iStock

ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΗ ΠΕΖΟΠΟΡΟΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ 10 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ TIPS ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που αποκτά πλέον φανατικούς οπαδούς. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κι εσύ, μάθε πρώτα τα βασικά.

H πεζοπορία έχει γίνει πλέον μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες πολλών Ελλήνων. Όχι μόνο γυμνάζει το σώμα, αλλά πρωτίστως γαληνεύει την ψυχή και καθαρίζει το μυαλό, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη φύση.

Αν σκέφτεσαι να την υιοθετήσεις ως νέο χόμπι, διάβασε τα μικρά μυστικά που μοιράζεται η αμερικανίδα πεζοπόρος, Shilletha Curtis. Όπως γράφει και η ίδια, το μάντρα της είναι η φράση «δεν φοβάμαι γιατί είμαι προετοιμασμένη». Για να είσαι, λοιπόν, κι εσύ προετοιμασμένος/η, διάβασε τον 10λογο που ακολουθεί, γιατί τα κατάλληλα υποδήματα δεν είναι το μόνο που χρειάζεται να έχεις.

1. Δες αρκετά βίντεο για την πεζοπορία

Εδώ το διαδίκτυο θα σου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο. Αναζήτησε άρθρα και βίντεο που να αφορούν το νέο σου χόμπι και άρχισε να συγκεντρώνεις πληροφορίες (όπως π.χ. από ποια καταστήματα μπορείς να προμηθευτείς εξοπλισμό) και να μαθαίνεις τα βασικά (π.χ. τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου).

2. Γίνε μέλος μιας ομάδας πεζοπορίας

Οι ομάδες πεζοπορίας είναι χρυσός. Πέρα από το ότι θα γνωρίσεις κόσμο που έχετε κοινά ενδιαφέροντα, θα μπορέσεις να αντλήσεις από τα μέλη τους πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης, το να εξορμείς στη φύση με άλλους ανθρώπους είναι πιο ασφαλές.

πεζοπορία
iStock

3. Μάθε να χρησιμοποιείς τα ειδικά μπαστούνια

Δες σχετικά βίντεο ή ζήτα τη βοήθεια κάποιου με περισσότερη εμπειρία. Το να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά τα μπατόν (τα μπαστούνια πεζοπορίας) είναι πολύ σημαντικό. Η τεχνική αλλάζει ανάλογα με το αν κινείσαι σε ανηφόρα ή κατηφόρα.

4. Μάθε ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός

Ποια είναι τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζεται να έχεις μαζί σου; Όπως λέει η έμπειρη πεζοπόρος, έχε μαζί σου έναν φακό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα χαθείς και το κινητό δεν είναι βιώσιμη λύση. Μην ξεχνάς το κουτί πρώτων βοηθειών, το αντηλιακό (ιδανικά τα συστατικά του να είναι φιλικά στο περιβάλλον), εντομοαπωθητικά και μια επιπλέον αλλαξιά ρούχα και κάλτσες. Το νερό και τα σνακ είναι απαραίτητα για να μην επηρεαστεί η αντοχή σου. Αν κοιμηθείς έξω στη φύση, πάρε μαζί σου σκηνή, υπόστρωμα και υπνόσακο.

5. Ενημέρωσε κάποιον για το πού βρίσκεσαι

Δεν χρειάζεται να σου πούμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν δικοί σου άνθρωποι που βρίσκεσαι και κάθε πότε θα επικοινωνείς μαζί τους. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά θα μπορούν να σε αναζητήσουν και να στείλουν βοήθεια. Μην ξεχάσεις, επίσης, να έχεις μαζί σου και μια συσκευή GPS.

6. Μελέτησε τη διαδρομή που θα κάνεις

Μάθε πώς είναι το μονοπάτι που θα διασχίσεις, τον βαθμό δυσκολίας της πεζοπορίας και μην υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου.

7. Μην ξεχνάς να ελέγχεις τον καιρό

Ο καιρός μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη, γι' αυτό φρόντισε να τον ελέγχεις τακτικά. Η θερμοκρασία στη βάση ενός βουνού δεν είναι ίδια με αυτήν στην κορυφή του. Στην περίπτωση αυτή, τα βαμβακερά ρούχα δεν είναι σύμμαχός σου και ίσως είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις ρούχα από πολυεστέρα, μαλλί ή πούπουλο.

πεζοπορία
Pexels Ben Maxwell

8. Κάνε λίγο θόρυβο

Κάνε την παρουσία σου κάπως αισθητή μέσα στο δάσος, ώστε τα ζώα να αντιληφθούν ότι περνάς από εκεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει να βάλεις τη μουσική στη διαπασών.

9. Άσε το άρωμα σπίτι

Η Curtis συμβουλεύει να αφήσεις αρώματα και αποσμητικά στο σπίτι. Οι μυρωδιές τους δεν είναι φυσικές, δεν τις συναντάς στο δάσος και μπορεί να προσελκύσουν ζώα.

10. Φρόντισε τη φύση

Αν χρειαστεί να πας τουαλέτα και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής κοντά, φρόντισε να καλύψεις τα όποια ίχνη και βάλε το χαρτί υγείας σε πλαστική σακούλα, για να το πάρεις μαζί σου. Επίσης, φρόντισε να κρατάς αποστάσεις από πηγές νερού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.