ΜΑΘΕ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ
Οι κοινωνικές συναναστροφές και οι έξοδοι για φαγητό και καφέ σίγουρα σου φτιάχνουν τη διάθεση, μήπως όμως το παρακάνεις; Μήπως η συνήθεια να τρως και να πίνεις έξω ή ακόμη και να παραγγέλνεις δεν ωφελεί τόσο την υγεία σου μακροπρόθεσμα; Οι ειδικοί λένε ότι το να μαγειρεύεις κάνει καλό με τρόπο που δεν φαντάζεσαι.
Δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες οι κάτοικοι των οποίων τρωγοπίνουν εκτός σπιτιού. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανούν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπηρεσίες εστίασης, όπως εστιατόρια και καφετέριες.
Παρότι η οικονομία είναι ένας καλός λόγος για να συνηθίσουμε να μαγειρεύουμε στο σπίτι, υπάρχουν και άλλοι καλύτεροι. Μελέτες τώρα δείχνουν ότι το μαγείρεμα στο σπίτι θα μπορούσε να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς.
H μαγειρική χαρίζει υγεία
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cambridge University Press εξέτασε τις μαγειρικές συνήθειες ανδρών και γυναικών στην Ταϊβάν και την Αυστραλία, και διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα έως και 5 φορές την εβδομάδα αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης σε βάθος δεκαετίας κατά 47%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροζωία δεν σχετιζόταν μόνο με τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται μέσα από τα σπιτικά γεύματα, αλλά και με την ίδια τη μαγειρική: τον προγραμματισμό, τα ψώνια, τη δουλειά στην κουζίνα και την κοινωνικοποίηση τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την κατανάλωση του γεύματος.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Mark Wahlqvist, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι το μαγείρεμα είναι μια υγιής συνήθεια. Αξίζει μια θέση στη διά βίου εκπαίδευση, στις πολιτικές δημόσιας υγείας, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τα οικονομικά των νοικοκυριών».
Το να μαγειρεύεις έχει πολλά οφέλη
Οι μακροβιότεροι και υγιέστεροι άνθρωποι στον κόσμο, που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, μαγειρεύουν στο σπίτι σε τακτική βάση για όλη τους τη ζωή. Το φαγητό για τους περισσότερους είναι μια ιεροτελεστία, μια κοινωνική απόλαυση. Σε πείσμα της παγκοσμιοποίησης και της αμερικανικής διατροφικής κουλτούρας, εξακολουθούν να μαγειρεύουν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας λαχανικά και βότανα που καλλιεργούνται στους δικούς τους κήπους ή στην αυλή.
Το σπιτικό φαγητό είναι συνυφασμένο με τον έλεγχο των συστατικών και την αποφυγή κατανάλωσης συντηρητικών, διογκωτικών υλών και ενισχυτικών γεύσης. Τρώγοντας αυτό που έχουμε μαγειρέψει οι ίδιοι, αποφεύγουμε το πρόσθετο αλάτι, το υπερβολικό βούτυρο ή τα σπορέλαια που εμπεριέχονται στα πιάτα των περισσότερων εστιατορίων.
Όταν οι άνθρωποι μαγειρεύουν τα περισσότερα από τα γεύματά τους στο σπίτι, καταναλώνουν λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο λίπος από εκείνους που μαγειρεύουν λιγότερο ή καθόλου, ακόμα κι αν δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Επιπλέον, το μαγείρεμα μάς ωθεί να έχουμε μια φυσική σωματική δραστηριότητα: απαιτεί να σταθούμε, να ανακατέψουμε, να αναμείξουμε, να ζυμώσουμε, να κόψουμε, να σκύψουμε και να σηκώσουμε μικρά βάρη.
Τα παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό
Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε σπιτικά γεύματα συχνότερα είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από εκείνα που τρώνε φαγητό απ’ έξω. Τα παιδιά που συμμετέχουν τακτικά σε οικογενειακά δείπνα, τα πάνε καλύτερα στο σχολείο, έχουν πιο υγιείς σχέσεις και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εθιστικές ή παραβατικές συμπεριφορές.
Πέντε tips για να μαγειρεύεις εύκολα
Είτε είσαι full time εργαζόμενος γονιός, είτε άπειρος, είτε άνθρωπος που βρίσκεται όλη μέρα εκτός σπιτιού, υπάρχουν 5 συμβουλές που κάνουν το μαγείρεμα στο σπίτι ευκολότερο και πιο ευχάριστο:
1. Κάνε προγραμματισμό
Προγραμματίζοντας τα γεύματα της εβδομάδας έχετε έναν μπούσουλα, ώστε να μπορείτε να οργανωθείτε. Κάντε τον προγραμματισμό των καθημερινών γευμάτων από το Σάββατο, ώστε να μπορέσετε να οργανωθείτε με τα ψώνια και την προετοιμασία. Αν είστε γονείς, εμπλέξτε τα παιδιά ώστε να έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή των φαγητών.
Μέρος του προγραμματισμού είναι το μαγείρεμα πολλών φαγητών μαζί. Φτιάξτε από την Κυριακή τρεις συνταγές ή προετοιμάστε τα συνοδευτικά (ρύζι, κιμά, σούπες, σάλτσες, φασόλια), ώστε τις καθημερινές να έχετε μόνο μαγείρεμα της ώρας.
Ο προγραμματισμός θα σας απαλλάξει από το άγχος του «τι μαγειρεύουν σήμερα;», θα σας λύσει τα χέρια σε πρακτικό επίπεδο και θα σας βοηθήσει να έχετε πάντα μια υγιεινή επιλογή στο ψυγείο ή την κατάψυξη για τις φορές που δεν θα προλαβαίνετε ή δεν θα μπορείτε να κάνετε το παραμικρό.
2. Μην τρως χωρίς παρέα
Ή ακόμη χειρότερα μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ή έχοντας το άλλο χέρι στο τιμόνι. Το φαγητό θέλει παρέα, κουβέντα, μοίρασμα, χαμόγελα και τελετουργία. Το φαγητό είναι πράξη κοινωνική. Τρώγοντας με την οικογένεια ή τους φίλους σας, απολαμβάνετε και αφομοιώνετε καλύτερα το φαγητό, αφού μασάτε πιο αργά και ταυτόχρονα ξεφεύγετε από την ένταση και το στρες της ημέρας.
3. Μάθε τα βασικά
Δεν χρειάζεται να γίνετε δεινοί σεφ εν μία νυκτί. Αρκούν μόνο μερικές βασικές δεξιότητες: πώς να χειρίζεστε το μαχαίρι των λαχανικών, πώς να φτιάχνετε απλές σούπες, σαλάτες και σάλτσες. Πώς να προετοιμάζετε όσπρια και να καθαρίζετε χόρτα, πώς να διαχειρίζεστε την κινόα και τους σπόρους. Με αυτά τα υλικά και αυτές τις γνώσεις θα μπορείτε εύκολα να συνθέτετε πιάτα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και θρεπτικές σαλάτες όλη την εβδομάδα.
4. Καλλιέργησε βότανα και μυρωδικά
Η νέα τάση, που είναι μάλιστα και χαλαρωτική και αποτελεί αντίδοτο στην κατάθλιψη, είναι η κηπουρική. Γιατί να μην φυτέψετε τα δικά σας μυρωδικά στις γλάστρες του μπαλκονιού σας; Θα σας ωθήσει σε μια καθημερινή σωματική δραστηριότητα που ταυτόχρονα θα προσδώσει γεύση στα πιάτα σας.
5. Πάρε πρωινό στο σπίτι (πάντα)
Όσο εύκολο κι αν είναι να σταματήσετε στο κυλικείο της γειτονιάς για έναν καφέ και μια τυρόπιτα, αντισταθείτε. Η κατανάλωση πρωινού στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε θερμίδες και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό γεύμα που θα σας δώσει ενέργεια μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Η βρόμη, η γκρανόλα, το γιαούρτι, τα smoothies και τα φρέσκα φρούτα είναι όλα γρήγορες και εύκολες λύσεις.