, ακόμα κι αν είναι ασήμαντη, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως για να την αλλάξουμε.
Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε απλά να θέσουμε στον εαυτό μας δύο ερωτήματα:
- Πόση σημασία θα έχει η κατάσταση αυτή σε ένα μήνα, σε 5 χρόνια;
- Σε τι βαθμό θα επηρεάσει τη ζωή μας σε βάθος χρόνου;
Απαντώντας σε αυτά, θα αλλάξει η οπτική μας και θα μπορέσουμε να κρίνουμε από απόσταση και με μεγαλύτερη νηφαλιότητα τα συναισθήματά μας.
2. Ένα γράμμα στον μελλοντικό μας εαυτό
Κατά διαστήματα, νιώθουμε να κολλάμε σε πράγματα και καταστάσεις. Όταν μας συμβαίνει αυτό, μπορούμε να πάρουμε χαρτί και στυλό και να γράψουμε ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό μας σχετικά με όσα θα θέλαμε να πετύχουμε στις σχέσεις ή στην εργασία μας. Αυτή η άσκηση θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις προτεραιότητές μας, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και τα βήματα που θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε.
3. Οραματιζόμαστε πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον
Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε κίνητρα για να κάνουμε αλλαγές, αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να φανταστούμε πώς θα θέλαμε να είναι η μελλοντική μας ζωή. Όσο πιο ζωντανή είναι η εικόνα που ζωγραφίζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναλάβουμε δράση για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.