ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
Η άμυνα του οργανισμού σου χρειάζεται τόνωση και ισορροπία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτά τα βότανα, που μπορείς να φροντίσεις σαν φυτά εσωτερικού χώρου, θα σε βοηθήσουν εύκολα, οικονομικά και με φυσικό τρόπο.
Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες με συμπληρώματα διατροφής και βοτανικά σκευάσματα, τώρα τον χειμώνα που ο οργανισμός βάλλεται από διάφορες ιώσεις και το ανοσοποιητικό χρειάζεται ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθει.
Υπάρχει όμως και ένας απλούστερος, πιο φυσικός τρόπος να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού: μέσω συγκεκριμένων βοτάνων, τα οποία μπορείς να προσθέτεις στα φαγητά και τα ροφήματά του, χωρίς να ξοδεύεις μια περιουσία στο φαρμακείο.
Συγκεντρώσαμε εδώ 9 από τα πιο δημοφιλή βότανα και μυρωδικά, τα οποία πρέπει να καταναλώνεις συστηματικά τους χειμωνιάτικους μήνες στη φυσική τους μορφή, αν θες να δεις διαφορά.
Με άλλα λόγια, πρέπει να τα εντάξεις στις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες, διότι διαφορετικά η ισχύς τους είναι μικρή. Ένας έξυπνος τρόπος για να το καταφέρεις είναι να τα διατηρείς σε μικρές γλάστρες μέσα στο σπίτι.
Ποια βότανα και μυρωδικά θα σε δυναμώσουν;
1. Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα γευστικό μυρωδικό που υποστηρίζει συνολικά την υγεία χάρη στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση του. Πλούσιος σε βιταμίνη Κ, σύμφωνα με την Cleveland Clinic μπορεί με τα θρεπτικά στοιχεία και τις ενώσεις που περιέχει «να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας, έχει αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, ενώ μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τη νοητική υγεία». Χρησιμοποίησε φρέσκο βασιλικό σε σαλάτες, σπιτικό πέστο και πιάτα ζυμαρικών.
2. Θυμάρι
Το θεραπευτικό αυτό φυτό έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και «μαλακώνει» τον βήχα, γι’ αυτό και συχνά πρωταγωνιστεί στα συστατικά των προϊόντων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος (πολλές παστίλιες για τον λαιμό περιέχουν έλαιο θύμου).
Χρειάζεται λίγο μόνο ζεστό νερό για να αναδειχτούν οι φαρμακευτικές του ιδιότητες, κυρίως αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές, αλλά και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Είναι επίσης ιδανικό σε καρύκευμα κρεάτων και ταιριάζει σε σούπες και πουρέδες.
3. Ρίγανη
Η ρίγανη θεωρείται «εργοστάσιο» παραγωγής αντιοξειδωτικών και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι εξαιρετική για την καταπολέμηση λοιμώξεων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητά σε βιταμίνη C. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ευρέως ως αντισηπτικό, ενώ παραδοσιακά στη χώρα μας οι «πρακτικοί» γιατροί της απέδιδαν αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Η θυμόλη αλλά και η καρβακρόλη που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης είναι φαινόλες με εξαιρετική αντιμικροβιακή δράση. Η καρβακρόλη είναι αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα της ρίγανης. Ελληνική μελέτη αναφέρει ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη συμβάλλουν στην ικανότητα της ρίγανης να εκκαθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες DPPH εξηγώντας έτσι την αντιοξειδωτική της δράση.
Η ρίγανη χρησιμοποιείται επίσης και για την αντιδιαρροϊκή της δράση –πάντα σε μορφή αφεψήματος–, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες έως μαρινάδες.
4. Σκόρδο
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ έχει στα αρχεία της 125 επιστημονικές εκθέσεις σχετικές με τις ιδιότητες του σκόρδου. Σύμφωνα με αυτές, συστατικά του κοινότατου αυτού βολβού φαίνεται πως καθυστερούν τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο, και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι μίας τεράστιας γκάμας λοιμώξεων.
Το σκόρδο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς χάρη στην αλλισίνη, μια χημική ένωση που περιέχει θείο, έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, 1-2 σκελίδες (4 γρ.) την ημέρα είναι αρκετές.
Να σημειωθεί ότι, επειδή το σκόρδο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, μπορεί να βλάψει ασθενείς με ορισμένα αυτοάνοσα όπως είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Απαγορεύεται επίσης στις περιπτώσεις αιμορραγικών διαταραχών και αντιπηκτικής αγωγής.
5. Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, σίδηρος, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγγάνιο, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών Α, C και Ε. Στο βότανο αυτό βρίσκουμε πάνω από 160 είδη πολυφαινολών με αντιοξειδωτική δράση.
Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (240 ml) ροφήματος φασκόμηλου 2 φορές την ημέρα βελτιώνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
Το φασκόμηλο είναι ευρέως γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εκτός από ρόφημα, μπορείς να το απολαύσεις και σε πιάτα, όπως το λεμονάτο κοτόπουλο ή μια ζεστή χειμωνιάτικη σούπα με παντζάρια.
6. Δενδρολίβανο
Παραδοσιακά, το δενδρολίβανο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα θέματα υγείας: Για να βελτιώσει τη μνήμη, να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να απαλύνει τους μυοσκελετικούς πόνους, να θεραπεύσει τη δυσπεψία, να καθαρίσει την επιδερμίδα από τυχόν μολύνσεις, να γιατρέψει πληγές, να τονώσει την τριχοφυΐα, ακόμη και να προστατέψει από την πανούκλα.
Υπάρχουν πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν τη χρήση δενδρολίβανου. Για αρχή, τσέκαρε αυτά τα ψητά κάστανα και νοστίμισε το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο.
7. Μέντα
Στην παραδοσιακή ιατρική, η μέντα αναγνωρίζεται ευρέως για τη χωνευτική της δράση. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μέντα έχουν την εξής ιδιότητα: αναστέλλουν τη δραστηριότητα των μαστοκυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και μερικές φορές συμβάλλουν στο φούσκωμα. Η μέντα όμως βοηθάει και στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού, με τη μορφή τσαγιού.
8. Εχινάκεια
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συμπληρώματα διατροφής και καταναλώνεται με τη μορφή τσαγιού. Το να πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι εχινάκεια μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό, όταν γύρω σου «σέρνεται» κάποια γρίπη.
Πρέπει όμως να θυμάσαι δύο πράγματα:
- Το υπερβολικό μπουστάρισμα του ανοσοποιητικού δεν κάνει πάντα καλό, το αμυντικό μας σύστημα χρειάζεται μια σταθερή ισορροπία.
- Στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα, το υπερβολικό boost που δίνει η εχινάκεια προκαλεί εξάρσεις στη νόσο.
9. Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο, μελισσοβότανο ή βάλσαμο λεμονιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις καταπραϋντικές και αντιιικές ιδιότητές του. Τα αιθέρια έλαια του μελισσόχορτου έχουν καταπραϋντική, ελαφρώς ηρεμιστική δράση, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία και ορισμένες διαταραχές ύπνου.
Το μελισσόχορτο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη, να αντιμετωπίσει τη ναυτία, ακόμη και να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή τον πονόδοντο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό βοτανολόγο Dr. James A. Duke, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του έρπη. Δοκίμασέ το φτιάχνοντας ένα εύγεστο αφέψημα.
Πώς και γιατί να καλλιεργήσεις αυτά τα βότανα στο σπίτι
Όλα τα παραπάνω βότανα μπορείς να τα καλλιεργήσεις ως φυτά εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blue Zones, του ερευνητικού κέντρου για τη μακροζωία που ίδρυσε ο δημοσιογράφος και ερευνητής Dan Buettner.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, φιλτράροντας τις τοξίνες και απελευθερώνοντας οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν συχνά περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με τα παράθυρα κλειστά, η ύπαρξη φυτών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιέστερης ατμόσφαιρας. Βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο και θυμάρι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Tips κηπουρικής
- Βρες ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι, όπου τα βότανα μπορούν να εκτεθούν για 6 ώρες την ημέρα σε ηλιακό φως. Τα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικά.
- Επίλεξε γλάστρες με καλή αποστράγγιση για να αποφύγεις την υπερχείλιση. Στα βότανα δεν αρέσει το υγρό χώμα, οπότε βεβαιώσου ότι κάθε γλάστρα έχει τρύπες στο κάτω μέρος.
- Απόφυγε τη χρήση χώματος κήπου, καθώς μπορεί να είναι πολύ πυκνό και να περιέχει παράσιτα ή ασθένειες. Ένα φυτόχωμα ειδικά σχεδιασμένο για βότανα θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι τα φυτά σου λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.